Stilig grønnsakshage på 1-2-3 (hurra for pallekarmer)

Grønnsakshage i pallekarmer

Det slo meg akkurat at jeg ikke har vist frem pallekarmene som lovet!
Hagegal har lært meg mye lurt, og å bruke pallekarmer for å lage enkle og raske opphøyde bed er en av hagegal-slagerene, som nå etterhvert har blitt helt mainstream.

Så akkurat dette jeg viser nå er det mange av dere lesere som kjenner til, men jeg har fått noen spørsmål fra nysgjerrige lesere som ikke er kjent med fenomenet, så dermed deler jeg min helt ferske erfaring. Om du har pallekarmerfaringer så fortell gjerne i kommentarfeltet!

Så hva er så pallekarmer:
Pallekarmer brukes på europaller for å holde varene på plass. De er laget av fire plankebiter og metallbeslag, og de kan stables flere i høyden og monteres helt uten spiker ol. Du kan være heldig og få de gratis på et lager, eller du kan kjøpe de fra en distributør (det er pant på de så det er firma som jobber med å kjøpe og selge). Ikke kjøp de på hagesenteret, der blir du flådd. Til prissammenligning så betalte jeg 75 kr stk for brukt fra en distributør.

Hvordan lage beddet:
For å lage et pallekarmbed så bør du starte med et nogenlunde flatt underlag. Mange setter pallekarmen rett på gressplen og da anbefaler jeg at du legger en tykk duk under slik at ugresset ikke kryper opp. Du kan bruke en enkel pallekarm for feks salat, urter og reddik, eller du kan sette flere i høyden for tomat og gulrot. Du stabler de rett og slett i hverandre og de står fint og støtt. Noen forer innsiden med plast for å begrense uttørking av jorden (når solen skinner på trevirket), men jeg veit ikke hvor stor effekt akkurat det har.

Det er flere fordeler med opphøyde bed, og skal du først ha noen slike så får du ikke gjort det raskere og billigere enn brukte pallekarmer. Vi lagde grønnsakshagen vår slik nettopp fordi vi ønsket en rask og rimelig løsning hvor vi ikke måtte grave i bakken (som er full av gamle røtter). Videre synes vi det var hyggelig å få maten opp fra bakken, og så ser beddene veldig skikkelige ut og er enkle å holde ugressfrie.

Tomater greier stort sett ikke holde seg selv oppe, de må bindes opp. Vi har festet en lekt på pallekarmene og så festet tråder i den og opp i takutstikket. Så surrer vi trådene rundt plantene ettersom de vokser.

Jeg er på grunn av helsa skikkelig dårlig på å være oppreist over tid, så her er sitteplasser over alt. Praktisk å kunne sette seg rett ned ved behov, og koselig å sitte helt innpå plantene. Mannen har rett og slett skåret til en planke og lagt oppå pallekarmene der de danner et hjørne.

PS: Det er slettes ikke for sent å lage grønnsakshage! Vår er fremdeles ikke ferdig tilplantet, i går sådde mannen salat, og når han får kjøpt mer jord så skal det sås reddik. Og jeg blir glad om du har tips om annet som kan såås så sent i sesongen, for vi har litt ledig plass 🙂

Anne sitter på pallekarmer

Oppdatert:
Dette var pallekarmene anno 2011. I 2013 oppdaterte og utvidet vi! Du kan lese om det her hvor jeg viser hvordan vi satt opp pallekarmene, og her hvor jeg snakker om erfaringene mine med å dyrke i pallekarm

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

54 KOMMENTARER

 1. De pallekarmene ser enkle ut å sette opp. Også at det er lite rom for feilmontering 😉 Veldig bra.
  Her blir det kjøkkenhage fra ett annet år. Men plassen kjøkkenhagen skal være har jeg sett meg ut. Så får fremtiden vise om jeg går for det sikre eller om det blir hammer og spiker 🙂
  Lurt det dere har gjort med tomatene da!
  Klem Lene

