Hva vi har gjort for å skape en levende hage

I mine øyne er det ikke noe som slår en hage full av liv! En hage hvor det er lyd og bevegelse fra små og store dyr, en hage som rommer mer enn mine hagedrømmer, men også er drømmestedet til de nyttige humlene og vakre sommerfuglene og skjønne ekorna. Hagen blir mer interessant, den blir sunnere og mer lettstelt, og vi som hageeiere bidrar positivt til miljøet om vi ønsker dyrene velkommen inn. Jeg kaller dette levende hager, og om du vil lese mer om hvorfor ha en levende hage så klikk her.

I morgen har jeg åpen hage her på Moseplassen (les om det her), og i den forbindelse så synes jeg det passet fint å peke på hvordan vi har gjort denne hagen levende, brutt ned i noen punkt:

Giftfri hage
Vi bruker ikke noe gift, hverken for planter eller insekt. Gift rammer alltid mer enn det man ønsker å ramme og ødelegger den store balansen. Om du sprøyter mot lus, så dreper du også insekter som spiser lus, og dermed er du mer utsatt ved neste angrep. Les mer om å ikke bruke gift her.

moseplassen-hage-1

Frodig hage
Trær, busker og stauder danner viktige utkikks og gjemmesteder for fugler, ekorn og pinnsvin, og gjør hagen interessant for ymse insekt. Vi har behold så mange store trær vi kan, og sier fra til naboer at vi setter pris på at de beholder sine de også.

Kretsløp:
Målet er å skape en hage som så langt som mulig har alle delene av et naturlig kretsløp. Dette innebærer at ting får vokse opp og dø ned, enten på stedet eller ved at vi tar vare på døde planter i kompost. Herunder hører også hjemme det at jeg utelukkende bruker organisk basert gjødsel, altså alt annet enn kunstgjødsel. Dette bidrar til å skape levende jord full av mikroorganismer og nyttige småkryp som bidrar til at plantene holder seg friske og andre dyr får noe å spise.

kjempeverbena-humle-1

Naturlig mat:
Hagen mater selv hagens gjester, både ved plantevalg og ved at de ulike dyrene spiser hverandre. Jeg har lite skadedyr, fordi jeg har andre dyr som spiser de! Vi har satset tungt på planter som er både nyttige og vakre. Dette innebærer at vi har mange planter som er nyttige for pollinatorer som humler og sommerfugler, at vi har trær og busker med bær og frø, og at vi lar enkelte av staudene få beholde frøene sine utover høsten.

Tilført mat:
Jeg mater fuglerne og ekorna gjennom hele året. De får solsikkefrø, nøtter, korn, brød og frukt, samt sinsvakt populære hjemmelagede meiseboller. Jeg har skrevet mye om å mate fuglene, du finner det beste samlet her

Naturlige boliger:
Trær, kratt, steinmurer, steinur, bakken osv. Hagen er full av små gjemmesteder hvor insekter og fugler kan bo.

ekornunge-1

Tilførte boliger:
Vi har hengt opp fuglekasser, ekornkasse og flaggermuskasse og hadde tidligere pinnsvinbolig.

Forbedringspotensiale:
Denne hagen er en oase, men naturligvis kan hagen bli enda bedre! Noen av tingene jeg ønsker å bli flinkere på i året som kommer er å få opp en rekke insektshotell, få bygget nye pinnsvinboliger og pinnsvinmatplass, henge opp flere og bedre flaggermuskasser, bli flittigere med kompostering, og få plantet en variert og tett hekk med masse nyttige bær til fuglene.

Hva gjør du for dyrene i hagen din? 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Enda et interessant innlegg. Jeg går inn for å ha en giftfri hage, og jobber med saken. Leste i våres at edik skulle være et bra og ufarlig ugressmiddel, og har prøvd det. Fantastisk effektivt. På busker og i blomsterbed på bakken bruker jeg naturgjødsel. Men i krukker og kasser bruker jeg flytende gjødsel. Kom plutselig til å tenke på at det antakelig er kunstig framstilt. Vet du noe om det? Eventuelt om det går an å få kjøpt flytende organisk gjødsel? Jeg vil også gjerne ha liv i hagen, og har ganske mye fugler, som jeg mater om vinteren. Sist vinter ble foringsplassen også jevnlig besøkt av ekorn. Grunnen til at jeg forer bare om vinteren er at foret henger på verandaen, og der er vi jo mest mulig om sommeren, så da blir det for mye uro for fuglene. Men jeg tror de klarer seg bra om sommeren for vi bor i skogen. Sent på sommeren kommer flaggermusene og gresshoppene. (det er kanskje en innsekt, det) Vi har av og til besøk av rådyr også. Like koselig hver gang! Ellers har vi selvfølgelig masse innsekter og sommerfugler.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her