Frøtips: Salat & andre bladgrønnsaker, enkelt å dyrke og masse spennende sorter!

En av de største hagetrendene er uten tvil den lille grønnsakshagen. Flere og flere oppdager gleden i å ha spiselige vekster i hagen eller balkongen, både erfarne hageeiere og helt ferske som aldri har brydd seg med hagen sin før.

Jeg har fått mange spørsmål om hva en nybegynner bør starte med, og det idiotsikkre svaret er salat!
Det er enkelt å så, enkelt å dyrke, enkelt å høste og de kommer i stor variasjon; en variasjon du ikke finner i butikkhyllene. Billig er det også, du får utrolig mye salat ut av en enkelt pakke!

Du kan ha salat i både sol og halvskygge. Vokser fortest i sol naturligvis, men blir like god på smak i skygge. Eneste som er viktig med salat er at du husker å vanne, de liker dårlig å tørke ut. Og så skal jorda være næringsrik, men det gjelder jo de fleste grønnsaker.

salater

Slik sår og dyrker du salat:

1. Skaff deg frø.
Du finner frø på hagesenter, og i nettbutikker, her har du en samling nettbutikker med økologiske frø.

For å inspirere deg på utvalg:
Div salat hos Solhatt.no
Plukksalat hos Runåberg
Hodesalat hos Runåberg
Asiatiske bladgrønnsaker hos Runåberg

2. Så frøene:
Du kan enten så i potte og ha inne eller på balkongen, eller rett ut i bed. NB: Det er myyye frø i en pose, så bare noen av frøene, ikke hele posen. Spar resten for å så mer utover sesongen/årene fremover.

For å så i potte/krukke: Fyll jord i en potte og trykk den lett sammen, dryss frøene på (prøv å ikke ha de tettere enn en cm mellom), dryss så på jord over (se på frøposen for hvor dypt frøene skal). Trykk lett ned og vann forsiktig. Sett potten i en solrik vinduskarm men ikke rett syd, det blir for varmt i solsteika. Ha en plastpose over potten til det har kommet noen små blader i potten, ta så denne av. Det er sikkert masse frø igjen i posen, denne oppbevarer du mørkt og tørt.

For å så rett ut i bed:
 Du kan så rett ut i bed eller kasser så snart jorda holder fem plussgrader. Gjør som over, men har du mye ugress så sår du i rader for da er det enklere å luke. Dekk gjerne med litt fiberduk i starten, det forhindrer at fuglene spiser frøene og det gir en bedre fuktighetsbalanse for spiringen, (det er ofte derfor frø ikke spirer, de har det ikke fuktig nok), og i tillegg så gir det litt lunere klima. Eller du kan ta den helt ut og lage et liten minidrivhus over de.

3. Tynne:
Når frøene har spirt og det står små bladpar tett i tett så er det på tide å tynne ut, det vil si redusere antallet slik at hver plante har plass nok. Det lureste er å knipe over unødvendige planter rett over jordskorpa, det står tips på frøposen om hvor tett, har de i potter så lar du de stå tettere. Småplanter du kniper av spiser du, dette kalles mikrogreens og er både sunt og godt. Ikke la deg falle for fristelsen til å la de stå for tett, du får større og finere planter ved å tynne.

4. Høste
Og så er det bare å begynne å høste når plantene vokser seg til. Plukksalat er høsteklar fra fire-fem uker i sommertemp, tar litt lengre tid på kald vår. Hodesalaten kan ta opp til to måneder. Se hvordan høste nedenfor.

5. Fortsett å så!
Husk, salat har kort levetid, så ny minst en gang i måneden så har du alltid fersk salat!

salat

Hvordan høste salat:

– Salat som har separate blader, som fek plukksalat, mangold, spinat, rucola mf  kan du ta noen blader nå og da når det passer, den vil gro nye en periode, eller man kan frisere ned hele planten til fem cm over bakken. Det siste kan man gjøre en par ganger.
Hodesalat høster man vanligvis hele hodet på en gang, men noen av de er det mulig å ta de ytterste bladene på underveis.
Når? Det er aldri for tidlig å høste av salaten, den er ofte ekstra god som babyblader, men om du vil ha stor salat må du nødvendigvis vente.  Men sørg for å få spist den opp før den blomstrer. Og husk, salat må sås gjentatte ganger gjennom sesongen.

mangold-bright-light

Bladgrønnsaker:

Salat er ikke bare salat, det finnes også endel bladgrønnsaker som ligner litt på salat og dyrkes på omtrent samme måten.
* Spinat kan sås like tidlig som salat. Babybladene (de første bladene) er gode som salat, og en av sortene som er spesielt godt egnet til å spise slik er ‘Red Cardinal’
* Mangold og rødbeter kan du også bruke babybladene til som salat, disse kan ikke sås før jorden holder omtrent 15 grader.
* Asiatiske bladgrønnsaker. Dyrkes som salat, er ofte ekstra kuldetålende og kan dyrkes til sent høst.