 2. Du kan faktisk så ganske mye enda 🙂 ertepeiser ,når de er blitt ca 30 cm høye tar du å kniper av bladene i siden av stilken pass på å ikke ta toppen ,den skal fortsette å vokse og med hell gi noen ertepeiser .Det du har tatt av blader bruker du som salat ,lag en fransk dressing og hell over dryss over parmesanost til slutt .Slik kan du bruke ertepeiser før de er ferdig utvokste .Kan også så gulerøtter nå ,masse forskjellige kåltyper .Let etter frø til Tai grønnsaker de er supre å så nå .Det samme med rødbeter .lykke til med pallekarmene de er geniale

 3. Så fint det ble Anne! Pallekarmer er bare helt supert, både til grønnsaker og som barnehage.

  I tillegg til salat og reddik kan du fremdeles så diverse typer asiatisk kål, mangold og det er faktisk en del sukkererter man kan så ut hele juni (vi har jo så vidt startet på juli) 🙂

  Lykke til med den nye grønnsakshagen 🙂

 4. Det ble utrolig fint, og jeg elsker det rustikke uttrykket de brukte pallekarmene gir! Helt inn i tiden!:) Utrolig smart! Takk for tipset!
  Og håper helsa di bedrer seg. Utrolig bra nettside du har, og kjempekoselig å følge, men husk på å bruke litt av energien på å bli bedre også, da!
  Klem

 5. Så fint det ble, Anne! Pallekarmer er supert til mye! Vi har fått gratis på jobben til min mann:o) Vi har også brukt pallekarmer til de hjemmelagde utemøblene våre!

  Ha en fin kveld videre!

  Heleneklem

 6. Fekk meg pallekarmar i fjor..
  Men overskot til å gjere noko i år, nei…
  Er nokre få jordbær plantar som har overlevd frå i fjor…
  Godt det ikkje er for seint 🙂

  klem

 7. Hei Anne:)
  Pallekrager har blitt så poppulært at jeg syns det er rart de fortsatt er så rimlige i pris….men bra er det.
  Uanstt pallekrage eller permanente rammer er opphøyde bed det beste….på alle måter.

  Du kan så asiatiske salat for høsten,som pak choi,
  rucolasalat,litt poteter,stangbønner,spinat eller gulrøtter og rødbeter.
  Lykke til:)

 8. De er geniale=) Vi har også slike i hagen=) En fin kjøkkenhage er det blitt. Vi fartet litt rundt for å finne dem, og til slutt måtte jeg fri til min stefar som kjører storbil. De hadde en del liggende på jobben=)

  Ser at vi godt kunne hatt våre kasser høyere=) Det ble veldig bra=)

  Ha en fin sommer=) Vibeke=)

 9. Tusen takk for alle grønnsaksforslagene! Morro at vi kan så gulrøtter, det har vi en masse slag av, men jeg trodde det var for sent.
  Ertepeiser,jeg måtte google, men det er sukkererter eller hva?

  Forslag som har kommet inn på ting jeg kan så nå:
  – gulrøtter
  – sukkererter
  – kål (trolig ikke alle slaga)
  – rødbeter
  – Asiatiske bladgrønnsaker som pak choi
  – Asiatisk kål
  – Mangold
  – poteter
  – stangbønner
  – spinat, rucola og andre bladgrønnsaker/salat.
  – reddik

  Og artig å høre at dere alle har gode erfaringer med pallekarmene eller har lyst til å lage dere slike bed. Det er virkelig enkelt, og ja Lene, disse får man ikke feilmontert 😉

 10. Hei Anne!
  Det er så smart å bruke pallekarmer, dessuten er de jo rimelige og enkle å skaffe også! Kom akkurat inn fra hagen nå, og i dag har jeg laget min 2. pallekarmhage, derfor var det ekstra artig å lese dette nå! 😉 I den nye blir det plukkhage med sommerblomster, og i min »gamle» har jeg jordbær, krydderurter, gressløk og etasjeløk! Praktisk og fint!
  Følger ivrig med på dine hagetips, selv om jeg ikke har lagt igjen spor her tidligere. Kanskje jeg burde bli flinkere til akkurat det?! 😉 Stå på videre!
  Klem

 11. Hei Anne:)
  Pallekrager har blitt så poppulært at jeg syns det er rart de fortsatt er så rimlige i pris….men bra er det.
  Uanstt pallekrage eller permanente rammer er opphøyde bed det beste….på alle måter.

