Levende vegg: Mal med planter, inne og ute!

Vegg på Norsk Medisinaldepot. Fotograf Arvid Ekle

Det skjer spennende ting i planteverden! Bedre teknologi og større vilje til å bruke penger på unike interiør som både er vakre og har nytteverdi har ført til at det nå dukker opp grønne vegger rundt omkring i landet. Vertikal beplantning er ikke noe nytt, man har jobbet med det en stund nå, men de senere årene har bransjen virkelig gjort teknologiske og estetiske fremskritt. Som arkitekt og plantetussete så har jeg fulgt spent med de siste ti årene og gradvis har prosjektene blitt større, spenstigere og vakrere. Jeg har enda til gode å komme meg inntil en slik vegg, men gleder meg til jeg en dag gjør det.
– en opplevelse jeg garantert får i løpet av året for nå bygges det grønne vegger levert av Anlegg og utemiljø flere steder i Norge, og om firmaet er heldige med leveransene så blir det en helt ny mobil utgave på Hagebloggerenes stand på Hagemessen 🙂

Grønn vegg er jo i seg selv ikke noe merkelig. Å sende klatreplanter oppetter veggen er et gammelt triks for å få et omsluttende grønt miljø, det samme er å sette balkongkasser eller potter tett på veggen, men det er ikke det vi snakker om her. Disse veggene dere ser bilder av her er av et system levert av Biotecture, og plantene er plantet vertikalt, veldig enkelt forklart så blir det som å plante i en balkongkasse og så legge den på siden.
– Men det er jo ikke det de har gjort. Dette er nemlig ingeniørkunst!

Teknologi:
Biotectures vegger er bygget opp av mange brett (kalles plantepaneler) som festes på et veggsystem. (Les mer hos Biotecture om hvordan veggen bygges opp). Panelene fylles med et uorganisk materiale som plantene gror i, det brukes ikke jord i det hele tatt. Ved å ikke plante i jord men heller følge prinsippene for hydroponikk så har man mye bedre kontroll på fukt og næring og en slipper unna jordsøl mm. (Les mer  hos Biotecture om hydroponikk)

Vanningen foregår via et system som vanner rett i panelene og plantene får vann flere ganger om dagen. Systemet er datastyrt og en har mulighet for å lage ulike soner slik at veggen kan ha ulike eksponering for sol og ulike plantetyper uten at det blir for mye eller for lite vann en plass.

Lys er en utfordring for innendørsveggene her i Norge, og det er vesentlig at det prosjekteres inn ekstra belysning slik at plantene får nok lys året gjennom. Dette har vist seg å være en slik faktor som kan bli ignorert, ikke alle som ellers jobber med maling og puss som forstår levende interiør…

Og ja, dette er late hager, men helt vedlikeholdsfrie er de ikke. Veggene overvåkes elektronisk, og anleggsgartnerfirmaet som monterer veggen har også ansvar for vanning og næringstilførsel som kontroleres via internett. Åtte ganger i året er de fysisk tilstede, og da er de også oppe i selve veggen og sjekker for sykdom og skadedyr, og fjerner visne blader og blomster. Utover det så greier veggen seg selv.


Fra Granåsveien 15 i Trondheim. Fotograf: Arvid Ekle

Om å male med planter.
Noe av det som virkelig fascinerer meg med disse veggene er plantebruken. Biotectures plantedesigner heter Mark Laurence og er en av eierne, han evner å bruke plantene på en slik måte at veggen virker dynamisk og tredimensjonal. Like vakker på avstand som nært på.
Plantevalget varierer fra prosjekt til prosjekt, for innendørsvegger brukes det gjerne klassiske stueplanter fra regnskogen. De tåler lite lys og høy temperatur godt. For utendørsveggene ser jeg de (i England, første utendørsvegg bygges i Norge nå til våren) bruker en hel rekke ulike bladplanter som heuchera, prydgress og sedum sammen med mer blomstrende stauder som storknebb og lavendel, men det monteres også rene grønnsaksvegger med feks salat og jordbær. Utendørsvegger har jo forøvrig en ekstra utfordring i land med vinterfrost, for ikke bare skal plantene overleve fra år til år under tøffe eksponerte vilkår, de fleste vegger bør også se vakre ut på vinteren!

Biotecture bygget fire grønne vegger til Chelsea Flowershow 2011. Dette bilde er fra "Principality of Monaco Garden", bildet under er fra "B&Q Garden".

Pent å se på, godt for psyken og godt for kroppen:
Når vi ser på bildene så er det fort gjort å tenke at dette utelukkende handler om å dekorere veggene, men det er mer med det enn som så. En slik mengde med planter bidrar også til inneklimaet ved at de øker luftfuktighet (85 % av tilført vann fordamper fra bladene) og renser luften (både genererer oksygen og binder svevestøv). Planteveggen er dessuten en aldeles utmerket støydemper, den begrenser den romklangen som så lett kommer i store rom. Jeg tror dog at det viktigste med å ha en levende grønn vegg i et ellers hardt miljø er at det gjør godt for sjelen å være med planter, det å ha nærkontakt med ekte planter påvirker de fleste av oss positivt psykisk på en helt annen måten enn et fototapet kunne gjort.

Les mer:
Biotectures nettside, og Biotectures blogg og plantedesignerens blogg. Veldig gode sider med mye nyttig informasjon.
Anlegg og utemiljø, anleggsgartnerfirmaet som bygger de norske veggene.
– Bilder på Flickr av ulike prosjekt gjort av Biotecture: Flere ulike album: Se alle, og titt gjerne ekstra på Grant Thorold Library, Grimsby og Melvita, Covent Garden, London
– Artikler på norsk: Se hvordan vegg bygges opp. Hage.no har to artikler: fra 2011 og 2012
– Artikler på engelsk: Om et forsøk for å se på svevestøvsamling ved undergrunn London. Noen bilder av Biotectures vegger for show gardens under Chelsea 2011,
– Nedenfor: Youtube-video hvor James Wong snakker om å bruke vegger for å dyrke grønnsaker:

Alle bilder er brukt med tillatelse. Stor takk til Arvid Ekle hos Anlegg og utemiljø som tok seg tid til å forklare meg hvordan disse veggene fungerer og som har lånt meg bilder.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

  1. Hege, hihi, du er inne på noe, jeg måtte dobbeltsjekke bildene når jeg fikk de tilsendt for noen var feil vei faktisk. litt uvant å se plantene på den måten der så må liksom dobbeltsjekke.

    Hyggelig at dere likte innlegget. Veldig stas med kommentarene og at hele 44 personer trykket FB-liker her, det er alltid stas å se hva dere tenner på 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her