Slik lager du imponerende islykt med islyktform (video)

Oppdatert:
Jeg har laget ny og bedre video! – Klikk her for å se den

Jeg får støtt og stadig spørsmål om hvordan jeg lager de dekorerte islyktene mine. Jeg bruker stort sett en form, og det gjør det veldig raskt og greit. Nå har vi hatt en periode med flott kulde her i Oslo, og jeg føyk igang med å lage islykter ann mass for å lage et inspirasjonsinnlegg til dere. Men. Så svikta kameraet gitt… Nå er det begrenset hvor gøy det er å lage innlegg med mobilkamerabilder, og dessuten så var det altså flere som har spurt om hvordan jeg bruker formene, så da ble det en video.

Lenge siden jeg laget video til dere nå. Ble vel litt overkill med video på noe så enkelt, men håper det faller i smak 🙂
Først forklarer jeg hvordan lage islyktene, og mot slutten så har jeg filmet ferdige lykter.

Om kulda holder så skal jeg etterhvert vise dere noen kule måter å lage islykter uten form også 🙂

Hvor kjøpe islyktformer:
Jeg har satt opp en egen side med oversikt over hvor du kan kjøpe islyktformer, den finner du her. 

Jo, et lite tips. Jo tynner islyktformer jo raskere smelter de. Dette er jo ikke viktig om du vil ha de ute, men skal de stå på stuebordet så kan du ikke regne med at de er pene mer enn 2-3 timer, men det er jo nok det, eller hva?

Oppdatert:
Synes du islykter er interessant? Jeg har blogget mye om islykter nå i 2013, du kan velge å lese alle bloggposter om islykter her. Eller gå rett til skrittvise forklaringer på disse tre ulike typene: Ballongislykt, dekorerte islykter uten islyktform, enkel islykt i bøtte.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

34 KOMMENTARER

 1. Det stemmer jammen Elin! Der hadde de den runde formen jeg har sett på bilder før men ikke prøvd. Takk, da oppdaterer jeg bloggposten.

 2. Nydelig!! Der minnet du meg om at jeg må få laget islykter fremover til jul.

  Jeg fikk forresten kjøpt noen trivelige boller med høy kant på IKEA til å samle vannet for et par år siden. Mine er helt hvite (ikke gjennomsiktige) og jeg finner ikke de samme der nå, men de ligner litt på disse:
  http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/90124402/#/70124403

  Da vi holdt stort selskap en gang, ble islyktene en skikkelig hit og det var veldig avslappende for vertinnen/meg at bollene holdt både vann og pynt også når alt var nedtint.

  Det var forresten veldig morsomt at lysene fikk mer og mer oppmerksomhet utover kvelden, ettersom de tinte ned. Det blir jo tusen forskjellige mønster underveis når pynten inni begynner å smyge seg ut. Den siste halvtimen var det flere i selskapet som var aldeles fortryllet og satt med blikket festet mest på lyktene selv når de snakket med hverandre. De ivrigste begynte forsiktig å hjelpe tiningen her og der så ikke hele vegger skulle kollapse.

  Det var den absolutt mest vellykkede pynten jeg har hatt :-). Det var definitivt med på å sette stemningen.

 3. Det fatet har jeg sett på sjøl! Veldig praktisk med slike fat som er flate men med skikkelig kant.

  Høres ut som en herlig fest da Kari, gjester som leker med bordpynten 😀 Var de laget i form, eller hadde du mekket en form sjøl?

  Takk, og fin kveld til deg også Lisa 🙂

 4. Nydelig!! Der minnet du meg om at jeg må få laget islykter fremover til jul.

  Jeg fikk forresten kjøpt noen trivelige boller med høy kant på IKEA til å samle vannet for et par år siden. Mine er helt hvite (ikke gjennomsiktige) og jeg finner ikke de samme der nå, men de ligner litt på disse:
  http://www.ikea.com/no/no/cata

  Da vi holdt stort selskap en gang, ble islyktene en skikkelig hit og det var veldig avslappende for vertinnen/meg at bollene holdt både vann og pynt også når alt var nedtint.

  Det var forresten veldig morsomt at lysene fikk mer og mer oppmerksomhet utover kvelden, ettersom de tinte ned. Det blir jo tusen forskjellige mønster underveis når pynten inni begynner å smyge seg ut. Den siste halvtimen var det flere i selskapet som var aldeles fortryllet og satt med blikket festet mest på lyktene selv når de snakket med hverandre. De ivrigste begynte forsiktig å hjelpe tiningen her og der så ikke hele vegger skulle kollapse.

  Det var den absolutt mest vellykkede pynten jeg har hatt :-). Det var definitivt med på å sette stemningen.

 5. Det fatet har jeg sett på sjøl! Veldig praktisk med slike fat som er flate men med skikkelig kant.

  Høres ut som en herlig fest da Kari, gjester som leker med bordpynten 😀 Var de laget i form, eller hadde du mekket en form sjøl?

  Takk, og fin kveld til deg også Lisa 🙂

 6. Elly, duverden! Da gleder jeg meg til å se dine islykter!!

  Elin, hjertlig takk for tips! Og ja, jeg har vært på balongkjøret før, de er faktisk planen for neste bloggpost om islykter, jeg må bare skaffe meg ballongene først…. 😀

 7. Tusen takk forveldig god informasjon på mange, mange ting.De praktfulle lykteneer virkelig stilige. Men er usikker på om jeg klarer skaffe former. Da blir det bøtteversonen.Skal få det til på ett ellannaet vis.Takk i gjen for masse gode ideer og deling av kunnskap.

