Fortsett å mat fuglene! Er du heldig får du besøk av hele familier :)

blaameis-juvenil
Mett blåmeisbaby

Ett av mange vanlige spørsmål på våren er:
– Når bør man slutte å mate fuglene?

Det enkle svaret er at du kan gjøre det som passer deg best. Det finnes ingen fasit, men la meg komme med noen argument for å fortsette matingen noe lengre enn vanlig:

Jeg mater fuglene nesten hele året rundt. Det gir meg stor glede å se fuglene som kommer på besøk og de bidrar til å holde hagen sunn og velbalansert ved å spise skadedyr. Det er en fordel til ved å fore fuglene; du bidrar til å opprettholde biologisk mangfold. Hager kan være gode tilholdssted for fugler og litt foring gjør de enda bedre egnet.

Men så er det sikkert noen av dere som protesterer. Mange slutter så snart snøen har gått i den tro at fuglene da ikke lenger trenger hjelp, noen tror sågar det er skadelig å fortsette.

Basert på det jeg har lest på nett, i bøker og på tv-program (se kilder nederst) så velger jeg å fortsette å mate til et stykke ut på sommeren, og egentlig slutter jeg aldri helt. Jeg har meget stor pågang på foringsautomatene på våren, både av trekkfugler på mellomlanding og fugleforeldre på jakt etter mat for barna. Ved å fore bidrar jeg til at trekkfuglene får en kjærkommen pust i bakken og ankommer hekkeplass i bedre form, og jeg bidrar ikke minst til at foreldrefugler i nabolaget orker å fostre opp flere barn.

flaggspett-serie-barn
– Det er nok mat nå mamma! (flaggspett)
Det er også vesentlig å huske på at man ved å fore har skapt en kunstig biotop. Fuglene går ut i fra at det er mat i den fuglemateren og ordner seg et rede og en ektemake og legger egg. Så bestemmer du deg for å slutte å fore, og så er det plutselig dobbelt så mange hekkende småfugl i nabolaget enn det det egentlig er ressurser for. En annen sak er at det tar noe tid før insektsproduksjonen kommer i gang så mange slutter før det finnes alternativ.

Det er koselig med fugl i hagen, og det er få ting som er koseligere enn små fugleunger 🙂 Ved å fore så gjør du fuglene en tjeneste, og er du heldig så får du besøk av masse små fuglebarn som mates eller prøver å lære seg å spise og drikke, vell verdt noen solsikkefrø 😀

stær-mates
– Kravstor (og stor) stærunge har på ingen interesse av å spise selv når ting kan komme ferdig servert…
Kilder som mener det er greit å fortsette å mate på sommeren:
– Roar Solheim, ornitolog og svarer på spørsmål hos Fuglevennens «Spør en ornitolog». Har mange svar på dette, bla denne

– Kim Hesvang, dyrlege med spesialisering på ernæring av villfugl. Dansk. Jobber mye med fuglemating i hage mm og har deltatt bla på Søren Ryges tv-program. Les artikkel om helårsforing av fugl. (oppdatert: artikkelen er tatt vekk, men lå opprinnelig hos lokalavisen.dk)
Sitat Hesvang: «Så det er vigtigt for mig at understrege, at du kan fodre, når du vil og stoppe, når du vil. I Danmark vil fuglene næste altid kunne finde alternative fødekilder, hvis du pludselig stopper med at fodre i din have. Der er kun en eneste situation, hvor du efter min mening kan gøre skade ved at stoppe fodringen. Og det er, hvis du vinterfodrer og pludselig stopper i marts/april, hvor fuglene er begynd at bygge rede og lægge æg, fordi de har indrettet sig efter det budskab, du har sendt dem om at her er foder nok til yngletiden».

