Grus, stenmel, subbus? Hva skal jeg velge som gulv?

Vi har omlag 60m2 flate vi hadde tenkt å legge grus på ved kjøkkendør og kjøkkenhagen. Men er grus det rette? Skal vi heller velge stampet stenmel (som jeg veit bla Claus Dalby bruker i sine hageganger), fin subbus, eller noe helt annet?

Krav og ønsker: (oppdatert litt for å presisere)
1. Underlaget må være stabilt å gå på. Jeg har noe problemer med nervesystemet som gjør at jeg blir helt satt ut av at grusen flytter på seg. Vi har vurdert å legge stabiliseringsmatter under, men jeg har aldri gått på slike så jeg veit ikke om det faktisk hjelper nok (det må vel en god porsjon grus over for å dekke matten)?
2. Det må være ok å gå barfot på, mao ikke skarp grus.
3. Det må kunne gå an å kjøre på det. Vi kjører veldig sjelden der, men det må være mulig.
4. Det er best om det er veloppdragent og ikke blir med føttene inn, men det kan justeres med andre tiltak.
5. Det kan ikke være dyrt, så stenlegging utgår.

Har du noen erfaringer å dele?
Har du selv et aktuelt underlag i/nær Oslo som jeg kan prøve ut? Eller sett en eller annen plass?

Jeg heller nok mot stenmel selv, mannen heller mot grus på matter. Vi trenger begge å få sett ulike alternativ, og høre fra dere som har erfaring med de!

Bildet viser arealet fremfor kjøkkendøren, et område dere aldri har sett før fordi det tidligere har sett helt skrekkelig ut…. Men nå er rotet ryddet vekk, og vi har fått fjernet den fæle gamle morkne «asfalten» og lagt ut grov subus som underlag. Nå håper jeg på tips til overlaget!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

20 KOMMENTARER

 1. Hei Anne. Vi har lagt singel i en gangsti, samt at vi har laget parkeringsplass til bilen. Til dette har vi brukt singel av norsk naturstein, 8/16 mm Arctic Aaltvedt. Vi la først et lag med subbus, deretter la vi singelen i Gravelfix-matter, og det fungerer meget bra. Singelen holder seg på plass, og det er ikke noen problem å kjøre bil oppå mattene. Ser du ønsker deg stein du kan gå barbeint i, da kan det nok hende
  du synes akkurat den singelen vi har valgt er litt skarp. Uansett synes vi det er bedre å bruke norsk naturstein enn for eksempel italiensk marmor. Hvit stein blir fort veldig grønn pga algevekst, og matcher sjelden norske hager. Du kan se hvordan vi har gjort det i denne videoen: http://www.bogront.no/temasider/utstyr-og-tilbehor/296-spennende-bruk-av-stein-i-hagen
  Lykke til! Hilsen Bjørnhild i Spirea Hageblogg

 2. Flott Bjørnhild, takk for tips!
  Det blir nok ikke italjensk marmor, både estetisk, pris og miljømessig er det dårlige valg for oss. Det blir nok norsk sten, enten naturlig rundet eller tromet om det er grus/singel vi går for.

  Vi har som sagt vurdert matter, men er usikker på hvor stabil grusen da blir å gå på. Hva synes du, skir foten litt? Hvordan er det å trille noe med smale hjul på den? Jeg har noe tøys med noe i nervesystemet som gjør at jeg takler veldig dårlig at underlaget flytter på seg.

 3. Hei Anne, vi har en ganske stor gårdsplass hvor vi har valgt å legge grus av drammensgranitt, dimensjon 4,5. Den holder seg ren og fin og fester seg verken under sko eller setter seg fast i bildekk. Rent estetisk synes jeg den er litt grov, og ville kanskje ikke hatt den i hageganger ol., men i innkjørselen er den fin. Det at den er rødlig gir også et varmere inntrykk av den store åpne plassen og den står fint mot beplantningen.

 4. Flott Bjørnhild, takk for tips!
  Det blir nok ikke italjensk marmor, både estetisk, pris og miljømessig er det dårlige valg for oss. Det blir nok norsk sten, enten naturlig rundet eller tromet om det er grus/singel vi går for.

  Vi har som sagt vurdert matter, men er usikker på hvor stabil grusen da blir å gå på. Hva synes du, skir foten litt? Hvordan er det å trille noe med smale hjul på den? Jeg har noe tøys med noe i nervesystemet som gjør at jeg takler veldig dårlig at underlaget flytter på seg.

 5. jeg er sååå glad i elvesteinene mine; http://ellypropelly.wordpress….
  Går helt sikkert greit å kjøre på dem. Jeg liker fargene, formene, lyden av dem, å gå på dem, og gjerne ligge ned. En gang lå de i Rhinen, nå har de funnet seg godt til rette i Bergen. Duk under her hos oss.

 6. Hei!
  Vi har lagt elvesingel, små runde fine norske steiner som er deilig å gå på. De er utrolig fine og personlig synes jeg de er penere enn all verdens steinlegging. Og ikke minst veldig fort ferdig! Bør være et lag med subbus under men ikke sikker hva det heter. Dette får du vite hos fagfolk. Vår singel ble kjøpt i Onsøy pukkverk i Fredrikstad. Lykke til!

