Fuglenes juletre, slik lager du dekorativ fuglemat. (Som vist på God morgen Norge)

fuglemat-ornament

Her på Moseplassen har vi to juletrær, ett inne med vanlig pynt, og ett ute som er pyntet med mat til fuglene. Jeg kaller treet ute for fuglejuletreet, og det er en skikkelig kindereggprosjekt. Det er vakkert å se på, det gjør småfuglene glade og det er koselig å lage 🙂 En trenger jo ikke ta helt av og pynte et helt tre som meg, noen få ornament hengende på en bar gren kan være minst like bra.

Jeg har hatt fuglejuletre siden 2009 (jeg husket feil på TV, der sa jeg 2008), og hvert år har det kommet til noe nytt, og blitt litt større. I år fikk TV2 sin God Morgen Norge tips om fuglejuletreet mitt, og ble sjarmert nok til at de sendte et tv-team hit for å sende live!

Enten du får sett sendingen eller ei, her er årets syv ulike ornament,
selve treet skal dere få se mer av når sola har skrudd seg på…  Jeg skal nok også flikke litt på denne posten utover dagen, ettersom jeg rett og slett ikke rakk å gjøre den så polert som jeg ønsket før sendingen. Her har gått i ett siden TV2 ringte, og treet måtte opp noen dager før enn planlagt.

mandelgirlandelMandelgirlander:
Lag hull i mandel med en syl eller drill eller noe annet spisst. Skru deg nedover ikke press, presser du så sprekker mandelen. Bruk relativt ferske mandler, har de ligget i kjøkkenskuffen ett år så er de tørre og det er vanskelig å lage hull. Tre et bånd gjennom mandlene, dette gjør du enklest ved å lage en synål av ståltråd. Båndet vil om hullene i mandlene ikke er for store gi motstand til mandlene slik at disse holder seg på plass og ikke sklir ned.

Mandler og andre nøtter er en av de mer populære matvarene på foringsplassen, nesten alle fuglene  spiser nøtter, feks: blåmeis, kjøttmeis, flaggspett og pilfink. Ekornet er veldig glad i de, og stikker gjerne av med hele renka om du ikke binder den fast…

.

.

.

eple-julekuleRødt eple:
Eplet er festet med en tykk ståltråd som går gjennom kjernen og er bøyd i en u, båndet er tredd mellom og ståltråden er trekt opp og inn i eplet. Båndet føres så opp og knytes rundt toppen av ståltråden. Slik får du et godt og dekorativt feste for eplet som holder også når fuglene har spist endel.

Hjerte er skåret ut på hver side, det gir ekstra dekor og er praktisk for fuglene da de liker at noen andre lager hull i disse nokså tykke skallene.

Eplet festes helt oppunder en gren, dette fordi trosten som er den som spiser de fleste eplene (hos meg) ikke er så interessert i å henge og dingle på maten, den vil helst sitte på grenen.

Fugler som liker epler: Gråtrost og svarttrost. Meis og flere av de andre småfuglene samt ekorna tar en liten bit, men ikke stort inntak nå på vinteren

.

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABrødgirlander
Du trenger relativt fersk loff, da den ellers lett smuler opp. Og det bør være lite «hull» i loffen.
Skjær opp loff i like store terninger, passende størrelse kan være feks 1,5 x 1,5 cm.
Tre brødterningene inn på en hyssing og plasser de med jevn avstand.
Når loffen tørker så setter bitene seg fast i hyssingen slik at de blir værende der du har plassert de.

(Tørt) brød er ikke den store favoritten blant fuglene her på moseplassen, jeg har nok for mye annet som smaker bedre, men meisene, spurven og fink spiser gjerne litt på de nå og da. Den store fordelen med brødgirlanderene er at de gjør mye ut av seg på treet og er raske og rimelige å lage.

rosinhjerter-hvordanrosinhjerter-fuglemat

Rosinhjerter
Brett en tykk ståltråd (feks elefanttråd fra blomsterbutikken) til en V. Tre på rosiner tett i tett, og form så til et hjerte. Fest ståltrådene i hverandre, og knyt på en sløyfe for oppheng.

Rosiner er favorittmaten til svarttrosten, som (når de først oppdager rosinene) spiser opp et hjerte på rekordfart. Ekornet spiser også gjerne rosiner, og jeg ser flere av meisene er innom og nibler på de.

