Smalbladlungeurt, villig, vakker og vårlig

Smalbladlungeurt, Pulmonaria angustifolia, er en av de tidligeste staudene i hagen. Den blir opp til 30 cm høy (men starter ut lavere i starten av sesongen), og får blå blomster i form av små klokker som sitter i klaser. Bladene er ensfarget, ikke flekkete slik som hos flekklungeurten. Herdig til H7, (les om herdighetssoner).

Jeg har spesielt sans for smalbladlungeurten fordi den er tidlig og danner nydelige tepper, og fordi den er høyt elsket av humler, bier og sommerfugler. Disse bildene er tatt i Botanisk hage i Oslo i går og bedet summet virkelig. At den i tillegg er villig er jo heller ikke negativt, den sprer seg både via røtter og frø, men går ikke for å være så villig at den blir problematisk. Etter boka så skal smalbladlungeurt foretrekke halvskygge, men jeg har sett den i full sol også og tror at som mange vårblomster så er den ikke så sær på det.

smalbladlungeurt-1

smalbladlungeurt-2

smalbladlungeurt-3

Smalbladlungeurt er bare en av et knippe gode lungeurt-arter for hagen. Du kan lese mer om andre lungeurt her.

Lungeurt: Trives i skyggen, elsket av humlene, stilig bladverk, og villig!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her