Lungeurt: Trives i skyggen, elsket av humlene, stilig bladverk, og villig!

Blomst på lungeurt og liten humle

Det har tatt meg noen år, men nå har jeg faktisk blitt fan av lungeurt!

Lungeurt, Pulmonaria, er en vanlig staude som har blitt dyrket i Norge i over 100 år. Det finnes litt ulike arter av den (flekklungeurt, legelungeurt, rød lungeurt, smalbladlungeurt), og hybrider mellom disse, men de har alle det til felles at de er herdige, og at de er greie å ha med å gjøre. Det er mulig at noen av de mest ekstreme kulitvarene er litt mer krevende og ikke like herdige, men rene arter er i allefall herdige helt til H8! Trives planten så vil den raskt øke i størrelse, og den er svært enkel å dele slik at du kan få større tuer eller dele med venner.

Av vokseforhold så foretrekker de skygge og lett fuktig jord. Det betyr at den kan bo i praktisk talt alle norske hager.

Når planten er avblomstret så kan du med fordel klippe vekk alt bladverk. Da får du nye friske flotte blader og kanskje en bonusblomstring 🙂

Enkelte lungeurt har imponerende vakre blader

Lungeurt kan blomstre fra tidlig vår og utover. Blomsterfargen varierer mye på art og sort, men svært mange av de vanligeste starter ut med korallfarget blomst, som så i løpet av noen dager gradvis blir blå. Akkurat det er jeg ikke så glad i, jeg synes det blir rotete fargemessig og det var grunnen til at jeg ikke var så begeistret for damen. Men, nå har jeg oppdaget at det finnes ulike navnsorter som ikke driver med den fargevinglingen, de har feks blå eller hvite blomster og ferdig med det, og det endret helt mitt syn på lungeurten!

lungeurt

lungeurt-4

For den har nemlig noen fantastiske blader! De fleste har en eller annet sølvfarget mønster. Noen bare noen små prikker, andre er så mønstret at de blir mer sølv enn grønne. Jeg er jo svært glad i bladverk med farger og mønster da det pynter sånn opp i bedene gjennom hele sesongen, og når blomstene så holder seg til mine ønskede fargeplaner så kan en jo ikke annet enn å bli litt hekta 😉

lungeurt-10  lungeurt-humle

En siste bonus som gjør lungeurten til en ny dille er at den er en veldig god kilde for nektar og honning for humler og andre pollinatorer. Hurra!

lungeurt-3
lungeurt-7

– Har du noen lungeurter i hagen? Eller har du sett spennende sorter til salgs i Norge? Morro med tips!

PS: Alle bilder her er tatt på tur i England, jeg har dessverre ikke aning på hvilken arter og sorter de er.

lungeurt-6

Jeg har skrevet egen bloggpost om smalbladlungeurt, den kan du lese her 🙂

Smalbladlungeurt, villig, vakker og vårlig

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

23 KOMMENTARER

 1. Jeg er også blitt fan av lungeurt! Har både den første du viser på bildene(med blålilla og noen rosa nesten, og vanlige grønne blader.), og en flekket med lysblå blomster, og en med rosa røde blomster med hvitbrokete blader(kjøpte hos Gardenliving i fjor!) – den er helt fantastisk vakker, både i bladverk og blomst!!

  Til å begynne var jeg heller ikke så voldsomt begeistret for lungeurt, men så har jeg forstått at lungeurt jo er helt utrolig, som blomstrer så tidlig, og som en fullt utviklet plante så tidlig på våren! Hos meg blomstrer bl a den blå lilla nå sammen med perleblomster og blå lilla hyacinter veldig vakkert! Og blomstene er veldig søte, og bladverket kan være veldig iøynefallende og ikke minst, flott sammen med andre /blad)planter! Og elllers, den tåler vel omtrent alt – veldig lettstelt og nøysom plante!(kanskje bare ikke full sol?)

  Hilsen Annette

 2. Her ser du den med rosa blomster og hvitbroket bladverk, jeg nevnte(fra Garden Living): Pulmonaria rubra» David Ward»:

  http://www.gardenliving.no/products/lungeurt-david-ward

  Den er faktisk helt spesell – man legger merke til den på lang avstand, de lyse bladene lyser virkelig opp i skyggen-og blomsterfargen er ganske intens, men blomstene er jo så små, så det blir ikke for mye!

  Ser den er utsolgt nå, men de har altså nå hatt den i to år på rad, så kanskje muligheten kommer igjen til neste år..?

  Hilsen Annette

 3. Her ser du den med rosa blomster og hvitbroket bladverk, jeg nevnte(fra Garden Living): Pulmonaria rubra» David Ward»:

  http://www.gardenliving.no/pro

  Den er faktisk helt spesell – man legger merke til den på lang avstand, de lyse bladene lyser virkelig opp i skyggen-og blomsterfargen er ganske intens, men blomstene er jo så små, så det blir ikke for mye!

  Ser den er utsolgt nå, men de har altså nå hatt den i to år på rad, så kanskje muligheten kommer igjen til neste år..?

