mmmm – ramsløk!

En av naturens store delikatesser er ramsløken. Det er en flerårig vekst som vokser vilt i skogbryn i deler av Norge og danner store tepper. Ramsløk er en type løk, og lukter og smaker nesten som hvitløk, bare mildere og rundere. Det er primært de unge bladene som brukes, men også blomster og løk er spiselige. Bladene er vel omtrent 15 cm høye, og den letteste måten å gjennkjenne de på er at bladene avgir en hvitløkslukt! Så om du går gjennom skogen og kjenner hvitløk så bøy deg ned og plukk med deg noen blader hjem, de er best akkurat nå før de går i blomst 🙂 Det at det lukter hvitløk av bladene er den enkleste måten å sørge for at du plukker rett blader. Lukter de ikke når du knuser bladet så skal du ikke spise de, da kan det være du heller har funnet liljekongvallblader (som er giftige).

Slik kan du bruke ramsløkbladene:
* Ramsløkpure (ramsløkpesto)
* Sei innpakket i ramsløk
* Ramsløksalt (se eventuelt min egen oppskrift på urtesalt)
* Ramsløksuppe
* Finsnittet i salat
* Generelt som erstatning for hvitløk og til en viss grad vårløk, smak deg frem!

ramsloek-3

Og tips til hvordan bruke ramsløkblomster:
Blomstene har også en forsiktig hvitløksmak og kan brukes på lik linje med bladene. Du kan ha den i maten sammen med bladene, men de er jo ekstra morsomme å bruke som garnityr. Strø de ut over salaten, over stekt kjøtt eller på toppen av tomatmaten på skiva. Lekkert både for øyne og gane, og absolutt en snakkis rundt bordet 🙂

ramsloek-4

Les mer om ramsløk hos Agropub.
OBS: I sverige er ramsløken fredet og kan ikke plukkes.

ramsloek-2

PS: Jeg har dessverre ikke kunnskap om hvor i Norge en kan finne ramsløk, men om du har og vil dele med leserene så bruk kommentarfeltet. Har du oppskrifter du vil dele så gjør gjerne det, gjerne med lenke til egen blogg eller andre nettsider (bare lim inn adressen). Og. Jeg lurer faktisk på å plante et felt ramsøk i hagen, så har du erfaring med å dyrke den så vil jeg gjerne høre fra deg!

ramsloekbukett

Ikke bare blader og blomster du kan spise, vakker i bukett er de også, så da ble dette ukens fredagsbukett. God helg! 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

40 KOMMENTARER

 1. Det vokser store mengder ramsløk i Kjaglidalen i Bærum, men dette er et naturreservat, så her må de få stå i fred. Kjaglidalen er flott på denne tiden, absolutt verdt er besøk, med store mengder ramsløk, strutseving og gulveis.

 2. Jeg smakte for noen år siden en HIMMELSK god ramsløksuppe på restauranten Klosteret i Oslo. Etter det har jeg fantasert om å finne et sted hvor jeg kan høste inn ramsløk selv. (Noen som vet om ramsløkfelt i Sør-Trøndelag/Melhus/Gauldal/Trondheim??) Jeg fikk etter mye research tak i et bittelite glass med ramsløkpesto på Jacobs i Oslo, og laget den beste suppa jeg noen gang har fått til… Mmmm…. Spennende å høre om dyrking av ramsløk!!

  • så fint at du har så god smakserfaring med den 🙂
   Det ser ut til at de er krevende å lykkes med fra frø, det beste er vel om man kan finne noen som har noen planter og vil dele med en.

 3. Jeg har ikke prøvd å dyrke ramsløk tidligere, men når jeg fant ramsløk-planter på plantasjen for et par uker siden fant jeg ut at jeg måtte prøve. Det er jo kjempegodt!

 4. Takk for inspirerende innlegg! For første gang har vi fått ramsløk i hagen. Jeg har tidligere forsøkt å så ramsløk, men uten resultat. Nå har vi ramsløk to steder, ikke mange, så må nok vente litt med høsting. De må dessuten vokse kontrollert, for vi har også liljekonvall her. Jeg gleder meg til de sprer seg :-).

  • har du ramsløk, eller kan det være at du har seiersløk? Seiersløken er nemlig langt mer herdig enn ramsløken.

 5. Hei! Jeg titter innom på Moseplassen rett som det er, og jeg trives veldig godt der! ange nyttige tips, og vakre bilder. Du er flink!. Takk for at du deler med oss andre:-).
  For mange år siden var jeg på hyttebesøk et sted i Bamble (husker ikke akkurat hvor), og der var det masse ramsløk i skogen. Nå har jeg kjøpt frø, og har for få dager tatt pottene ut av fryseren etter stratifisering. Venter spent på resultatet, for jeg har en fin plass til dem nederst i hagen.
  Sist helg var jeg i Dublin, og besøkte fiskerlandsbyen Howth litt nordafor. Langs veiene der var det masse nydelige hvite løkblomster. Lette og elegante hengende små hvite klokker i et knippe på toppen av stilken. Lange smale blader. Da jeg kom hjem, googlet jeg til jeg fant den: Allium triquetrium.Den er spiselig og god, brukes omtrent som Ramsløk. Vet noen om den finnes noe sted i Norge, eller er den for sart?
  Bergljot.

  • Hei Bergljot 🙂
   Så koselig at du trives på Moseplassen!