  Du kan så asiatiske salat for høsten,som pak choi,
  rucolasalat,litt poteter,stangbønner,spinat eller gulrøtter og rødbeter.
  Lykke til:)

 12. Tusen takk for alle grønnsaksforslagene! Morro at vi kan så gulrøtter, det har vi en masse slag av, men jeg trodde det var for sent.
  Ertepeiser,jeg måtte google, men det er sukkererter eller hva?

  Forslag som har kommet inn på ting jeg kan så nå:
  – gulrøtter
  – sukkererter
  – kål (trolig ikke alle slaga)
  – rødbeter
  – Asiatiske bladgrønnsaker som pak choi
  – Asiatisk kål
  – Mangold
  – poteter
  – stangbønner
  – spinat, rucola og andre bladgrønnsaker/salat.
  – reddik

  Og artig å høre at dere alle har gode erfaringer med pallekarmene eller har lyst til å lage dere slike bed. Det er virkelig enkelt, og ja Lene, disse får man ikke feilmontert 😉

 13. Så fin kjøkkenhage dere har laget, Anne! Enkelt og veldig kjekt med pallekarmer, og dekorativt også 🙂

  Jeg har laget urtehagen min av pallekarmer. Først en i høyden, men gresset krøp inn så jeg la på enda en karm på to av de som grenser mot gresset. Det er blitt en lettstelt urtehage, og jeg er veldig fornøyd.

  Det var mange fine forslag som har kommet på grønnsaker som fortsatt kan såes. De skal jeg ta med meg, har fortsatt litt plass i kjøkkenhagen min jeg også.
  Og takk for tipset om tomatoppbinding, Anne, kjempeflott!

 14. Hei Anne

  Så du hadde lagt inn en kommentar hos Claus Dalby i forhold til nyutsendelse av drivhusdrømmer på SVT. Vil bare si at jeg til stadighet ser både drivhusdrømmer og drømmehaver via Claus sin blogg. Bare gå inn på TV/Radio på startsiden hans, oppgavelinjen øverst. Ellers takk for stadige gode oppdateringer, og «andre rundbrnnere»:):)

  Hilsen Unni

 15. Gulrot: da jeg sådde gulrot første gang lærte jeg at gulrotfluen er en skikkelig guffen type. Trikset er å dekke med agrylduk. Den fjernet jeg i juli. Duken er ikke stilig å se på…. Men siden du sår så sent, har den kanskje lagt eggene sine andre steder nå? Jeg ville sjekket ut det.dessuten tok det lang tid før det ble noe å bite i, så etter min ringe erfaring, ville jeg anbefalt noe morsommere, dvs penere og raskere:-)

 16. Har brukt MANGE av de selv i hagen selv.
  Digger de!!
  Deilig når man bare kan fylle opp i jord og plante i vei.
  Flotte bilder av en iherdig dame!!

  Ønsker deg en god uke

 17. Morro å høre at dere bruker de i hagen, og hva dere bruker de til! Møbler, det må jeg jammen få sett!

  Hanna, takk, det er et godt tips, kjedelig med slikt som ikke vil,men noen gulrøtter blir det nok, så får jeg heller prøve meg på en duk der.

  Og morro at dere likte tomatoppbindingen. Husker ikke hvor jeg har lært det, men har brukt trikset flere ganger og det funker bra (om tauet er sterk nok). Det fremgår ikke av bildene, men tomatplantene står litt frem fra veggen. Dette fordi de da får mer luft rundt seg og mindre sykdom, og fremdeles nyter godt av den lune veggen. Og om man har litt nyere og bedre panel enn vi har så er det også en fordel for panelet.

 18. Morro å høre at dere bruker de i hagen, og hva dere bruker de til! Møbler, det må jeg jammen få sett!

  Hanna, takk, det er et godt tips, kjedelig med slikt som ikke vil,men noen gulrøtter blir det nok, så får jeg heller prøve meg på en duk der.

