Hagebok: Dyrk dine egne grønnsaker

Grønnsakshage har vært en trendbobler i mange år nå, og denne sesongen ser det ut til å virkelig slå ut i full blomst her i Norge. Rundt om kring på bloggene dukker det opp nye eller utvidede grønnsakshager, og jeg ser grønnsaksdyrkning stadig nevnes også i andre media.

Dersom du er nysgjerrig på grønnsaksdyrkning så anbefaler jeg boken «Dyrk dine egne grønnsaker» av Lena Israelsson (Cappelen Damm 2011). En informativ bok som gir en nybegynner den kunnskapen den trenger på en personlig og upretensiøs måte.

Innhold:
«Dyrk dine egne grønnsaker» har to hovedkapitler. Det første lærer deg om alt du trenger å vite om å dyrke, det andre kapittelet handler om ulike grønnsaker. I tillegg finner du et mindre kapittel med ordliste og såskjema ol.

Kapittelet om dyrkning tar for seg planlegging, inkludert hvordan du kan organisere grønnsakshagen din, enten du dyrker stort eller smått. Den snakker om jord, kompost og gjødsel. Og om å så, og plante og mestre klima. Det er også en seksjon om å vanne, luke og stelle plantene, inkludert litt om skadedyrene. Forfatteren dyrker økologisk så det er et gjennomgående tema.

Kapittelet om grønnsaker tar for seg de de 40 mest aktuelle grønnsakene, og forklarer når de skal sås, hvordan dyrke de, og hvordan de skal høstes. Alle omtalte grønnsaker er avbildet. Forfatteren er opptatt av at selv de største noviser skal lykkes, og oppgir om plantene er enkle eller vanskelige å ha med å gjøre, samt om de er utsatt for sykdom.

God bok!
Mannen og jeg er grønnsaksnoviser. Jeg har dyrket grønnsaker før, men i veldig liten grad og jeg har hatt stor glede av å lese denne boken. Den er enkel å slå opp i, og den er informativ nok til at jeg har begrenset meg til å lese «Dyrk dine egne grønnsaker», og ikke måttet surfe rundt etter mer informasjon Det er en faktabok og ikke en praktbok, men har du grønnsaksinteresse så er jeg ganske sikker på at du finner både tekst og bilder inspirerende.

Man trenger ikke noen stor hage for å dyrke grønnsaker. Selv på en liten balkong kan man få plass til salat og krydderurter og sukkererter. Det er en stor glede å spise fra hagen, med spennende smaker og eierfølelse til maten! Og du, det er slettes ikke for sent å lage grønnsakshage nå, noen planter som tomater er det for sent å så, men de kan du jo kjøpe.

Tørre fakta:
«Dyrk dine egne grønnsaker» er skrevet av Lena Israelsson, orginaltittel «Grönsaksodling». Oversatt fra svensk til norsk av Knut Langeland. Utgitt på Cappelen Damm våren 2011. Boken har en hendig størrelse på 22×23 cm med 144 sider. Veiledende pris 329 kr.
Jeg har fått boken for anmeldelse av Cappelen Damm.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

  1. Den hørtes veldig bra ut! Jeg har Aamlid sin tørre bibel, den er verken økologisk orientert eller spesielt novisevennlig, men for øvrig inneholder den alt jeg trenger å vite, så jeg kan vel ikke godt kjøpe en til 🙂

  2. Dette hørtes spennende ut. Man trenger forresten ikke stor plass i det hele tatt for å dyrke grønnsaker. Der jeg bodde i Sydney var det mye snakk om vertikale hager, som i sin enkleste form er et stativ med plastpotter på skrå. Dessuten plantet de grønnsaker i midtrabatten i gata, som hvem som helst kunne plukke med seg. Jeg har virkelig lyst til å prøve ut vertikal grønnsaksdyrking, i sommer har jeg fremdeles muligheten før jeg tar over stor hage i høst.

  3. Kris, en måte å bygge en vertikal hage på er å ta en pall og sette på skrå. Du kan så enten lage hyller inni den og bakvegg, eller bare fore den med plast bak.
    Enkelt, og en får en samlet grønn flate, noe som gir mindre avdamping en mange småpotter.

    Huset i midten, av og til er det deilig med bøker som ikke er for grundige, men som er akkurat så grundige at man finner svar på det man egentlig trenger. Jeg digger jo detaljkunnskap, men det kan bli litt voldsomt og avskrekkende, og tørt ja. (har ikke lest boken du henviser til).

  4. Hei Anne!
    Sommerfuglsvermen er en slags uro. Kjøpt i en blomsterforhandler for 5 år siden, så dessverre ikke en tapet… 🙂
    Vi skal anlegge en minikjøkkenhage i år. Har kjøpt frø til gulrøtter, sukkererter, noe løk og slikt… Kjempespent på om det vil spire!
    Ha ei flott helg!
    Klem
    LIse

  5. Hei
    Vet du om det er noen som selger ferdige planter til: kål, brokkoli eller andre kålplanter, og sender i Norge?
    Hiljerd

  6. Hasigmas Univers, takker!
    Og lykke til med minigrønnsakshagen. Salat er kjempegreit å lykkes med, anbefaler det også!

    Hiljerd. Nei desverre så veit jeg ikke om noen av nettbutikkene selger kål.
    Du kan jo spørre BoGrønt Rom Hagemiljø, de har en rikholdig nettbutikk og hagesenter, mulig de har og kan sende om det ikke allerde finnes i nett-sortimentet.

    Du kan eventuelt sjekke andre butikker her: http://moseplassen.com/2009/02/sma-store-nettbutikker-hage-planter-froe-redskap-drivhus-diverse/

  7. Hasigmas Univers, takker!
    Og lykke til med minigrønnsakshagen. Salat er kjempegreit å lykkes med, anbefaler det også!

    Hiljerd. Nei desverre så veit jeg ikke om noen av nettbutikkene selger kål.
    Du kan jo spørre BoGrønt Rom Hagemiljø, de har en rikholdig nettbutikk og hagesenter, mulig de har og kan sende om det ikke allerde finnes i nett-sortimentet.

    Du kan eventuelt sjekke andre butikker her: http://moseplassen.no/2009/02/

  8. Hei
    Vet du hvor jeg kan få kjøpt boken «Dyrk dine egne grønnsaker» ?
    På forhånd takk.
    Og takk for mange gode tips på siden din.
    Hilsen en amatør og nybegynner med stor hage som ikke helt vet hvordan jeg får utnyttet den 🙂

    • Nei, dessverre. Det finnes naturligvis andre hagebøker om å dyrke grønnsaker, men jeg har ikke oversikt nok til å kunne anbefale en av de.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her