   Jeg kjenner dessverre ikke til triquetrium eller herdighet på den.

 6. Hei!
  Vi bor i bamble men jeg har desverre ikke funnet noe ramsløk her 🙁 jeg ble frelst på ramsløk for en 6-7 år siden når vi bodde i skåne. Selskapet årstiderna ga da ut ramsløk i sina lådor, bladene brukte vi gryteretter, sauser, suppe og alt annet. Her i Norge har jeg ikke fått tak i det. Forsøkt å dyrke det frem fra frø, men ikke fått det til på tredje året. Sånn jevnt over er det mye mer for hage og mat interesserte i Sverige 🙂

  • det er mange som har kommentert at den er vanskelig å lykkes med fra frø, dessverre!
   Og ja, sverige er et langt mer aktivt hageland, det er sikkert!

 7. Langs veien i Lyngdalsdistriktet i Vest-Agder vokser det masse ramsløk, der tok jeg opp min rot.
  Har ikke brukt den enda, så takk for gode tips 🙂

 8. Ramsløk er kjempegodt. Det vokser masse ved hytta vår utenfor Molde. Den beste måten ( har jeg funnet ut ) å oppbevare den er å kjøre den i en hurtigmikser, i lag med rapsolje og ørlite grann salt. Haes på glass, og kan oppbevares i kjøleskapet. Holder seg i månedsvis. Det som er det fine, er at ingen næringsstoffer forsvinner. Nå er det tid for blomster. De skal jeg ut å plukke i morgen.

 9. Ramsløk vokser vilt mange steder på Vestlandet. Både i Hardanger og rundt Bergen er det store felt i løvskogsskråninger, så jeg regner med de trives i sur jord uten for mye næringstilgang, gjerne i lett skygge. Har lagt merke til at de står fuktig på våren, men tørt på sommeren. Vi har masse rundt hytten på Halhjem, og har ikke gjort noe med området der de står, på 50 år. De står rundt en steintrapp, og har spredd seg sånn at grusen som var der er helt borte. Ingen gjødsel, ikke tilført jord eller noe.

 10. Fikk 5 små løk av ramsløk for noen år siden. Plantet dem på et rått område under noen bjørketrær slik at de får vandrende skygge. Har nesten ikke hatt hjerte til å spise av dem, men i år har det blitt både purè og salt samt blader i salaten. Har også forsøkt å så, men det gikk dårlig. Tror det ble for tørt. Men da er det altså fullt mulig å dyrke ramsløk på Kongsberg!

 11. Jeg har høstet ramsløk og kjørt den sammen med rapsolje i en hurtigmikser og hatt dette på glass. Kan man fryse disse glassene.
  Hvordan er forholdet til frysing av ramsløk når det gjelder
  næringsinnholdet. ? mvh A.J. Westre

 12. Ramsløk trives i skogsbunnjord liker seg altså best i skrinn sur jord. Ramsløk er en vill urt som sprer seg som ugress hvis den trives.Den må begrenses til et sted i hagen som du ikke er redd for at den gjør akkurat det. Feilen mange gjør er å plante den i god jord i solskinn. Finnes over hele landet men mye sør i landet i gammel skog.se http://www.matogurter.com

 13. Min mor plukket ramsløk på Skjebstad i Mandal da jeg bodde der som barn.

  På Tyssøy utenfor Bergen har jeg også sett mye.

 14. tips til såing av ramsløk som jeg fant på nett et sted.høste frø og så de inne med en gang (var dårligere resultat hvis frøa var tørket) og plant de ut på våren når frosten har gitt seg

 15. Ramsløk likar ganske fuktig skogbotn, gjerne med vandrande skugge, eller lite sol. At det skal vere sur jord, er eg litt usikker på, for her hos oss er det til dels mykje kalk i jorda, og her (på Sunnmøre) er masse ramsløk i skogen, særleg «jungelen» nede ved den vesle elva. Men kan jo hende akkurat der er surt…. Har akkurat plukka ei full soppkorg med blad, og har laga 3 velsmakande middagar med ramsløk: Kyllingfilet marinert i ramsløk-marinade (olivenolje + sitronsaft + knust ramsløk), ovnsbakt laks med ramsløk-pure oppå og suppe med diverse grønsaker og grov pølse, og ramsløk-pure i til slutt. Veldig gøy!

 16. Du skriver at ramsløk er fredet i Sverige.
  Det er nok ikke riktig, bortsett fra i naturreservater, parker.
  Så er det forbudt å plukke enkelte steder som i Blekinge.

 17. Jeg bor i Asker og vet om et sted med enormt mye ramsløk. Første gang vi plukket, tok jeg opp noen med rot. Plantet dem på et skyggefullt sted, under er tre i hagen. De slo seg til ro med èn gang, og nå blomstrer de.
  Anne-Marit

 18. Her på Vestlandet har eg god erfaring med å plante ramsløk ved eit fuktig bekkefar i eit skuggeområde under ein stor hegg. Plantene har eg funne i naturen ein annan stad, og dei sprer seg fort

 19. Plukket 4 ramsløk m røtter for å prøve hjemme bak huset i litt skygge, litt sol, for 1,5år siden, nå har di blitt store, og står med knopper, har tatt noen blad av hver og laget ramsløksmør skal prøve å plukke noen knopper og smak, artig å se at di trives.
  Her ved Nannestad kommune fins ikke ellers her må til Drammen og lignende.
  Ha en fin sommer

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her