.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kremmerhus/ papirkurver med solsikkefrø
Du trenger papir som tåler fukt og som er stivt nok til at småfuglene kan sitte på det. Et alternativ er å bruke juice og melkekartong.
Lag ikke kremmerhusene for spisse, da kommer ikke småfuglene til og får spist. En sirkel blir til et dobbelt kremmerhus, eller du kan lage papirkurver.

Vær oppmerksom på at solsikkefrø vil om de ligger fuktige over tid kunne komme til å mygle, det er derfor en god ide å sørge for at en slik kurv tømmes helt minst hver annen uke. (Det vil si at du ikke bare fyller på toppen, men lar fuglene spise den helt tom).

Praktisk talt alle fugler som besøker hagen liker solsikkefrø.

Kornnek
Velg ut de fineste toppene i et kornnek og samle disse til små buketter. Bruk en ståltråd for å holde de samlet og til å feste til grenen, og dekorer eventuelt med et sløyfebånd.

Dompapen, enkelte av finkene og gråspurven liker «helkorn» hvete.
.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meisebollefigurer / fuglenes pepperkaker:
Dette er jo den mest tidkrevende av de alle, men også den mest populære blant fuglene. Praktisk talt alle fugler liker meiseboller, og det er en mat med mye fett og protein som de trenger mye av på vinteren.

Jeg har utviklet en egen oppskrift for meisebollefigurene, den har ekstra fine ingredienser og en fettmiks som gjør den stiv og fast uten at den brekker lett. Oppskriften er formet slik at figurene holder best mulig sammen. Jeg anbefaler derfor at dere følger oppskriften slik den står første gang om du vil ha et virkelig godt resultat.
(Om du heller vil lage vanlige meiseboller uten disse pepperkakeformene så har jeg skrevet om det her.

Oppskrift
350 g Flott matfett
150 g Delfia fett (kan erstattes med Flott, men det er en fordel å bruke litt delfia da det gjør kaken hardere. Ikke bruk bare delfia, da blir den for sprø)
200 g Siktet hvetemel
100 g Lettkokt havregryn, eller knuste store havregryn
200 g Hakkede solsikkekjerner (dvs uten skall)
300 g Finhakkede nøtter
(PS: Alle mat som gis til fugler skal være fri for salt, og ingrediensene må ikke være harske eller myglet)

Smelt fett, gjerne på lav varme. Dersom fettet koker så må det kjøles ned før du blander inn tørrvarene. Hakk nøtter og solsikkjerner og bland fett og tørrvarer sammen. Massen oppfører seg ulikt etter hvor varm den er, så om den er veldig flytende/med mye «løst» fett så la den stå litt så den blir kaldere, men ikke så kald at den begynner å stivne. Når massen har god temperatur så fyller du formene (se under). Sett formene i kjøleskap eller fryser til fettet er helt stivnet, minst ett døgn i kjøleskap, 12 timer i fryser. Ta de ut og varm på utsiden av formene med fingrene og trykk så massen forsiktig ut av formen. Oppbevares kaldt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Slik fyller jeg formene:
1. Legg en form på bakepapir, legg litt masse i formen
2. Legg et sløyfebånd eller hyssing på massen, helt ned og gjerne i en liten krøll.
3. Fyll på med masse og dytt det godt sammen slik at det ikke er luftlommer. Pynt med hakkede nøtter, bær, rosiner, eller frø.
4. Plasseres i kjøleskap eller fryser til massen er heeelt stiv (dvs en dag i kjøleskapet eller tolv timer i fryseren).
5. Ta den ut og brekk av alt søl. Bruk fingrene for å varme litt på formens utside og dytt massen ut. Oppbevares kaldt.

Det var det jeg rakk i dag, mer om fuglejuletreet fremover!!

Les mer:
Jeg har skrevet mye om fugl i hagen, de viktigste postene finner du om du klikker her.

.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

26 KOMMENTARER

 1. Så flott da, Anne!
  Et slikt tre må jo være rene godteposen for selv de mest kresne fugler!
  Veldig mange kjempegode ideer til god fuglemat som også ser flott ut på treet!
  Ha en fortsatt fin førjulstid!
  Stein

 2. Hei Anne!!!!
  Eg kom frå nattevakt og benka meg ned framfor TV skjermen. Ville selvfølgelig få med meg DEG på morgon sendinga.
  Du var kjempeflink!!!!!! Så mange og fine idear. Her blir det laga meir godsaker til dei små flaksande etter denne sendinga. PS! Herren i huset såg på også, han kommenterte og synest du hadde gode idear. Sa faktisk at slik må vi lage ( maten i formene ).
  Så då er vi i gang.
  Tusen takk for inspirerandes sending.

