Like fine krukker – selv om det er september

Som nevnt på fredag, hagen min er ikke det minste trist over at vi har kommet inn i september. For krukkene sin del kommer det av tre ting:

1. Jeg har vannet krukkene flittig
2. Jeg bruker god jord og husker å gjødsle
3. Jeg bytter ut furtne planter 😉

For javist jukser jeg! En kan ikke forvente at plantene skal blomstre vakkert og intenst mai til oktober. Det funker bare ikke sånn. Noen av krukkene mine har de samme blomstene hele sesongen gjennom, mens andre byttes ut, ved behov. Det høres kanskje dyrt ut, men det behøver ikke være det om man sår noen av plantene selv, eller bruker stauder fra bedene. Jeg begynner krukkeåret i mars med en enslig krukke med frosttålende løk og stemor, og utvider jeg gradvis til jeg i starten av juni har fylt opp alle. Nå snart begynner jeg å redusere antallet krukker til jeg er nede på en syv stk som står forran vinduene her gjennom vinteren. De får mose og annet fra skogen, og av og til islykter på toppen.

Men det er da enda en god stund før jeg er i vinterkrukkemodus, foreløpig er det fortsatt mye igjen av vekstsesongen. – Så bli med ut på en krukkevandring på terrassen!

krukker-terrasse-2
Den mørke øverst er georginer, fremfor ser du krysantemum, hortensia og gress, samt basilikum og chilli. Georginer er ikke egentlig min favoritt for krukker for de krever mye vann for å bli fine, men med stor krukke så funker det bra.

krukker-terrasse-1
Kjempeverbena, hortensia og ampeljordbær.

krukker-terrasse-7

I forgrunnen der ser du sjokoladekosmos, den store sinkbalja er det celosia, og i høyre hjørne er det en knapp. Knappen har stått i den kassa helt siden i våres! Den hadde en liten blomstringsferie midt på, men jeg klippet den ned og nå er den i gang igjen. (rett nok dekket med meldugg, men blomstrer like fint så pøttsan)

krukker-terrasse-6

krukker-terrasse-4

Heuchera ‘Tapestry’, lilje og georgine. Alle disse er flerårige. Liljen er kjøpt ferdig drevet, men når den er avblomstret så planter jeg den ut, og med litt flaks så tåler den vinteren og kommer igjen til neste år. Heucheraen setter jeg også i bakken, og georgina overvintres inne.

krukker-terrasse-3
Fargefest! I forgrunnen ser du krysantemum, om du ikke allerede har lest det så foreslår jeg at du svinger innom torsdagens innlegg om krysantemum, der finner du flere krukkebilder.

host-krukker-terrassenOppdatert: Se også terrassens høstkrukker anno 2015 her. Det året ble det brukt lyng, alpefiol, hortensia, sedum, hebe mm.

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Så fin terrassen din er blitt, som elv som slynger seg, med frodige bredder( på det første bildet)!

  Og nydelig motlys!

  Er det ikke blitt enda finere enn du noen gang kunne ha forestilt deg? Selv om det var aldri så godt planlagt…!

  Misunner deg den utsikten fra stuen!

  Og masse fine krukker og planter i bedene, selvfølgelig:-)

  Hilsen Annette

 2. Og min «knapp», som jeg har plantet i bedet på hytta, har også fått meldugg 🙁 Lurer på om det er noe denne planten er utsatt for..? Og er det noe man kan gjøre tro? Unngå tørke, kanskje?

  Hilsnen Annette

  • Takk Anette, så koselig at du synes det er fint der 🙂
   Jo, jeg er godt fornøyd. Men ikke helt, det er fortsatt rom for forbedring 😉 Vi skal ha på plass noen trær, legge dam i deler av det som nå er bed, og få opp mer klatreplanter på rekkverk. Men sånn er det nå med hage, en blir aldri helt ferdig!

   Og ja, det ser ut til at knappen er utsatt for meldugg. Den og ringblomsten og squashen er rammet, de andre har det gått fint med. Det finnes jo masse typer av meldugg, ikke alle typene biter på alle plantene. For mine rammede så er det nok vanningen som svikta litt, skulle litt til å vanne nok her i sommer egentlig. Men altså litt sånn får en nesten regne med, så jeg er ikke stressa eller bekymra over det.

 3. Så fin terrassen din er blitt, som elv som slynger seg, med frodige bredder( på det første bildet)!

  Og nydelig motlys!

  Er det ikke blitt enda finere enn du noen gang kunne ha forestilt deg? Selv om det var aldri så godt planlagt…!

  Misunner deg den utsikten fra stuen!

  Og masse fine krukker og planter i bedene, selvfølgelig:-)

  Hilsen Annette

 4. Det er jo det som er så morsomt med hage – det er alltid noe som skal bli enda finere! (selv om det kan være så frustrerende, fordi det alltid blant annet kommer et vinterhalvår der alt må settes på vent.. ) «Haging» er i det hele tatt en lang tålmodighetsprøve…! Det tar jo også mange år før alt er på plass, eller at ting får den størrelse og høyde de skal ha..! Men heldigvis er det alltid masse man gleder seg over i mellomtiden – alltid gamle og nye prosjekter side om side 🙂

  Det kan uansett være lurt å bruke noen år, det tar jo litt tid å se hva man virkelig ønsker seg – og trenger! Og så ser man kanklsje noe som ikke funker! Lurt å bygge opp litt etter litt..! Man lærer jo også så mye underveis – finner ut mer om alt:-)

  Så fint å ikke anlegge og plante alt når man er «novise», snakker litt av erfaring her 🙂 Samtidig er det jo lett å flytte tundt på ting, da, i alle fall stauder, og krukker! Men store trær og busker kan det jo være litt verre med…!

  Det skal bli veldig spenennde å se når du har fått «alt» på plass – du må ikke slutte bloggingen før den tid :-))

  Hilsen Annette

  • Har ingen planer om å slutte å blogge med det første 😉
   Og ja det er supert å ta ting gradvis, men det får liksom være en balanse. Jeg er fornøyd med fremgangen her på vestsiden, værre på nordsiden, som dere ikke får se 😉

 5. Anne, så utrolig lekkert….. Helt nydelig! Takk for titten;) Ha en flott «indian summer» uke 🙂
  Mvh Mette
  Ps: synes også du har en spennende og herlig «form» på terrassen, alltid gøy å se den og bli inspirert 😉

 6. Meldugg.
  Jeg hadde hell med å sprøyte med en blanding av bakepulver og grønnsåpe, i vann. Jeg husker ikke blandingsforholdet,men det virket! Hvis noen har tid,kan det sikkert googles!

  • Og jeg tror googlingen fører deg til en gammel sak her på bloggen! hehe, jeg har bare ikke giddi å prioritere å fikse det serru, men tusen takk for tipset! (og jeg burde jo teste ut remediene da…)

 7. Det ser helt fantastisk ud og jeg må sige, jeg er helt forelsket i din gangsti af træ, hvor planterne smyger sig omkring. Det må være hyggeligt at opholde sig der, jeg gad godt 🙂

  • Takk Margit, så koselig at du liker mitt tredekke! Jeg er også godt fornøyd med hvordan det har blitt, fortsatt rom for forbedring, men det er på vei!

 8. Aiaiai….ja, dette liker vi :-). Form og farge helt perfekt! Hagen ser forbausende fin ut her også godt ut i september. Som deg har jeg utsikt fra sofaen…Beste interiørtipset i verden 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips