Slik skal kjøkkenhagen bli/ design av kjøkkenhagen

viser kjøkkenhagen før bygging

I år (2013) blir det mye matplanteprat her på Moseplassen for nå skal vi altså endelig få anlagt den nye kjøkkenhagen vår 🙂
Midt i adkomsten skal den ligge, 40-50 m2 stor og formet som en prydhage. Med grønnsaker, plommetrær, eplehekk, bærbusker, espaljert fersken og drue, og spiselige blomster. Hyggelig å bli møtt av, god å være i, godt voksemiljø for plantene og lett å stelle.

Grunnarbeidet ble gjort i fjor (du kan se litt av hvordan det så ut før her), og her er planene for kjøkkenhagen.

Området som skal bli kjøkkenhage, med bed langs ytterkanter og grus i midten
Slik det ser ut nå

Beliggenhet:
Kjøkkenhagen ligger på sydsiden av huset, midt i adkomsten. Området har gode klimatiske forhold med relativt lite vind og relativt mye sol, og hagens beste solvegg. Det er litt utradisjonelt å plassere grønnsakshage i adkomsten, men vi synes matvekster er spennende og ser ingen grunn til å gjemme de vekk.

Stramt design med opphøyde bed og ryddig underlag bidrar til at hagen oppleves gjennomtenkt og prydelig. De opphøyde bedene blir som rammer, og oppi bedene skal grønnsakene få velte seg utover og skape frodighet og glede.
Vi har valgt å lage et område hvor det bare skal være spiselige planter, altså kjøkkenhagen. I tillegg vil det være noen spiselige planter innimellom i resten av hagen.

Plan for kjøkkenhagen

Plangrep:
Det går en viktig gangvei gjennom arealet, både for å komme utenfra og til inngangsdøren, og for å gå fra ene til andre siden av huset. Det er derfor viktig at det er lett for gjester å forstå hvor de skal gå, og at det er bredt nok til å komme frem med trillebår osv. I tillegg så har vi tatt høyde for at vi i fremtiden vil få et behov for arbeidsplass for oppussing av husets eksteriør, når behovet oppstår så er de frittstående pallekarmene enkle å fjerne og det ligger kompaktert subus under.

Høybed er valgt fordi det bidrar til at det ser ordentlig ut, og fordi det gir gode forhold både for plantene og for den som steller de.

Plasseringen av bed er gjort for å utnytte solveggen i størst mulig grad, en slik vegg er et stort pluss når man dyrker varmekjære planter som tomater mm. Alle bed er lett tilgjengelige slik at det er lett å stelle plantene og høste godsakene.

Materialvalg:
Underlaget er pr nuh en kompaktert subus, som det så enten skal legges grus eller kompaktert stenmel på. Jeg får ikke bestemt meg, må vel rett og slett prøve å få besøkt noen med stenmel så jeg kan se hvordan det fungerer (jeg blogget om det vanskelige valget i fjor høst). Jeg heller mot kompaktert stenmel for å få en flate som er helt dønn stabil og relativt enkel å holde ren, men er redd det blir lett dratt inn i huset.

Det skal gå en sti av skiferheller gjennom området, for å gjøre det enklere for besøkende å forstå at de er på vei mot inngangsdøren. Skiferheller er valgt fordi det da fortsetter materialbruk i trappen, og fordi vi allerede har skiferhellene da vi berget en hel haug når vi la om hagen. Det passer dessuten godt med fjellet som kommer opp i dagen på vest og østsiden av arealet.

Kjøkkenhage i pallekarmer, med frodige matvekster
Forrige kjøkkenhage, anno 2012, også bygget med pallekarmer

Høybedene blir bygget opp av pallekarmer, to i høyden. Det er mange måter å lage høybed på, vi har valgt pallekarmer fordi det blir rimelig, og er lettvint. Oppdatert: Her kan du se hvordan vi satt opp pallekarmene.  Pallekarmene skal males i en brun-sort, samme farge som rekkverket i resten av hagen, og samme farge som huset en gang i tiden skal males med. På kanten av høybedene blir det montert en serie med sittefjøler, og nærmest vannposten så blir en av pallekarmene en boks, som rommer vanningsutstyr og får et lokk med sitteplass på over seg. Veldig fornøyd med at jeg kom på at jeg skulle sette av plass i planen til vannslangene og munnstykkene mm!

Pallekarmer er veldig enkle å gjøre om til kaldbenker, altså minidrivhus. En kan få kjøpt pallekarmtopper på hagesenter eller snekre en overdel sjøl, eller rett og slett legge på et gammelt vindu. Jeg planlegger å bruke overdeler på flere av karmene slik at jeg kan komme litt tidligere i gang, trolig blir det å bruke den pallekarmtoppen jeg allerede har (du kan se den her), samt eksperimentere litt med noe enkle (og forhåpentligvis dekorative) hjemmelagede løsninger.