Lese mer?
Det er mye stoff om fuglene og fuglemating her på Moseplassen, klikk deg videre!
Alt du ikke visste du hadde lyst til å vite om å mate fugler!
Blåmeis i fuglekassa
Gråtrost i rede
Bilder av kjøttmeisbaby

linerle-maser
– Gi meg mat nåååå!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Jeg sluttet å mate her om dagen. Det var så varmt og masse innsekter, så jeg tenkte at fuglene klarte seg selv nå. Men nå ble jeg litt bekymret, kanskje jeg må begynne å mate igjen. Hmmm……….
  En annen ting er at jeg har foringsplass der vi har sittegruppe. Det er jo ikke noe problem høst, vinter og vår, men om sommeren skremmes jo fuglene selvfølgelig. Har fått litt å tenke på nå gitt.

 2. Jeg har pleid å ta en pause på forsommeren, da daler aktiviteten på fuglerestauranten kraftig. Men når ungene begynner å komme seg på vingene utpå sommeren har jeg hengt opp mat igjen. Fryktelig moro å se på de små fjærballene som skal bli så fort flinke til ting 😀

 3. Vi har store planer om å mate gjennom sommeren, med en mulig pause på en 3 ukers tid da vi har ferie. Vi har kjempemye fugl i hagen nå, så det er tydelig at det settes pris på. Vi har også matstasjonen ganske nær sittegruppe, drivhus…ja i det hele tatt der vi oppholder oss mye. Men det ser ikke ut som om de er så skvetne av seg de fuglene jeg har i hagen 🙂 Blir morsomt å se om de tør å ta med seg avkommene sine til oss etterhvert.

 4. Har hatt en pause med fuglemating denne vinteren, da treet vi hang opp maten i ble hogd ned i høst. Nå har vi opparbeidet området på nytt, nye trær er plantet, fuglebrette skal på ny plasseres. Omtrent på samme sted som den gamle fuglemateplassen. Den kan vi følge med på fra kjøkkenvindu. Er så hyggelig når jeg står å lager mat på ettermiddagen, eller sitter ved vinduet med morgenkaffen. Kanskje jeg skal begynne allerede nå? Hva tror du? Vil de finne tilbake til gamlefuglmateplassen selvom det har vært tomt her i vinter?

  God dag ønskes deg.

 5. Litt av gleden med å dele egne hagegleder og tips er jo nettopp det å høre at andre har de samme opplevelsene også 🙂 Veldig koselig!

  Marita, jeg har lagt merke til at det er ganske stor forskjell på fuglene hvor «tamme» de er, litt på sorter, men også mye på individ, de venner seg nok som du sier.

  Elisabeth, jeg synes du skal sette i gang om du har lyst, høyst sannsynlig at de finner frem til maten ja.

 6. Herlige bilder, Anne. Jeg har ikke matet da snekkerene holder på ved foringsplassen. Men de kommer innom for å se om det har kommet noe mat. (Fuglene altså. Ikke snekkerene )Jeg får nesten legge ut litt mat til dem tror jeg.

  Stille ute i kveld. Fuglekvitter så høyt at man nesten ikke kan tenke 😉 Herlig vettu.

  Håper formen din er oppadgående!!

  Klem fra Marte

 7. Hei, jeg forer også fuglene året rundt, men det er veldig viktig med hyggienen nå som det blir varmere og kulda ikke hjelper til med bakteriene… Husk derfor å vask foringsbrettene mellom hver foring 🙂

 8. Jeg har vært en fugletitter i mange år nå, og elsker å se på fuglene som kommer i hagen min. Det siste nå er jo Flaggspetten som spiser meiseboller 40 cm fra stuevinduet mitt. Hele familien min synes det er like stas som jeg synes. Jeg kommer ikke til å slutte med å fore fuglene.

 9. Hei, jeg liker gott fore hele sommeren men har ett problem da jeg vet ikke var man kan kjøpe solsikkefrø till fugler på sommeren. De vanlige sted man kjøper har sluttet selge. Har du noe bra tips.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her