  Og morro at dere likte tomatoppbindingen. Husker ikke hvor jeg har lært det, men har brukt trikset flere ganger og det funker bra (om tauet er sterk nok). Det fremgår ikke av bildene, men tomatplantene står litt frem fra veggen. Dette fordi de da får mer luft rundt seg og mindre sykdom, og fremdeles nyter godt av den lune veggen. Og om man har litt nyere og bedre panel enn vi har så er det også en fordel for panelet.

 19. Skal lage til grønnsakeshage etterhvert og tenkte også å bruke pallerkarmer. Fint å høre at det funker å bra og at du er fornøyd. Et triks for å unngå/misnke riskoen for gulerot fluer er visst å så veeeldig tynt slik at du ikke må tynne. Fluene tilrekkes visstnok av lukten når du tynner. Har ikke prøvd dette selv.

 20. Hei! Stilig tips 🙂 min frøken Perle var nr 62 i konkurransen din 🙂 men det var kanskje litt mye stein på bildet så den ikke syntes så godt blant de knallsterke konkurrentene 🙂

 21. Heisan. Dette ser praktisk og greitt ut. Må sjå om eg ikkje kan få min kjære med på noko slikt. Nei, sola skin !! Eg må ut og nyta kvar stråle…. Håper sola skin på deg og !!

 22. Nå spirer jammen salaten!
  Mannen er ute og sår gulrøtter, så her blir grønn(og hvit og orange og lilla) lykke 😉

  Her skinner sola så veldig atte, hurrahurra!

  Det er virkelig enkelt å ha en slik grønnsakshage. Anbefales! Salat er lettvint og takknemlig, og så kan man jo ellers dyrke det som passer inn i kosten. Smaker mye bedre med slikt man har dyrket selv, også er det jo bra praktisk da, grønnsaker på rot fremfor i kjøleskapet.

 23. Nå spirer jammen salaten!
  Mannen er ute og sår gulrøtter, så her blir grønn(og hvit og orange og lilla) lykke 😉

  Her skinner sola så veldig atte, hurrahurra!

  Det er virkelig enkelt å ha en slik grønnsakshage. Anbefales! Salat er lettvint og takknemlig, og så kan man jo ellers dyrke det som passer inn i kosten. Smaker mye bedre med slikt man har dyrket selv, også er det jo bra praktisk da, grønnsaker på rot fremfor i kjøleskapet.

 24. Fikk tak i to pallekarmer i fjor som jeg satt oppå hverandre. Fylte opp med kompostjord og noe plantejord. Har aldri fått så store og gode reddiker!
  I år har jeg laget et blomsterbed der karmene stod, fordi jeg fant ut at det ville bli penere der. Men karmene skal jeg sette et annet sted, men denne gangen ved siden av hverandre for å få mer grønnsaker. Mulig det er lurt med noe drenering i bunnen for at jorda ikke skal bli dårlig ..
  En annen ting er at kanskje et strøk med maling hadde gjort seg .. 🙂

 25. Mange som maler de ja, det blir fint det. Jeg har lurt på å male endeveggen på den ene kassen for det er noe tekst. Vi får se, en liten fargeklatt kanskje.

 26. Cantate, pallekarmer er ganske vanlig å bruke ved forsendelse via europaller, så du kan spørre steder de har mye forsendelse om de har noen å selge deg, eller du kan handle rett fra distribusjonsfirma (sjekk gule sider for ditt distrikt, mulig du har hell). De er også å få kjøpt på hagesentere og felleskjøpet mm, men da blir det betydelig dyrere.

 27. Hei Anne
  Jeg er nå lykkelig eier av pallekarmer og ser frem til å lage kjøkkenhage med barna denne sesongen.

  Jeg lurer imidlertid på om det er lurt å behandel pallekarmene, eller bytter man ut hvert år? Hvordan bør man i såfall behandle dem? Og hvorfor er ikke plast på innsiden bra?

 28. Hei 🙂
  Gratulerer!
  Du kan gjerne male de om du vil, jeg vil tro det får de til å vare lengre (noen år varer de uansett). Plast på innsiden er vel helt greit det, jeg fikk høre fra noen at det kunne gi snegleproblem, men aner ikke om det stemmer.Jeg er heller ikke sikker på om man reduserer negativ påvirkning på pallekarmene med plast på innsiden heller, om man bruker vorteplast slik at trevirket kan få puste så hjelper det naturligvis på, men bare plast mot trevirke kan gi det pusteproblemer. Ingen fasit på dette fra meg dessverre.