Oppdatert: Her kan du se hvordan pallekarmdelen av kjøkkenhagen ble til slutt, med skrittvis gjennomgang av hvordan den ble bygget. 

Design av kjøkkenhagen på Moseplassen 2013

Beplantning:
Nøyaktig hva som skal hvor og hvem som skal bo sammen med hvem av grønnsakene har jeg ikke helt bestemt enda, vi sitter forsatt og speider i frøkatalogene. Men trær og busker er fastlagt plassering på:

Trær: To plommetrær vi hadde fra før er plantet som tegnet inn. Disse beskjæres hardt slik at de blir lette å høste fra og ikke skaper for mye skygge. Vi ønsker i tillegg et tre til, trolig et frukttre i søyleform. Langs sydgrensen på eiendommen skal vi ha en eplehekk, dette har mannen og jeg drømt om i mange år nå. Denne blir omlag 80-100 cm høy. Ferskentre og drue espaljeres mot sydveggen.

Busker: Det blir trolig noen bærbusker nær søyletreet og plommetreet ved trappen. Jeg veit ikke hvilken bær vi skal ha enda, men iallefall litt bringebær.

Annet: Vi skal ha store menger med grønnsaker og urter, primært i pallekarmene. Planen er å prøve å så det meste av det vi skal ha sjøl, men noen planter blir sikkert kjøpt også, feks på hagegalstanden på hagemessa. Jeg kommer i tillegg til å så endel spiselige ettårige blomstrende planter i varme farger, disse vil settes litt innimellom for å skape fargebrudd i det grønne. Slike fargebrudd kan faktisk få et slikt areal som mitt til å virke større, gjør det enklere å la øyet vandre, og forskjønner naturligvis også. Dessuten er det gøy med spiselige blomster 🙂 (Jeg skal lage egen bloggpost om de spiselige blomstene jeg skal ha i kjøkkenhagen, men er du nysgjerrig så kan du titte på gamle poster allerede nå)

______________________________

Jupp. Det var planen for arealet. Planen for hva som skal sås er ikke helt i mål med enda, men vi har vel snart funnet ut av det som skal sås tidlig iallefall. Det kommer lister ganske snart, og så kommer jeg sikkert til å spørre om tips på enkelte av planteslektene vi har lite erfaring med, det er alltid gull å høre fra andre hagere hvilken sorter som faktisk er gode  🙂

Noe du lurer på? Spør, så skal jeg prøve å svare! Og har du tips til meg så kom gjerne med de, tips er alltid flott!

Du kan lese mer om pallekarmer og kjøkkenhage om du trykker på lenkene.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

38 KOMMENTARER

 1. Å så spennende, dette blir kjempeflott og jeg gleder meg til å følge med. Hvor får man/dere tak i sånne pallekarmer? Hadde tenkt å snekre kasser men det hørest så greit ut med sånne pallekarmer.

  • Pallekarmer får du litt her og der. Det er pant på de så det er egne firma som lever av å selge paller og pallekarmer, slå opp i gule sider. Eller, ta kontakt direkte med steder som mottar varer i litt odde størrelser, de kommer ofte på paller med slike pallekarmer på (kalles også pallekrager).

   Firma som kjøper og selger pallekarmer har både bruke og nye. Kjøp de brukte, mye billigere. Jeg betalte vel rundt 70 kroner for mine pallekarmer tror jeg, de jeg ikke har fått da.

 2. Dette blir spennende å følge med. Jeg har hatt planer om å gjøre om gårdsplassen vår til kjøkkenhage nå de siste 3 årene, men det dukker alltid opp andre prosjekter som stjeler tid, og jeg får aldri kommet i gang. Her er den mest naturlige beliggenheten for en kjøkkenhage akkurat ved innkjørselen, så det er den mest synlige plassen vi har. pr nå er det egentlig bare en skamplett fyllt opp med ugress og rot, men jeg har pallekarmene klart i garasjen, så det er jo bare å sette i gang!

  Kos deg med forberedelser og oppbyggng av kjøkkenhagen. 🙂 Jeg gleder meg til å se fortsettelsen.

 3. Ååå Så kjekk lesing!!
  Drømmer om min egen kjøkkenhage en gang.. men pga plass og nystartet hage, så blir det nok noen år frem 😉 Men da blir det jo god tid til planlegging!!
  En plante jeg SKAL ha med, som jeg nok må skaffe meg allerede i år er Physalis! Som kokk vil jeg si at den er utrolig dekorativ på desserter, kaker o.l. og ikkje minst god på smak, og som nyfrelst hagegal syns jeg den er utrolig dekorativ 😉
  God helg fra meg 🙂

  • Physalis er artig 🙂 Jeg har sådd og drevet frem plante, men jeg tror jeg drepte den før den rakk å sette frukt, glemte å vanne om jeg husker rett.. Den er litt varmekrevende da, og må startes tidlig på året for å rekke å sette frukt, men skal ikke være vanskelig utover det.

