Økologisk frø. Hvorfor velge, og hvor handle!

Ringblomstfrø.

Første gang jeg hørte om økologisk frø så tenkte jeg at nå hadde galskapen gått for langt.
Erremulig liksom, hvor mye ulumskheter kan det være med i et bittelite frø og hvordan skal nå det ha noe som helst å si for tomaten jeg spiser året etter…

Det er noen år siden nå, og jeg har heldigvis oppdaget at økologisk valg ikke bare handler om hva jeg får i meg…

marihoene-peon

Hvorfor velge økologisk dyrkede frø:

For din del:
Økologisk landbruk handler for mange om å begrense mengden sprøytemiddel man får i seg, og mange mener også at økologisk smaker mer og har mer næringsstoffer. Dersom dette er hovedgrunnen for å handle økologisk så er ikke frø det første å prioritere, men økologisk dyrkning handler jo om så mye mer enn bare din kropp!

For miljøets del:
Økologisk landbruk handler ikke bare om oss forbrukere, det handler minst like mye om hvordan dyrkningsvalg påvirker lokalt på både kort og lang sikt. Konvensjonell drift har vist seg uheldig for lokalt dyreliv, både små og store! Ved å velge frø som er produsert økologisk så støtter du en mer miljøvennlig produksjon.

Det er tre vesentlige forskjeller mellom økologisk og konvensjonell dyrkning, alt kommer ut av et behov for maksimalt med kontroll.

Monokultur betyr at man dyrker en plante over store områder og aktivt bekjemper alt annet. Dette igjen betyr at mange dyr ikke har noe å spise de 11 andre månedene i året, og det gir en kaskadeeffekt med ringvirkninger langt utenfor landbruksarealet.

Sprøytemiddel dreper ikke bare ugressplanta og skadedyret, det påvirker også de snille dyrene, som feks humler og andre dyr vi ikke egentlig kan greie oss uten.

Og kunstgjødsel og ensidig dyrkning fører til at jorden forringes, bla fordi alle nyttedyr og soppsporer i jorda ikke har gode forhold.

For plantenes del:
Naturen er fantastisk! Den er i stadig utvikling for å gjøre det beste ut av en situasjon, og forskere har påvist at arvematerialet i frøet påvirkes av forholdene det og forfedrene vokste opp under. Dette betyr blant annet at et frø som har bodd i hagen din i generasjoner er tilpasset klima i hagen din.

Det foreligger teorier om at måten det dyrkes på (økologisk eller ei) også kan forandre arvematerialet. Og til en viss grad så kan man anta de økologiske produsentene velger å dyrke de mer robuste sortene, og velger vekk sorter som lett får sykdom.

humle-hand

Mitt valg:

For meg er valget enkelt, og ukomplisert. Her dyrkes alt økologisk, og har lite besvær/styr ved det valget, tvert i mot mener jeg at det gir en sunnere og mindre arbeidskrevende hage. For meg betyr mitt økologiske valg blant annet at jeg ikke sprøyter med noe som helst, at jeg foretrekker ekte jord ikke torv, legger tilrette for dyreliv, og generelt prøver å tenke på helhet og kretsløp og ha langsiktig tankegang hvor målet er en sunn og (relativt sett) bærekraftig hage.  Og jeg velger nå også økologiske frø når jeg kan, fordi jeg kan.

(Og nei, jeg kaster naturligvis ikke frø jeg allerede har, det mest miljøvennlige er alltid å bruke opp det en har fremfor å kjøpe noe nytt).

tomater

Hvor handle økologiske frø:
Her er fem nettbutikker som har høy andel økologiske frø. Jeg har ikke egen erfaring med alle, men jeg anser de som seriøse aktører.
– Solhatt. Norsk
– Runåbergs frøer. Svensk
– Fuglebjerggaard. Dansk
– The organic gardening catalogue. Engelsk
– Lindblomst frø. Svensk

Har du butikker med høy andel økologisk frø å anbefale så blir jeg glad for tips!

Lysten på å lese om økologisk landbruk?  Denne artikkelen hos ABC-nyheter tar for seg både fordeler og utfordringer.

Og om du vil så kan du også lese mer om mine tanker rundt en giftfri hage, og levende hager.

levende-hage-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Hej Anne,

    tak for artikkel,
    Jeg finder det mest vigtigt at frø dyrkes økologisk, rigtig mange sorter findes ikke økologisk, da må man bruge det der findes og dyrke uden gødning og kemi 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her