Marihøna, nydelig og nyttig. Men veit du hvordan marihønelarven ser ut?

Marihøner er et av de insektene som de fleste synes er koselige. Vi er opplært til å like den helt fra vi er barn og de fleste tar godt vare på marihønene sine. Ikke minst fordi marihøna i tillegg til å ha et lite skummelt utseende også har en stor nytteverdi ved at de spiser bladlus.

Marihønene starter livet som egg, blir til larve, som forpupper seg og så til slutt får den den billeformen vi kjenner den som. De overvintrer som biller. Larvene ser på ingen måte ut som marihøner og de ulike marihøneartene har ulikt utseende på larvene sine. Nedenfor finner du bilder av ulike stadier av syvprikksmarihøna. La det være en liten påminner på at det ikke bare er de insektene du kjenner igjen som er nyttige…

Jeg tror mange hageeiere dreper larver på automatikk, uten å tenke over at det de dreper ikke nødvendigvis er et skadedyr. Og det er synd. For de fleste småkrypene kan godt sameksistere med oss i hagen uten at hagen tar skade – og som takk gir de deg nye hageopplevelser og en friskere mer bærekraftig hage.

Det finnes 54 arter av marihøna i Norge. Bioforsk har laget en kjempefin plansje som viser de vanligeste norske marihønene, anbefales!

Aller første bildet av marihøne er tatt av meg.
Bildene under her av egg, larve og puppe er tatt av Gilles San Martin. Ble du nysgjerrig på marihønelarver så anbefaler jeg hans flicker-samling. (Bildene lisensert med Creative Commons og lånt med tillatelse)

Coccinella septempunctata eggs

Coccinella septempunctata emergence

Coccinella septempunctata

Coccinella septempunctata pupae

Coccinella septempunctata just after emergence

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Så utrolig interessant!!! Denne billen som vi kjenner så godt, men tenk, jeg har aldri lurt på hvordn den så ut før den ble bille!

  Takk for at du minner oss på og lærer oss om så mangt – både om blomster, dyr og insekter!

  Og du finner alltid frem til så fine bilder, eller, du tar dem ofte så bra selv!

  Hilsne Annette

 2. Hallo. Fantastisk flotte bilder av denne fantastiske forvandlingen. Artig med alle typene av marihøner. Visste ikkje det var så mange forskjellige og no veit eg og at det er marihøner dei eg har tenkt «dei likner på marihøna men det er jo ikkje det». Takk for god informasjon. Ha det godt.

 3. Så utrolig interessant!!! Denne billen som vi kjenner så godt, men tenk, jeg har aldri lurt på hvordn den så ut før den ble bille!

  Takk for at du minner oss på og lærer oss om så mangt – både om blomster, dyr og insekter!

  Og du finner alltid frem til så fine bilder, eller, du tar dem ofte så bra selv!

  Hilsne Annette

 4. Anne! Takk, takk! Noe å lære videre dette, så tusen takk. Så enormt mange forskjellige marihøner. Flott med link til bildeoversikten. Er de alle i hele vårt langstrakte land, eller er noen av dem typiske for feks nord-Norge? Eller Vestlandet osv….. Jeg har virkelig ikke sett alle, enda. Eller kanskje jeg bare ikke har vært oppmerksom nok. Ha en nydelig dag i solen. Det er helt fantastisk å stå opp til det været vi har nå. Her på sør-Vestlandet har sola vært i over en uke i strekk nå. Og Anne, jeg skal med glede komme og høre på deg. Blir min første hagemesse, og jeg gleder meg helt ubeskrivelig mye. Ønsker alle en magisk dag ute, enten det er i hagen eller det er i naturen, til fjells eller ute ved havet.

 5. Flotte bilder, og masse nyttig informasjon på bloggen din. Storkoser meg og prøver å begrense meg så det ikke blir så mye å gjøre som i fjor. Ryggen vil ikke jobbe så mye – dumme rygg for det vil jeg 🙂 Har flyttet og måtte begynne på ny hage med nye stauder og urter. Der vi bodde før vokste peppermynten som ugrss, så jeg begrenset den med å skjære ut bunnen av en stor plastpotte. Det underlige er at her trives den ikke, og det ble for lite peppermynte til vinterens urtesamling. Jeg bruker masse urter i maten, men jammen måtte jeg begrense meg og kunn ikke holde naboene med peppermynte som jeg pleier. ikke overvintret den så godt heller. Tidligere har jeg lukt peppermynte i singelganger og den fortrengte alt annet i bedet den stod, men ikke her. Ligger vel på ca H5-H6 tenker jeg og har nok mye leire i jorden. Den forrige haven hadde kystklima og alt vokste, så jeg er bortskjemt. Der var det enda mer blåleire i jorda, så det er rart. Bergamotten derimot tar over hele bedet, men jeg er ikke så glad i «oregano» så jeg vil heller ha mer mynte. Noe annet, det finnes jo så mange typer mynte nå, bananmynte, ananasmynte osv. Til slutt, takk for kjempefin blogg Anne, kjempespennende informasjon. Klem til deg 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her