 7. Hei,

  Vi har lagt grus(bare på subbus, så tykt lag at det kan tåle bilkjøring, fikk hjelp av anleggsgartner, ikke noe matter..) – knust grorudgranitt(også vel kalt markagranitt? litt mindre rød enn Drammensgranitt, men veldig pen og jo vår lokale steinsort! ) – husker ikke størrelsen, men kan finne det ut, men ganske små stein(akkurat slik at de KAN feste seg i skosålene…!) Men vi valgte den lille, fordi de jo virker mindre skarpe og gir en roligere og jevnere overflate. Grusen ligger i oppkjørselen inn mot huset, mens foran inngangene har vi en liten plass med brostein – ble anbefalt dette nettopp for å kunne tråkke av seg grusen før man kommer inn.. I garderoben har vi steinbelegg på gulvet, slik at grusen ikke kan gjøre noen skade om den skulle snike seg inn..!
  Jeg synes vår grus funker veldig fint! I begynnelsen virket den litt ustabil å gå, sykle på, men viktig med tynt lag, og etterhvert legger den seg liksom i ro, «setter seg», og blir fin både å gå og sykle på! Du må gjerne komme og se!(Bor på Slemdal)
  Ellers, norsk elvestein/singel er jo veldig pent, da, vurderte også den!
  Hilsen Annette

 8. Hei Annette, tusen takk for beskrivelsen av utearealet ditt og hvordan grusen er å bruke. Og takk for tilbud om å komme innom og se på! så flott da, takker og neier 🙂 Jeg sender deg en epost om/når det blir aktuelt jeg, må konferere litt med mannen 🙂

  Helene og Elly, Tekk for tips om elvesten. Enig i at det er vakkert, men jeg synes det er ubehagelig å å i ren elvegrus ettersom den flytter på seg, så da må den i såfall i slike matter som jeg aldri har prøvd. subbus er allerede lagt ut, så det er bare å få på topplaget nå 🙂

  Villrose, det er det jeg får så varierende tilbakemeldinger på, om mel er sølete altså. Nå er det ikke så farlig at vi drar sten inn, det som er aller viktigste er at det må være stabilt å gå på, og det er der jeg er usikker på grus som jo sklir rundt når man tråkker, med mindre man kjøper sånn som er stor og spiss.

  Hei Maria 🙂
  Ja, stor grus er jo stabilt, de har jo såpass grov grus liggende hjemme på barndomsgården og det er både pent og praktisk der. Men godt å gå på er det jo ikke i det hele tatt, selv mine nokså herdede sensommerføtter nektet å gå barfot på den grusen hjemme, og jeg regner med at den var helt vanlig «skarp», har ikke sett så stor grus tromlet.
  Det høres veldig fint ut da med såpass rød grus hos dere 🙂 Kan altså ikke huske at det var det, husker den som grå, men så er det da vel snart fem år siden jeg var hos deg…

 9. Hei igjen,
  Ja, kom innom når som helst, jeg kan både stort sett både på dag-og kveldstid, bare ta kontakt!
  Tenkte på en ting til, brosten er dyrt, men kanskje mulig med bare LITT brosten? Enten i form av en liten plass foran inngangen, eller en smal sti av brosten i f. eks singelen/grusen frem mot huset el l.? (er jo stabilt å gå/trille på!) Tror det er fint mulig ev. å utvide med mer brosten etterhvert(i takt med hva økonomien tillater), dersom man skulle ønske det, det er jo lett å fjerne grus, i motsetning til f. eks. asfalt, og underlaget(subbus/pukk eller hva det er..) er nok det samme, tror jeg… Bare en idé jeg fikk!
  Kanskje vi sees!

  Hilsen Annette

 10. Hei Annette. Joda, flott ide det der, vi har tenkt i samme baner og skal ha tråkkheller (skifer, har liggende endel m2 fra hagen før renovasjon), men, en stor del av arealet her er grønnsakshagen, hvor jeg går på kryss og tvers, så der funker det ikke med tråkkheller, da ville det blitt skiferflate i stedet 😉 (og når vi har brukt penger på denne flaten her så må vi si oss fornøyd, ikke noe gradvis utvidelse på sikt, vi har et helt shabby hus å ta tak i også…)