 

salat-mini

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

28 KOMMENTARER

 1. Informativt innelgg om dyrking av salat og grønnsaker. Jeg har dyrket salat og grønnsaker i mange år uansett trender…

 2. Takk for gode tips Anne, jeg visst ikke at plukksalat og rucolasalat kommer igjen om en skjærer den ned – jeg har dratt opp hele greia med rot….. :-)))
  Må nok få sådd salat i drivhuset en av dagene skjønner jeg, og heretter skal jeg følge dine råd.

 3. Flott at du synes det var informativ Randine 🙂

  Vivi, så hyggelig å høre!

  New Dawn, Så fint å høre at du lærte noe nytt! Salat i drivhuset er nok helt gull nå, jeg skal så ute under drivbenk så snart mannen har fikset jord til meg.

 4. Så enkelt og samtidig detaljert forklart! Herlig innlegg! Jeg har planer om forsøke meg på en salat eller jeg har vel faktisk kjøpt inn 4 ulike – tenker å forsøke å så de rett ut i det eneste bedet som er planlagt denne aller første hagesommeren 🙂 Kommer da garantert tilbake til dette innlegget.

 5. Takk for nyttig informasjon for en som ikke har dyrket salat før.

  Dette skal definitivt prøves ut i år!

 6. Jeg blir alltid glad når noen synes jeg har forklart både enkelt og detaljert på en gang! Jeg prøver virkelig på det nemlig 🙂

 7. Hei Anne

  Når vi dyrket mangold så høstet vi den på samme måte som Rabarbra. Kutter av de bladene en ønsker og det kommer nye hele tiden ikke la de bli for store da blir stilkene lett trevlete Ønsker man de tidlig i sesongen så er det lett å drive dem frem i drivhus og så plante ut Dette er ikke en raskt voksene plante bruker litt tid på å komme i gang.
  En ting en kan si om mangold er at de har noen flotte farver og tar seg ut i grønnsaks benken og på midags bordet

 8. Heia

  Leste tråden din om pallekarmer som grønnsakshage og nå har vært og skaffet meg et lite lager fra Pallepartner i Moss, fantastisk. Tusen takk for tipset.

  Hilsen Camilla Jørstad

 9. Hei JH 🙂
  Takker for flotte tips på Mangold, det var jo hos deg jeg så den grønnsaken for første gang faktisk 🙂

  Camilla, hyggelig at du har nytte av pallekarmtipset, lykke til med prosjektet!

 10. Så masse nyttig tips!
  Brønnkarse står på min liste. Har hørt at det er skrekkelig sunt!

  Jeg har sådd erter fra en erteboks i skuffen. Sådde det i en lav litt bred potte og satte i kjøkkenvinduet. Spirene klippet av når de er ca 10 cm høy er supergode. Krispy og med en frisk lett ertesmak. Nom nom i salater eller som garnityr på pastaretter og supper.

  Så også at Mari Anne hadde gjort det samme med solsikkefrø. Spirene derfra er visst også gode! Det har jeg tenkt å så og ha med på hytta 🙂 Kjekt med noe som er litt fort å gæli!

 11. Så masse nyttig tips!
  Brønnkarse står på min liste. Har hørt at det er skrekkelig sunt!

  Jeg har sådd erter fra en erteboks i skuffen. Sådde det i en lav litt bred potte og satte i kjøkkenvinduet. Spirene klippet av når de er ca 10 cm høy er supergode. Krispy og med en frisk lett ertesmak. Nom nom i salater eller som garnityr på pastaretter og supper.

  Så også at Mari Anne hadde gjort det samme med solsikkefrø. Spirene derfra er visst også gode! Det har jeg tenkt å så og ha med på hytta 🙂 Kjekt med noe som er litt fort å gæli!

 12. Lin, vi har muligens sett samme BBC hageprogram i på SVT? Hadde faktisk glemt det igjen, skal prøve det nå snart. Morro at du synes det var godt.