  • så flott å få se! Spesielt også fordi jeg ser du har malt beslagene, jeg lurer nemlig på det, om jeg skal male beslagene eller ikke. I fire pallekarmes høyde så er det jo så du kan jobbe uten å bøye deg, høres interessant ut for dårlige rygger.

  • Det hadde vært veldig hyggelig å åpne hagen under «åpne hager», men vi har ikke bestemt oss for det eller ei. Men bilder og video skal dere da få her på bloggen iallefall 🙂

 4. Lyder spændende 🙂

  Jeg bruger også pallerammer til mine højbede – dog bruger jeg 4 pr. bed. Jeg har dårlig ryg, så den højde passer mig bedre.

  http://www.ildkat.dk/wp-admin/

  Jeg har i alt 4 højbede med de alm. pallerammer 80×120 og så et krydderurtebed (også 4 rammer i højden) på 50×80, mener jeg.

 5. Så spennende. Jeg gleder meg virkelig til å følge fortsettelsen.

  Jeg har også valgt å ha pallekarmer i min kjøkkenhage. Det gjør det mye lettere å holde i orden og jobbe med. 🙂

  Ha en riktig fin helg!

 6. Det er jo en flott ide å ha kjøkkenhage så tett på huset; mye enklere å luke litt i forbifarten og også å hente det du trenger (snakk om kortreist mat!).
  Hva slags prgogram har du brukt for å lage planene dine? Det ser så fint og «ryddig» ut! Og ikke minst; er det enkelt å bruke?

  Hilsen LeneT

  • Hei Lene. Jeg er arkitekt og programmet jeg bruker er et lisensert program for arkitekter, ikke egnet for menigmann. Har dessverre ikke forslag til deg på egnet program.

   Og kortreist mat ja, hehe, det kan du si 🙂 Og helt enig, lettere med løpende stell nær huset, men jeg synes det viktigeste med å ha det nær huset er at en blir flinkere til å bruke godsakene, både putte i munnen i forbifarten og for matlagningen.

 7. Ja, det programmet så jo for godt ut til å være gratis og lett tilgjengelig. Vel ,det finnes jo alltids penn og papir!
  (Ikke glem å så rødbeter! Fantastisk og undervurdert grønnsak!)

 8. Pallkragar är jättebra, vi är så nöjda med att ha odlat köksträdgård i sådana. Jorden blir lucker och fin och det är mycket lättare att hålla rätt fuktighet. För ett par år sedan tyckte vi att pallkragarna var för små och byggde ännu större upphöjda odlingslådor. (Är du intresserad av att läsa mer, titta in på «Våra trädgårdsprojekt» och «Trädgårdslandet».) Mvh Kristina

 9. Hei igjen,

  Så utrolig spennende planer, likte veldig godt ideen din med først å bli møtt av en grønnsaks- og frukthage! Det sier litt om den som bor der, og som du sier, du vil nok mye oftere ta en liten smak av alt det gode som vokser der(og kanskje litt gjestene også…?)

  Vil også anbefale deg et lite pæretre(jeg har et lite familiepæretre ,3 sorter podet på en grunnstamme( slik at pollinering ikke blir et problem!). Og i tillegg hvite(eller kalles de gule?) rips – i alle fall utrolig søte og gode, og ikke minst vakre å se på og pynte desserter med! (i tillegg til vanlige rips, solbær og stikkelsbær, selvfølgelig!)
  Har forresten også et ferskentre, innkjøpt i fjor så har ennå ikke fått frukt å det!

  • Jupp, jeg håper gjestene tar seg en smakebit også 🙂 Vi går forresten ofte ut og møter nyankommne akkurat der hvor kjøkkenhagen starter (det er litt klønete å finne oss), så det er en perfekt plass å småmingle og smånibble)

   Takk for plantetips 🙂 Det blir nok pæretre ja, om jeg finner i søylefasong så kan det stå der, det er også mulig at ett av trærne i eplehekken blir pære, det veit jeg ikke enda. Om ingen av de to slår til så har vil litt plass til trær en annen sted på eiendommen, pære er digg 😀 Rips og solbær har jeg nok av hos min mor, så det gidder jeg ikke bruke plass på, tror jeg, har en sliten liten tidlig-ripsbusk fra før, mulig den får bli. Men røde stikkelsbær er en bankers, samme med hageblåbær.

 10. Jeg er misunnelig.
  Jeg kommer til å lese masse her, jeg har planer om min aller første kjøkkenhage selv i år. Har tidligere hatt tomater på verandaen, men tenker litt mer gjennomført kjøkkenhage i år, tror jeg. Skal ta til meg masse inspirasjon herfra! Denne størrelsen, gjennomføringsgraden og innholdsrike, fantastiske utgaven dere har kommer jeg nok aldri i nærheten av da, men det blir kjekt å lese om likevel.