 11. Hei Anne. Underlag i Hagen er en liten utfordring, ikke minst fordi det koster så himla mye om man velger de fjonge variantene. I og med at jeg har de samme nevrologiske utfordringer som deg, kjenner jeg meg godt igjen i kravene dine.
  I Hagen vår har vi litt av alt, og litt av hvert underlag, alt ettersom hva som var billigst da vi bestilte det. Her er mine erfaringer:
  Subbus: fin fint å gå på, stabilt underlag. MEN (og ja, det er et stort men) før subbusen får satt seg drar man inn mengder med sand inn i huset, gangen vår så ut som en sandkasse til tider. Og når det regner kraftig, forsvinner subbusen uansett hvor hardpakket det er. Naboen vår har det på parkeringsplassen sin, og han er ofte ute i veien og henter subbusen sin etter kraftig regnvær.
  Pukk: har vi på gangstiene våre, sitteplassen og parkeringsplassen. Billigste sort, den som er spiss og vond å gå barbeint på. Underlig nok stabilt å gå på, kanskje fordi steinene er så spisse, og relativt store? Det fine med denne steinen er at den er god å gå på om vinteren, da er min balanse virkelig dårlig. Ved blanding av snø og is underlag stikker steinene ofte litt opp, og gjør underlaget mindre glatt ( om man er flink å måke ) ulempen er at vi plukker stein fra bedene og gresset de første 14 dagene våren når snøen har gått. Når vi måker snø om vinteren følger ofte stein med, og snøen lempes ofte i bedene, og vips, et steinmarereitt der om våren.
  Det er mine erfaringer med to typer underlag, ingen av dem optimale, men som deg må vi også tenke pris. Drømmen er skiferheller.
  Blir spennende å se hva dere bestemmer dere for.

 12. Hei Hanne 🙂
  Flottesenflott med erfaringene dine! Jeg har bekymret meg litt for vinteren og den pakkede stenmelet, har jo lurt på om det blir speilblankt ja.. Som du sier så er jo grov grus supert sånn sett, skal mye til før det dannes isklaker der. Men, grov grus er ikke godt å gå barfot på 🙁
  (men jeg kan jo ikke få treff på _alle_ punktene mine da, skjønner jo det)

  At grusen måkes med ved snømåking er ikke viktig, vi har høybed i arealet så det er enkelt nok å måke snøen på grus, og ikke i bed.

  Subbus som renner av ja, hm. Her er relativt flatt, men litt rømningstendenser må vi nok regne med,takk for tipset!

  Når det gjelder å dra inn sand så tror jeg en vannspreder og en hoppetusse er tingen. Så får man vannet de fineste partiklene ned (det stenmelet er jo helt skrekkelig når det er nylagt) og komprimert så mye som mulig tidlig. Fint å få bekreftet at det var mest et oppstartsproblem hos deg!

 13. Var ute og tok en «gangtest» på grusen, selvfølgelig har vi forskjellig grus også, da jeg ikke klarte å huske størrelsen på grusen da jeg skulle bestille påfyll. Ett sted i hagen har vi grus som er litt mindre enn den store, vonde kantete som er umulig å gå barbeint på. Det jeg opplevde var at på den mindre grusen, (som faktisk ikke er så vond å gå barbeint på) forskyver underlaget seg, selv på flaten. Det skjer ikke på den store grusen. Heldigvis er smågrusen bak huset, hvor jeg nesten aldri er, hadde vært et mareritt å ha den i gangstiene.

 14. Hei igjen,

  Var ikke helt klar over at du skulle ha dekke på et så stort område, trodde først det bare var vei mot huset(leste nok litt fort, men nå er jeg med) Naboen vår har omtrent samme grus som oss(han jeg ble inspirert av), altså ganske fin grus(4/8 mener jeg nå å huske at den heter, har den hos Franzefoss i Trondheimsveien..). Forksjellen på naboen og oss er at han kjører bilen sin inn og ut en gang per dag, har
  ingen barn, og går svært sjelden på den(har en annen gangsti han bruker), slik at den bestandig ser så fin ut….! I tillegg tror jeg han må ha tromlet den ekstra mye, den ligger liksom helt stille, helt plant og jevnt fordelt utover – nesten som et fast dekke! Vår grus, derimot, må jeg innrømme er preget av mye bilkjøring inn og ut, 4 barn og 2 voksne som sykler, fotball, osv…! Er usikker på din bruk, men tror særlig det er vår bilkjøring som lager relativt dype spor og roter til grusen mye(spinner litt, osv…!)Men, som sagt, jeg synes den er fin nok for oss(selv om den har litt av hvert oppå seg: litt løv, litt bårnåler, litt overkjørte kastanjer og kongler, litt subbus/el pukk som kommer til syne her og der! Men kanskje du kan klare å holde den pen, jevn og fin, hvis den for det meste bare skal gås på? I så fall er det både pent, ikke vondt under føttene, tror jeg, og stabilt – og heller ikke dyrt!

  Hilsen Annette

 15. Anne: Nei, jeg opplever ikke at det blir ustabilt med Gravelfix-matter. Egentlig mer stabilt med matter under enn uten. Men viktig at det er gjort ordentlig grunnarbeid med et lag subbus under.

 16. Hei, takker for nok en tilbakemelding!

  Jeg regner jo med at det blir mer stabilt med matte, det er jo et av poengene med matten. Spørsmålet er om det blir veldig stabilt, nær så stabilt som det blir av å å gå på stampet jord feks. jeg får nok prøve ut rett og slett, tror dette med å oppleve stabilitet er litt subjektivt, hva som plager meg plager ikke de som er friske.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her