  Spirer av solsikkefrø veit jeg mange sverger til, i det hele tatt så er det mange av grønnsakene som er goe som spirer, feks brokkoli.

  • Hei Rinna Mariaa 🙂
   Javisst, salat blomstrer! Ikke så rart du aldri har sett det for det er vanlig å spise planten før den rekker å lage blomster, men ja, all salat blomstrer om den får lov, og de fleste salater setter så frø som en kan sanke og så.

   For å få frø må en ha blomst først. Hele poenget med blomsten er at den skal få hatt sex slik at den så kan lage frø, uten blomst ingen frø.

   Takk for godt spørsmål! Jeg har faktisk spart på en salatplante i år for at den skal sette frø, nettopp fordi jeg har tenkt å blogge om det. Du er nok sikkert ikke den eneste som lurer på dette nemlig 🙂

 13. Hei! Jeg høstet frø fra ruccola i høst. Men lurer på hvordan det er med oppbevaringa. Har disse frøene godt av en tur innom fryseren, eller holder det at de ligger mørkt og tørt i et kaffefilter?

 14. Hei! Takk for et bra innlegg! Har lenge tenkt å lage egen kjøkkenhage ute i den lille balkongen. Frø er bestilt , utstyr og Potter er kjøpt inn. Men et spørsmål: skal man nå da dette portene ute i balkongen med engang eller la portene stå inne først? Jeg klarte såklart ikke å vente til å få pakke i posten og har i mellomtiden kjøpt ei pose ️med frø av plukkesalat.. Strødde på frø i potten (tror faktisk jeg har i altfor mye) som om jeg strø på salt….. Veldig usikker på om jeg skal sette den innendørs eller utendørs?

  Mvh
  Anna

  • Hei Anna
   Jeg synes det er litt vel tidlig å så ute foreløpig, det kan vel gå om du bor i sydligeste sørland, men ellers blir det for kaldt til at frøene spirer. Så, sett potta inn så lenge du.

   Og ja, det høres nok ut som du har sådd for tett, men det går fint. Da kan du enten prikle ut plantene (søk på prikling her så finner du video), eller du kan tynne ut og spise opp småplanter til det er passelig tett. Ikke la de stå tett som gress, da blir det dårlig vekst 🙂

 15. Hei! Åh, nå kjenner jeg at jeg gleder meg til første ordentlige hagevår og -sommer!
  Men jeg lurer litt på det med å så i flere omganger- på en av frøpakkene mine står det at man gjerne kan så med 1-2 ukers mellomrom (babyleaf-mix, tror jeg det er). Betyr det at jeg sår på nytt etter f.eks 2 uker? Da må jeg sette de nye frøene litt ved siden av de andre eller?
  Mvh Anne Cecilie

 16. Hei!

  Jeg er helt ny på det her med å dyrke salat og grønnsaker, og innser jo at jeg har gjort noe feil.
  For det første har jeg også «drysset» på med frø, men da får jeg heller være flink og tynne ut og prikle.

  Jeg lurer også på det her med, «kan sås med to ukers mellomrom», skal jeg da bare sette ned et frø ved siden av den salaten som allerede er der?
  Hvordan vet jeg at det er på tide å rive opp roten og å gi slipp på den stakkars salaten?

  Vil det da si at det i teorien kun trengs ETT frø for å lage en salat-farm til meg og kjæresten på verandaen?

  • Jeg får nok oppdatere den bloggposten litt, synes det holder å så en gang pr md. Og da sår jeg i et nytt lite område, for der det er salat er det jo allerede konkurranse om lys. Så jeg har gjerne to små områder med samme salat. Sår en, venter en mnd, sår den andre, og så når det har gått en måned til så drar jeg opp de første plantene og sår der.
   -var det forståelig?

   Ett frø var litt lite. Men litt avhengig av hva slags salat det er og hvor ivrig dere er på å spise så holder det å ha tre planter pr område. Da bør du så ett frø mer enn du skal ha planter, sånn fordi ikke alle frø spirer.

 17. Hei! Sådde mine aller første frø igår, i vinduskarmen, noen er nok for sene, men jeg prøvte meg likevel. Men lurer veldig på hvor ofte jeg skal vanne? Og egentlig hvor mye også? Bruker sprayflaske. Har sådd forskjellige salater, chili, spinat, koriander, paprika osv hvis det er relevant for å svare på spørsmålet mitt. 🙂

 18. Hei!

  Takk for fint innlegg! For å unngå at salaten får blomster – når bør den senest høstes, og hva bør kan følge med på som nybegynner?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her