  Ha ein fin kveld.

 3. Hei 🙂
  Tusen-tusen takk alle sammen for alle koselige kommentarer! Veldig hyggelig å se at så mange likte innslaget 😀

  Jeg er veldig sliten nå så jeg holder kommenteringen min på et minimum, men som sagt, TAKK!

  *klem* 🙂

 4. Jeg så deg tilfeldigvis på GMN i dag ..
  kjempeflott innslag !!
  Er så koselig
  med fugletreet du har i hagen ..ingen som sulter der i gården.
  Takk for flott inspirasjon.
  ønsker deg fine og gode førjulsdager.
  Klem fra Anne

 5. Hei! Takk for en flott post, småfuglene må jo ha det som i himmelen hjemme hos deg 🙂 Har bare et spørsmål til «pepperkake» oppskriften din; kan man bruke alle slags nøtter eller må det være de som selges som fuglenøtter? Ellers takk for en flott blogg 🙂

 6. Hei Fast leser 🙂
  Du kan bruke alle typer nøtter, så lenge de ikke er saltet, og ikke er harske (altså dårlige). Peanøtter og mandler og hasselnøtter er noen forslag, men du kan fore på alle de andre også. (Nøtter som selges som fuglemat er vanligvis peanøtter, kalles da ofte jordnøtter som er det svenske navnet på peanøtter).

  Hyggelig at du liker bloggen, god jul!

  Og hei Anne, Jannibelle og Wenche, så koselig å høre fra dere, takk!

 7. Hei, Anne! Du er super flink og veldig kreativ! Du insperert meg til å lage dine meisebollene, isskålene og å henge på hekken rosiner, epler og druer. Og TUSEN TUSEN TAKK til deg for det!))))

  Jeg var så inspirert og ivrig å henge meisepepperkakene, at hadde dem bare 1 time i kjpleskapet.. Håper at det blir bra med dem) Tråsten veldig likte isskålene og satte stor pris på dem, og ikke bare ham, men skogskærer og måker.))) Så på grunn av måkene måtte jeg ta dem vekk..:( Men tråsten har det godt) Han og hans dame kommer til meg å spise rosiner, epler og brød under hekken. I dag hang jeg meisepepperkakene til dem der. Håper at de skal spise dem)

  Jeg følger med alle dine tips, anbefalene og videone. Tusen tusen takk til deg!:)

  De beste ønsker deg og fuglene i hagen din i det nye året!

  P.S. Jeg drømmer å ha samme hagen som deg)

 8. Hei, Anne! Du er super flink og veldig kreativ! Du insperert meg til å lage dine meisebollene, isskålene og å henge på hekken rosiner, epler og druer. Og TUSEN TUSEN TAKK til deg for det!))))

  Jeg var så inspirert og ivrig å henge meisepepperkakene, at hadde dem bare 1 time i kjpleskapet.. Håper at det blir bra med dem) Tråsten veldig likte isskålene og satte stor pris på dem, og ikke bare ham, men skogskærer og måker.))) Så på grunn av måkene måtte jeg ta dem vekk..:( Men tråsten har det godt) Han og hans dame kommer til meg å spise rosiner, epler og brød under hekken. I dag hang jeg meisepepperkakene til dem der. Håper at de skal spise dem)

  Jeg følger med alle dine tips, anbefalene og videone. Tusen tusen takk til deg!:)

  De beste ønsker deg og fuglene i hagen din i det nye året!

  P.S. Jeg drømmer å ha samme hagen som deg)

 9. Takk for kjempefin oppskrift, jeg lagde et stort meisebollehjerte og det skal jeg si har blitt kjempepopulært. Så enkelt å lage og så varer maten lenge. Det tok noen dager før fuglene oppdaget maten jeg hadde hengt opp selv om den hang blant annen mat. Så kom først en meis og den var alene om maten et par dager, men nå er alle der..meiser, spurver, hakkespett. Takk for en inspirerende blogg med masse gode tips. Klem fra Jorunn

  • Høres kjent ut det der, alltid en luring som må oppdage det først, før de andre våger seg frempå 🙂 Tenker den oppdagelsesreisende var litt irritert når den etterhvert fikk konkurranse 😉
   Veldig hyggelig at du har glede av bloggen Jorunn, takk for takken og klem til deg også!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her