  Hilsen Elisabeth

 8. Hei Elisabeth, veldig hyggelig at du blir inspirert. Bøtter blir også bra, utfordringen er bare å finne to ting som passer i hverandre (best om de to tingene er i plast, andre materialer går fort i stykker når isen utvider seg.

 9. Kjære Anne.
  Takk for informativ video. Islyktformen din virker super. Sjekket også den mindre du linket til, som har holder under og kan stå på bordet. Og så mange kreative måter du har laget dem på.

  Jeg har laget på gamlemåten ved å fylle vann i vaskebøtte og sette oppe ei mindre bøtte med noe tungt oppi. Problemet er at den mindre bøtta flyter litt rundt, og stivner som regel litt skeivt. Den ene siden blirderfor tynnene. Men pytt.
  Det er utrolig stemningsfullt å tenne lys i dem på kvelden. Bare det ikke er for mye vind, for da slukker de.
  Jeg har putta mosegrodde slåpetornkvister oppi en av dem. Kvistene er større enn selve lykta, og stikker opp utenfor isen. Dekorativt. Tror jeg skal ut å tenne dem nå. Det er meldt mildvær i helga, og da smelter dem vel…
  God kveld.

 10. Kjære Anne.
  Takk for informativ video. Islyktformen din virker super. Sjekket også den mindre du linket til, som har holder under og kan stå på bordet. Og så mange kreative måter du har laget dem på.

  Jeg har laget på gamlemåten ved å fylle vann i vaskebøtte og sette oppe ei mindre bøtte med noe tungt oppi. Problemet er at den mindre bøtta flyter litt rundt, og stivner som regel litt skeivt. Den ene siden blirderfor tynnene. Men pytt.
  Det er utrolig stemningsfullt å tenne lys i dem på kvelden. Bare det ikke er for mye vind, for da slukker de.
  Jeg har putta mosegrodde slåpetornkvister oppi en av dem. Kvistene er større enn selve lykta, og stikker opp utenfor isen. Dekorativt. Tror jeg skal ut å tenne dem nå. Det er meldt mildvær i helga, og da smelter dem vel…
  God kveld.

 11. Maylinn, håper du blir fornøyd 🙂

  Elisabeth, Bøtte i bøtte blir jo veldig flott, men som du sier er det vanskelig å få det til å stå rolig, finne perfeckt match. Men det er nå uansett halve sjarmen da, at det ikke blir perfekt 😉

  Høres flott ut med slåpetorn i som stikker ut, det har jeg aldri tenkt på sjøl, at jeg kan la grenene få fortsette ut av lyktene, takk for tipset!

  (og det derre mildværet altså, jeg freser i dets rettning!!)

 12. Maylinn, håper du blir fornøyd 🙂

  Elisabeth, Bøtte i bøtte blir jo veldig flott, men som du sier er det vanskelig å få det til å stå rolig, finne perfeckt match. Men det er nå uansett halve sjarmen da, at det ikke blir perfekt 😉

  Høres flott ut med slåpetorn i som stikker ut, det har jeg aldri tenkt på sjøl, at jeg kan la grenene få fortsette ut av lyktene, takk for tipset!

  (og det derre mildværet altså, jeg freser i dets rettning!!)

 13. Takk til alle for mange fine tips og linker. Et tips med liten bøtte/bolle i større, er å ha litt vann i bunnen av den store, la dette fryse, for så å sette den mindre inni. Da kan man justere denne så alle kanter blir like tykke før man heller vann i mellom og lar lykten fryse.

 14. Hei!
  Jeg er fersk i faget, og videoen er ikke i drift for øyeblikket.
  Når jeg legger roser i bøtter, flyter de bare opp. Har noen tips?
  Flotte og inspirerende bilder her:)
  Gleder meg til å prøve mer!
  Mvh Tone

 15. Hei. Det var dumt at videoen ikke fungerer hos deg. Du finner faktisk bedre forklaring på det du lurer på i denne videoen: http://moseplassen.com/2013/01/diy-slik-lager-du-en-dekorert-islykt-uten-form-video/ Men, om det viser seg at din maskin ikke vil spille av den heller:

  – Jeg bruker tape! Sett en tape over på tvers av utsiden av islyktformen, dytt blomst ned i vann, og tape fast stilken til den første tapen. Frysetape er veldig greit, men overraskende mye annen tape fester til plast selv om denne er våt. lykke til!

 16. Hei. Det var dumt at videoen ikke fungerer hos deg. Du finner faktisk bedre forklaring på det du lurer på i denne videoen: http://moseplassen.no/2013/01/… Men, om det viser seg at din maskin ikke vil spille av den heller:

  – Jeg bruker tape! Sett en tape over på tvers av utsiden av islyktformen, dytt blomst ned i vann, og tape fast stilken til den første tapen. Frysetape er veldig greit, men overraskende mye annen tape fester til plast selv om denne er våt. lykke til!

 17. Hei. Det var dumt at videoen ikke fungerer hos deg. Du finner faktisk bedre forklaring på det du lurer på i denne videoen: http://moseplassen.com/2013/01… Men, om det viser seg at din maskin ikke vil spille av den heller:

  – Jeg bruker tape! Sett en tape over på tvers av utsiden av islyktformen, dytt blomst ned i vann, og tape fast stilken til den første tapen. Frysetape er veldig greit, men overraskende mye annen tape fester til plast selv om denne er våt. lykke til!

 18. Dette er et supert nettsted med mange gode tips. Har laget en del islykter med ballong. Skulle gjerne hatt en av de isformene, men har ikke funnet de i noen butikk. Jeg bor rett utenfor Kristiansand, så du har kanskje et tips om hvor jeg kan få tak i disse. Håper på svar. Mvh Arnhild

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her