Slik lager du meiseboller i figurform

Hjemmelagede meiseboller er gøy å lage, fine å se på, populære i hagen og populære hos dere lesere.

Dersom du vil lage vanlige meiseboller som henges ut i en klump så er det ikke så nøye med fordeling av fett og tørrvarer, da kan du ta miksen på slump. Men jeg har utviklet to ulike oppskrifter du kan la deg inspirere av; her finner du de og mange meisebolletips 

Men om du vil lage slike fancy meisebollefigurer som jeg viser her så anbefaler jeg deg å følge min spesialoppskrift som du finner under. Den er satt sammen slik at meisebollen får maks hold, noe som gir penere figurer.

meiseboller-diy 1Oppskrift:
375 g Delfiafett
150 g Hvetemel (gjerne grovt)
150 g Solsikkekjerner
100 g Havregryn
225 g Nøtter (usaltede!)
Delfia har bedre hold og tåler høyere temperaturer enn Flott matfett, og jeg anbefaler derfor at du bruker det. Du kan bytte ut delfiafettet med Flott, men da blir det ikke like bra 😉
Når det gjelder nøtter så er det rimeligeste å kjøpe peanøtter (jordnøtter) på hagesenter, eventuelt mandler på salg. Men alle saltfrie nøtter kan brukes.

meiseboller-diy2Blande:
Smelt fett, gjerne på lav/middels varme. Dersom fettet koker så må det kjøles ned noe før du blander inn tørrvarene ellers blir de fritert. Kjør peanøttene i en matmaskin til de blir skikkelig finhakket, hakk så solsikkefrøkjernene og havregrynet. Rør så det hele sammen og la det stå på benken til det har kjølna nok til at fettet har begynt å sette seg og massen er enkel å jobbe med.
Dersom du glemmer deg vekk og massen stivner før du fyller formene så kan du varme den opp igjen på lav varme.

meiseboller-fylle-form 2Lag figurene:
Jeg bruker pepperkakeformer for å lage mine figurer, men om du har andre små kakeformer så er de også godt egnet. Bare pass på at det ikke er altfor tynne partier på figuren, de knekker lett av.
1. Bruker du pepperkakeform så legg formen på et skjærebrett eller annet helt flatt, legg bakepapir på flata.
2. Legg litt masse ned i formen.
3. Legg hyssing eller bånd ned i formen. Legg den gjerne i en krøll/bøy, da sklir den ikke ut. Meisebollene spises vanligvis opp ovenfra, så la båndet gå langt ned.
4. Legg i masse til det er fullt, pass på at du får fylt helt ut i alle hjørner.
5. Om du ønsker kan du pynte med rosiner, korn, nøtter osv.
6. Sett brettet i kjøleskapet eller i fryseren til massen er helt stiv. (dvs en natt i kjøla eller minst to timer i fryseren).
7. For å løsne meisebolla fra formen så bruker jeg fingrene og varmer metallet/plasten litt og dytter den så ut. Har du en form med bunn så kan du dyppe den i varmt vann for å få den til å løsne.
8. Heng meisebollene rett ut, eller lagre de for senere bruk. Går du for lagring så bør de oppbevares kjølig, (i kjøleskap, fryser eller i en kald bod). I romtemperatur vil fettet bli mykt og figurene mister sitt stramme pene utrykk, og fettet vil harskne.

meisebolle-figurer

Les mer om mating av fugl her
– Du finner tips både om annen fuglemat du kan lage, og om fuglematere og om hvordan du kan få en populær hage.

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

28 KOMMENTARER

 1. Hei, jeg bor i Danmark og prøver å finne alternativer til flott og delfia…har funnet 100% kokosolje (palmin) som jeg tenkte å å bruke Istedet for delfia, men flott er værre.. Det er jo også vegetabilsk såvidt jeg har forstått??! Kan man bruke animalsk? .. Svinefett? Vh Marianne

  • Hei Marianne 🙂
   Palmin tror jeg er helt topp, det ser for meg ut til å være tilsvarende som delfia (som også er kokosfett).

   Fett fra dyr er faktisk det aller beste du kan bruke! Svinefett, oksefett og helt sikkert også fra alle de andre. MEN, det må være uten salt, så det er feks ikke lurt å bruke fett som renner av når en lager steik, med mindre du tilbreder maten uten salt. Fett fra dyr har ofte et lavt smeltepunkt, så du kan vurdere å blande det med palmin for å få en stiv og god meisebolle. Det er også fint å henge ut fettet i «naturform», altså slik det er når det sitter fast på huden.
   Jeg har ikke sett det solgt smeltet fett fra gris og okse i norge, kun fra gås ol, men da blir det for dyrt, derfor nevner jeg ikke dette i mine oppskrifter.

 2. Supert! Takk. Synes dette kan bli fine alternativer til en liten julehilsen til de som har alt:-) og gøy for barna å lage. Veldig fin side med mange gode ideer!

 3. […] ser du herr flaggspett forsyner seg av et kjempehjerte som er laget i en stor pepperkakeform. Dersom du vil lage dine egne meiseboller så kan du lese om det her. Det er koselig og enkelt, og det er det beste fuglene veit i hele vide […]

  • Fu kan gjerne bruke musli/frokostblandinger, bare pass på at de ikke er tilsatt salt, og unngå helst de med tilsatt sukker også. (Litt sukker er helt ok, men noen frokostblandinger har sjokkerende mye sukker i seg).

 4. Kjempemorsomme figurer! men lurer på om det et bra å gi de hvetemel og havregryn? har hørt at grynene sveller i magen deres!

  • Hei Monica. Det er en feilaktig myte at havregryn ikke er bra for magen. Bare tøys og tull faktisk. Alle kornslagene, i alle former, er bra for fugl. Det er en del av deres naturlige kost! Nå er det naturligvis ikke bra for en villfugl å spise utelukkende siktet hvetemel (det er mindre næringsstoffer i det enn i sammalt), men det er absolutt ikke et problem når det er del av en sammensatt kost. Akkurat som for oss mennesker 😉

   Det som derimot er problematisk for hagefugl er tørket kokos, sånn som en får i vanlige pakker og har utenpå kokosboller (veit ikke helt hva det korrekte navnet er). Det skal de helst ikke ha.

 5. Hei,

  Jeg jobber som lærer og skal lage disse sammen med klassen min. Omtrent hvor mange pepperkakeformer får man fylt om man bruker mellomstore former med den oppskriften?

 6. Hei! Massen rant ut så bare fyllet ble liggende igjen i formen mens fettet fløt rundt på stekebrettet. Hva gjør jeg galt?

  • Hei Siri, da har nok massen din vært for varm. Du må la den kjøle seg ned så mye at fettet har såvidt begynt å stivne, da holder den fasongen.

 7. Hei
  Jeg skjønner at du ikke vet helt antall meiseboller per oppskrift, men er det nærmere 10 enn 20 i vanlige peppekakeformer?

  • Det er et VELDIG bra spørsmål, men jeg aner virkelig ikke! Det er en par år siden sist jeg lagde pepperkakemeiseboller, og hadde jeg husket hvor mange det fylte så hadde det ikke hjulpet for da bruker jeg uansett gigantformer. Sorry 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her