  • Hyggelig at du synes det virker inspirerende. Og javisst, vår blir stor, men som du har forstått så er det fullt mulig å bruke deler av et slikt prosjekt for de som ikke vil ha det så digert, mye av arealet vårt er jo dessuten bare grus, det er jo ikke 50 m2 produksjonsareale. Og si nå aldri at du ikke får til noe lignende sjøl, det er nemlig ikke så komplisert som det kanskje ser ut 😉

   Jeg kommer nok forresten også til å ha litt grønnsaker og urter i krukker i tillegg, truuuur eg, skal ikke si noe for sikkert når det gjelder hageplaner altså. hehe.

 11. Dette kommer til og bli så fint, praktisk med pallekrager,kommer litt opp i høyden, slipper snegler;) og de ser flotte ut 🙂 og hvis man har forskjellige mynter eller andre ting som sprer seg lett, er det jo fint og ha ett «stengsel» for vandrende røtter:)
  Spennende og følge med videre:)
  Reiser du til mjærums gartneri i Hobøl (indre østfold) for du garantert flotte store urter,tomater,chilli etc….og flotte stauder og sommerblomster..er og annbefale en kikk innom Janne…hagen er en verden av drømmer 🙂
  Ha en flott mandag med videre planlegging av kjøkkenhage og frø 😉

  • Takk for tips på gartneri 🙂

   Og javisst, helt enig. Bra både for å begrense faktisk ugress og ugressaktige nytteplanter. Snegler har vi heldigvis hatt lite av i hagen, jeg håper det holder seg slik 😀

 12. Spennende å planlegge kjøkkenhage!
  hadde salat, blomkål, gulerøtter og diverse urter i fjor. Man kan si interessen eksploderte etter det.
  Begynte å få mine planer for alvor ned på papiret nå i vinter. Bruker i hovedsak pallkarmer selv men lager nok 4 større vekstområder i tillegg.
  Skal lage en kaldbenk og en varmebenk med hestemøkker og gamle vinduer. Jeg bor i kalde nord så det må eksperimenteres litt tenker jeg.
  Planlegger innholdet i hagen blant annet for best utnyttelse av arealet ( hurtigvoksende planter mellom saktevoksende osv) og vekstskifte for forebygging av skadedyr og sykdommer. Grusen dere har i bunnen må jo være en grei måte å holde snegler unna pallkarmene?

  Hvilke vekster planlegger du å ha i den kalde drivbenken din?

  Gleder meg til å følge deg fra planer,til realisering og høsting.

  • Blomkål og brokoli har jeg ikke tatt meg plass til å ha, men det hadde vært veldig gøy, mye flott kål 😀

   Jeg har ikke helt planene klare for hvem som får kaldbenk. Jeg skal iallefall ha en overkledning på en av pallekarmene med squash, de er ekstra varmekjære i starten. Ellers får jeg se litt hva jeg rekker å lage meg av topper og hvordan det går ihop med ulike høyder på det jeg vil ha i karmene.

   Og ja, både grus og pallekarm er fint for å begrense snegler, men nå har vi faktisk nesten ikke snegler!! Veldig heldige sånn 🙂

 13. Så artig at jeg kom over dette innlegget ditt, spesielt fordi jeg går med akkurat de samme planene. Vet at mange ønsker å «gjemme» bort kjøkkenhagen sin i en ubrukt krok av hagen, men jeg har tenkt å plassere den på forsiden av huset, rett i innkjøringa til tomta 🙂 Det er jo der sola er, hehe.

  Har også tenkt å bruke pallekarmer, men bare en høyde. Jeg vurderte å fylle hele plassen med grus, for så å sette karmene oppå. Men tror nok jeg bare legger grus i mellom de. Kommer til å legge aviser i bunnen på karmene, for så å fylle på med jord. Forhåpentligvis vil det holde ugresset unna det første året! Men jeg er ikke avhengig av å kunne flytte på karmene.

  Ser du vurderer steinmjøl. Har en venninne som brukte steinmjøl i sin kjøkkenhage, og hun angrer voldsomt på det. Gjennom hele sommeren får hun hvite fotspor gjennom hele huset fra hundene og kattene. Steinmjølet setter seg som ett hvitt støv på alt. Selv etter to år avgir det fortsatt støv 🙂 Så jeg går for grus hos meg. Kanskje en mulighet å bruke steinmjølet som en base, med grus oppå?

  Dette ble ett langt innlegg, hehe, men vil bare tipse de som lurer på ett hagedesign program for «mannen-i-gata». Garden Planner. Har skrevet om det i bloggen min her

  //klem maya

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her