Fem fancy alternativ til høybed!

Å ha matvekster i høybed er både pent og praktisk!
Høybedene gir:
– Fine forhold for plantene som får god drenering, luftig og lett jord som ikke komprimeres av tråkk, samt høy jordvarme.
– Det letter jobben for den som skal stelle i hagen ved det blir litt mindre bøying, og man kan sågar sitte på kanten av bedene og både jobbe og nyte.
– Det løfter matvekstene opp fra bakkenivå slik at ivrige hunder og barn ikke så lett tråkker uti de.
– Det kan avhjelpe snegleproblemer litt, spesielt med sneglegjerder på.
– Og ikke minst, det gir en pen og ryddig ramme for plantene slik at kjøkkenhagen kan bli et smykke i hagen, ikke bare en smaksopplevelse.

Det er mange måter å lage slike høybed på. Du kan snekre de, eller du kan kjøpe ulike typer kasser. Vår nye kjøkkenhage har høybed laget av pallekarmer. Det er et rimelig og enkelt alternativ som er lett tilgjengelig. Jeg har blogget grundig om pallekarmer, du kan lese om den her.

Men, det finnes naturligivs alternativer til pallekarmene. Denne bloggposten tar fatt i fem høyst ulike, og temmelig flotte muligheter:


hoybed-solfang
Høybed i jern.
Fås både galvanisert som altså forblir blank, og ubehandlet som vil ruste. Ulike størrelser, og du kan få sneglegjerder til. Finnes sågar modell med bunn slik at den kan stå på terrasse.
Selges via Solfang.


hoybed-hasselforsGarden
Høybed i varmebehandlet tre
To ulike størrelser.
Produseres av Hasselfors, selges i diverse hagesentra, forhandlerinformasjon på nettsiden.


burong-and-ball-kasse
Plantekasser i pil.
Litt ulike de andre løsningene. Består av en sekk som er innmat, og en pilkarm du setter rundt og kan derfor stå på feks balkonger. Ulike størrelser samt mulighet for nettingtopp.
Produseres av Burgon & Ball, kan kjøpes direkte i agenturets nettbutikk eller via forhandlere (feks Krukkegården).


hoybed-i-gros-hage
Høybed i cedertre.
Trekarmer med mulighet for nettingoverbygg og sneglestoppbånd. Kan monteres med enkel eller dobbel høyde.
Selges via I Gros hage


Hoybed-growcamp
GrowCamp høybedsystem
Et system i metall og plast med ulike størrelser. Har mulighet for å bygge på nettingkledd eller plastkledd overbygg så du får minidrivhus. Produseres av GrowCamp. Fås i mange hagesentre, forhandlerliste på nettsiden.


Lyst til å lese mer kjøkkenhagestoff? Du finner det samlet under stikkordet kjøkkenhage. Og husk å skru på TV på mandag morgen, for da er jeg på God morgen Norge igjen 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Takk for mange fine tips til høybed! Jeg fikk tips om å lage høybed av accoya på et lokalt hageprogram. Se link til programmet: http://www.tvvest.no/Video/Videoarkiv/Mangfold-i-hagen/Mangfold-i-hagen-2013-program-2/

  Accoya er eddikbehandlet furu, som gjør at det skal vare i 25 år (uten vedlikehold) når produktet er i kontakt med jord (50 års holdbarhet når det kun er i kontakt med luft). Det egner seg derfor ypperlig til å lage høybed, og det vi ikke være nødvendig å ha plast på innsiden. Jeg har ikke prøvd det enda, men det skal prøves ut! Jeg tenkte at dersom man setter på kobber tape rundt hele høybedet, stopper man forhåpentlig brunsneglene.

 2. Vi har kjøkkenhage i gamle fiskekar…fikk tak i rundt 20 glassfiberkar, ca 120x150cm, 80-90 cm høye.De har vært brukt i fiskeindustrien til salting og sånne ting.Malte dem grønne på utsida, fylte i godt med stein(det BLÅSER her oppe i vest!),så et godt lag med isoporbiter, å duk, og så godt med jord. Nå har jeg 8 kar med jordbærplanter- og de gror som bare det! Plukka hele sommeren ifjor, og det blir bra i år også. Har et kar med løpstikke, grasløk, persille, luftløk og mynte, et med salat og reddiker, to med gulerøtter, og 5 med poteter…hadde fått inn litt mye ugras, og da er det fint med poteter til å løse opp jorda 😉
  Orkanen i fjor flytta på flere av karene, så det er litt trangt rundt dem, men det må gå.Er avhengig av traktor eller gravemaskin for å klare å flytte dem…siden jeg tviler på om en ny orkan vil sette dem på plass igjen!

 3. Takk for mange fine tips til høybed! Jeg fikk tips om å lage høybed av accoya på et lokalt hageprogram. Se link til programmet: http://www.tvvest.no/Video/Vid

  Accoya er eddikbehandlet furu, som gjør at det skal vare i 25 år (uten vedlikehold) når produktet er i kontakt med jord (50 års holdbarhet når det kun er i kontakt med luft). Det egner seg derfor ypperlig til å lage høybed, og det vi ikke være nødvendig å ha plast på innsiden. Jeg har ikke prøvd det enda, men det skal prøves ut! Jeg tenkte at dersom man setter på kobber tape rundt hele høybedet, stopper man forhåpentlig brunsneglene.

 4. Kjempebra innlegg! Jeg har lyst til å prøve meg på å dyrke en kjøkkenhage med grønnsaker, urter og bær så dette var til stor hjelp for en nybegynner som meg. En kanonbra blogg du har! Ha en fin søndag videre :-)!

 5. du er så god på tips 🙂
  tusen takk for alt du deler 🙂

  jeg vil varmt anbefale Growcamp til folk 🙂 den er fantastisk 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her