 29. Hei Anne
  Jeg er nå lykkelig eier av pallekarmer og ser frem til å lage kjøkkenhage med barna denne sesongen.

  Jeg lurer imidlertid på om det er lurt å behandel pallekarmene, eller bytter man ut hvert år? Hvordan bør man i såfall behandle dem? Og hvorfor er ikke plast på innsiden bra?

 30. Hei Ida 🙂
  Ettersom bedene er opphøyd så trenger du ikke tenke så mye på drenering, men jorden må naturligvis ikke være som en svamp heller.

  Grønnsakene har litt ulike krav, men sånn generelt sett så trives de i porøs og næringsrik jord. Jeg tok det jeg hadde og blandet sammen, og det var noe kompostjord fra Oslokompost (det er en miks av kompost og sand), noen sekker torvjord av billigste type (de rimligeste sekkene med jord på hagesenteret) og noen sekker kukompost. Husker ikke akkurat fordelingen.

  Har du noe jord i hagen så kan du bruke litt av den og blande med rimelig sekkejord (torv) og litt kukompost, så vil jeg tro det blir bra. Hagejorden er gjerne mineraljord (har endel sand/silt/leir) og det vil sammen med torven gi en god struktur. Hvor mye av hva våger jeg meg ikke på å anbefale.

 31. Hei Ida 🙂
  Ettersom bedene er opphøyd så trenger du ikke tenke så mye på drenering, men jorden må naturligvis ikke være som en svamp heller.

  Grønnsakene har litt ulike krav, men sånn generelt sett så trives de i porøs og næringsrik jord. Jeg tok det jeg hadde og blandet sammen, og det var noe kompostjord fra Oslokompost (det er en miks av kompost og sand), noen sekker torvjord av billigste type (de rimligeste sekkene med jord på hagesenteret) og noen sekker kukompost. Husker ikke akkurat fordelingen.

  Har du noe jord i hagen så kan du bruke litt av den og blande med rimelig sekkejord (torv) og litt kukompost, så vil jeg tro det blir bra. Hagejorden er gjerne mineraljord (har endel sand/silt/leir) og det vil sammen med torven gi en god struktur. Hvor mye av hva våger jeg meg ikke på å anbefale.

 32. Artig lesing om bruk av pallekarmer.Selv setter vi en palle som bunn,kledd med barkduk eller lignende.Så kan du stable så mange karmer du vil oppå der.Til vinteren kler jeg sånne karmer med suntolittplater,og overvintrer krukkeplanter jeg er litt redd for.Bla.potteroser.Supert.Uante muligheter med sånne karmer.Fortsatt god sommer.

 33. Hei! Kom over bloggen din igår, og har lest med gjennom store deler, og må si jeg trives godt her! Kjempe lærerikt og inspirerende å lese!!!! Har blitt litt bitt av basillen.. Er heeelt fersk på hage og alt som hører med, men jeg bare lurer på om man må fylle å¨med ny jord hvert år i slike kasser, eller om de står flere år? Ser at mange har kommentert at de flytter rundt på bedene sine fra år til år… (høres litt dyrt ut?!)

 34. Hei Liv, kjempesmart å bruke pallekarmer for å lage lun vinteroppbevaring.

  Kamilla, hei, veldig hyggelig å høre at du har glede av bloggen!
  Du trenger ikke bytte ut jorden i kassene, men om du bruker jord med mye torv i så kommer den til å synke sammen over tid (jorden brytes ned) og da må du nok fylle på litt på toppen, men det er slik det er med organisk jord, uansett om det er i kasse eller bed (det bare synes bedre i kassene).
  Det er nok ikke så mange som flytter pallekarmene hvert år, de fleste har laget en stabil instalasjon. Men noen flytter jo av ulike grunner kassene, og da flytter de rett og slett med seg jorden. Jeg plukket ned våre kasser i høst fordi vi skulle grave der, og flyttet da jorden over i et bed.