  Hilsen Annette

 4. Hei- endelig god respons på lungeurt..siden du tidligere skrev om humlenes ve og vel er jo denne helt unik.
  Jeg har nøyaktig samme sort som den nederste på dine bilder- den kommer fra Sirdal fra min mor for over 20 år siden, og nå har du sett den samme i England. Har ikke sett den for salg,- men jeg er villig til å dele..

  • Så hyggelig ett tilbud! Jeg sender deg en epost med noen bilder mot slutten av uken når jeg har kommet hjem og fått fotografert de jeg har slik at vi kan avklare at det ikke er en jeg allerede har, helt fantastisk hyggelig at du tilbyr å dele, jeg har sikkert noe hyggelig å bytte med 🙂

 5. Unnskyld meg igjen, men vil bare si at den rosa lungeurten(David Ward) f. eks er nydelig sammen med lerkespore(løk, rosa,som jeg også kjøpte hos Garden Living, i høst!) – de blomstrer jo samtidig, og står ved siden av hverandre i bedet hos meg. Og litt lenger bort begynner løytnantshjerte å komme knopp, og etterhvert andre «hjerter», i farger som minner! Ganske fint, synes jeg!

  Tenkte på deg, siden du gjerne ville ha mere rosa om våren :-))

  Hilsen Annette

 6. PS: Når jeg nevnte lerkespore, tenkte jeg på de som heter Beth Evans og George baker( fra Garden living), som har en mer korallrosa farge enn den » vanlige» sorten..

 7. Som jeg nevnte, har jeg også denne, den som heter Opal(mener jeg å huske, i alle fall ser den helt lik ut, både mønster og farger…!)

  https://www.google.com/search?q=pulmonaria,+opal&client=safari&rls=en&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=BSNeU46aAYLKywPf3YCABg&ved=0CCoQsAQ&biw=1680&bih=859

  Også veldig nydelig, med lys, lysblå-lilla(men litt rosa i knoppen) blomster og flekkete bladverk!

  Den har jeg litt av, er noen år gammel, så bare å komme hente her også!

 8. Du får unnskylde meg igjen, men apropos ditt forrige innlegg om ramsløk… : Jeg var tilfeldigvis inne på plantearvens nettsider(Kjenner du de? Veldig interessante, om alle mulige vekster ), og en lenke videre derfra, tror jeg..? Og der fant jeg masse om «seiersløk». Hvis du leser litt nedover, står det at den er en nær slektning av ramsløk(og smaker veldig likt!) og den er en gammel norsk kulturplante tilbake til vikingtiden, sov.. Kan visst bestille planter – og til og med seirsløkspuré!

  http://www.skogoglandskap.no/Artsbeskrivelser/seiersloek

  Hilsen Annette

  • Hei 🙂 Takk for tipsene Anette 🙂 Det kom faktisk opp i diskusjonstråden på facebooksiden dette med Seiersløk. Jeg har hørt om seiersløk før, men jeg kjente ikke til at den hadde hvitløkssmak på seg før da.

 9. Som jeg nevnte, har jeg også denne, den som heter Opal(mener jeg å huske, i alle fall ser den helt lik ut, både mønster og farger…!)

  https://www.google.com/search?…

  Også veldig nydelig, med lys, lysblå-lilla(men litt rosa i knoppen) blomster og flekkete bladverk!

  Den har jeg litt av, er noen år gammel, så bare å komme hente her også!

 10. Hei! Så stor variasjon på bladverket hadde jeg ikke sett før! Jeg har den vanlige røde, og ønsker meg den «vanlige» flekklungeurten, som jeg ble så bettatt av hos en nabo da jeg var liten 🙂 Men det er vel helst den røde og den blå som er å få tak i på hagesentrene. Har du sjekket engelske frøklubber?

  • nja, dette har jeg ikke så tro på å så… Det er skjelden variegerte blader setter frøekte frø.
   Men det årner seg nok, den er jo enkel å dele denne så jeg satser på at jeg finner noen hageeiere å bytte med 🙂

   Men om du har lyst på den vanlige så kan du da gjerne få en bit av meg om jeg har rett type. Jeg veit ikke om jeg har Pulmonaria officinalis eller Pulmonaria saccharata…

 11. Ja, lungeurt er en fin staude! Jeg har alle du har vist, bortsett fra den med hvite blomster. I min hage i sone 2 trives de veldig godt og de tåler også full sol og tørke. De kan klppes ned etter blomstring, men da går du glipp av alle frøplantene som dukker opp her og der. Og ikke klipp ned den rosa! Den har en helt fantastisk duft også etter at de rosa blomstene er borte

  • så flott aheldige du Jorunn! Hvor har du kjøpt dine hen? Og takk for tips om duft, det ante jeg ikke

 12. Jeg har ikke kjøpt noen – jeg er så heldig å få avleggere fra min mors hage på vestlandet. Hun igjen har fått dem gjennom plantebytte.

 13. Bra tips! Bare det at humlene esker denne blomsten er jo grunn nok til å plante den i hagen. Blomsten kan minne til forveksling, om en annen staude som er veldig vanskelig å bli kvitt. Husker ikke navnet.. Men den blir høy og det er ikke denne etter som jeg forstår.

 14. Jeg fant lungeurt bak fellesboden hit jeg har flytta, og den skal jeg bare dele og ta med tilbake til hagen! *hjerte-i-øya-smilefjes*

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her