 35. Hei Liv, kjempesmart å bruke pallekarmer for å lage lun vinteroppbevaring.

  Kamilla, hei, veldig hyggelig å høre at du har glede av bloggen!
  Du trenger ikke bytte ut jorden i kassene, men om du bruker jord med mye torv i så kommer den til å synke sammen over tid (jorden brytes ned) og da må du nok fylle på litt på toppen, men det er slik det er med organisk jord, uansett om det er i kasse eller bed (det bare synes bedre i kassene).
  Det er nok ikke så mange som flytter pallekarmene hvert år, de fleste har laget en stabil instalasjon. Men noen flytter jo av ulike grunner kassene, og da flytter de rett og slett med seg jorden. Jeg plukket ned våre kasser i høst fordi vi skulle grave der, og flyttet da jorden over i et bed.

 36. Hei! Har lest litt rundt på diverse blogger om pallekarmer. Jeg skal selv prøve meg på dette, men sitter igjen med noen spørsmål?
  1.Trenger man virklig duk under? kveles ikke gresset under mengden av jord over, når man har 2 pallehøyder?
  2. kommer marken til, når man legger duk, han er jo gull værd for jorden?
  3. hvordan vil det komme til å se ut rundt? om man ikke steinsetter gangene mellom. Da må man vel gå med kantklipper hele tiden mener jeg. Hva er din erfaring.
  Tusen takk for en herlig blogg

 37. Hei Annie 🙂
  1. Om du trenger eller ikke trenger den duken avhenger av vha du har under. Gresset holdes nok igjen (og det kan du uansett skave av og snu opp ned. Men, om det er rotugress der som feks skvallekål og kveke så kan denne fint greie å gå opp de 40 cm, så derfor kan det være smart med duk.

  2. Nei, marken kommer seg ikke opp i kassene om du har duk under med mindre du flytter jord over dit med mark i. Men nå pleier de fleste å ha ganske løs jord i slike kasser, så en har ikke like stort behov for mark. Men ja, det er en av flere små fordeler med å ikke ha duk i kassene.

  3. Du må enten stensette eller legge grus rundt, eller være forberedt på å bruke kantklipper ja.

  Vi setter opp nye kasser nå og kommer ikke til å ha duk i våre, men det er fordi det er ugressfritt under.

  Hyggelig å høre at du liker bloggen!

 38. Tusen takk for en nydelig blogg!
  Har lest side opp og side ned på bloggen din ang kjøkkenhage og fant maaaange gode tips!
  Har prøvd meg forsiktig med en pallekarm med gulerøtter og kål i år + at jeg har plantet Tomat og agurk.

 39. hehe – nå søkte jeg på nett etter hva jeg kan plante nå så seint – og du ser hvor jeg havna! Har jo fulgt med på den nye pallekarmhagen din også – men jeg er jo et stykke unna.

  Nå har jeg endelig fått rydda ut et skvallerkålhelvete, putta våte aviser oppå, og satt på min ene, dyrekjøpte pallekarm. Nå gjenstår det bare å få fylt opp helt med jord, så har jeg sted å så. Det skal bli persillerot og sellerirot som jeg skal så til høsten, men før det satser jeg nå på salat, reddik og ertepeiser. Det siste mest fordi beskrivelsen over høres interessant ut.

  Uansett – her får vi til mer i år enn i fjor, og mer til neste år enn i år. Sånn er det å ha lavkapasitetshage 🙂

 40. hehe – nå søkte jeg på nett etter hva jeg kan plante nå så seint – og du ser hvor jeg havna! Har jo fulgt med på den nye pallekarmhagen din også – men jeg er jo et stykke unna.

  Nå har jeg endelig fått rydda ut et skvallerkålhelvete, putta våte aviser oppå, og satt på min ene, dyrekjøpte pallekarm. Nå gjenstår det bare å få fylt opp helt med jord, så har jeg sted å så. Det skal bli persillerot og sellerirot som jeg skal så til høsten, men før det satser jeg nå på salat, reddik og ertepeiser. Det siste mest fordi beskrivelsen over høres interessant ut.

  Uansett – her får vi til mer i år enn i fjor, og mer til neste år enn i år. Sånn er det å ha lavkapasitetshage 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her