Høstkrukkene!

Jeg er svært opptatt av at høsthagen også har sin sjarme! Naturligvis er vi mindre i hagen jo kaldere det blir, men noen turer ut blir det jo, og uansett så kan hagen/balkongen/terrassen nytes innenfra og inngangspartiet ser jo de fleste en par ganger daglig . Krukker er en strålende måte å få piffet opp høsthagen på, og du kan gjøre mye uten at det koster mye.

Det er mer enn lyng som er fint i høstkrukkene. Som du kan se av mine bilder har jeg en miks av planter jeg har hatt i krukker gjennom hele sesongen eller nylig har spadd opp fra bed, samt nyanskaffelser. Du finner forklaring på hva alt er under bildene, håper det kan inspirere.

Og du. Ikke føl at du må fylle alle krukkene dine! Kanskje er tiden inne for å rydde vekk noen av de, og heller samle de som er fine på steder du fortsatt kan nyte de.

host-krukker-terrasse

krukker-hoest

Hagens viktigeste krukker står like fremfor stuevinduene hvor de nytes både innenfra og utenfra. Krukkene rommer:
– Steppesalvie, ‘Caradonna’. Staude
– Prydgress, ukjent. Staude
Sedum, Staude
Bladlilje, hosta. Staude
– Alpefiol, (i teorien flerårig men må overvintres inne, jeg kaster den heller)
– Høstlyng. I teorien flerårig.
– To ulike hortensia, begge «hagehortensia».

Sedum, høstlyng, gress, hortensia og alpefiol er vanlig i salg nå på høsten. Jeg sverger til den «nye» typen lyng som har mindre blomster og litt roligere farger, den er nærmere røsslyng og passer meg bedre.

sedum-hoest-krukke

Bilde: Sedum, prydgress, hortensia

Angående stauder. Jeg overvintrer svært få planter i krukker, men foretrekker å spa de opp før bakken fryser og plante i bed. Delvis fordi få av krukkene mine er frostsikre, delvis fordi plantene overvintrer bedre i bakken, og delvis fordi jeg liker å variere fra år til år. Dessuten, jeg liker å bruke krukkene til andre type dekorasjoner på vinteren. Mer om det om en måned.

terrassen-krukker-host

På hjørnet av huset står nok en gruppe krukker med:
– Pasjonsblomst, flerårig, overvintres inne (samme måte som pelargonium)
Duehode, staude
Flekktvetann, staude
– Vortemelk ‘purpurea’, staude

Ingen av disse plantene er vanlige i salg på denne tiden av året, med unntak av duehode har de stått der siden forsommeren. Men duehodet er nyinnkjøpt. Det er en gammeldags staude jeg aldri har sett i salg før, så når jeg så den (hos grossisten så jeg har ikke butikktips) måtte jeg bare grabbe tak. Herdig og kul, vanligvis høyere enn den på bildet (sikkert sprøytet av produsent med stråforkorter). (Les om duehode).

duehode-krukke

terrassen-hagemobler

Neste samling krukker finner du rundt sofagruppa, og består av:
– Hagehortensia
– Sedum, staude. Det finnes masse ulike sedumer, de er kule i krukker!
– Mynte, (veit ikke hvilken type mynte). Staude. mynten overvintrer jeg i krukka, pottes om hver vår ellers dør den ut.
Blodbeger, flerårig men må overvintre inne, jeg har peid å droppe det og heller så nye hvert år.
Kjempeverbena, flerårig men må overvintre inne
– Hebe, kalles også merkelig nok Veronika i salg enda det ikke er en veronika. Flerårig men ikke herdig hos meg.

Hebe, sedum og hortensia er vanlig i salg nå.
Med unntak av blodbeger så er alle disse populære med humlene og sommerfuglene.

hebe

Bilde: Hebe og humle. Bestevenner!

krukker-hebe-sedum

Bilde: Fremst, sedum og hebe. Bak en sky av kjempeverbena.

mynte-krukke-blomst

Bilde: Mynte og blodbeger

mynte-krukke-blomst-2

hortensia-sedum

Bilde: Sedum og hortensia.

Sedumen tar jeg ut av krukken og overvintrer i bed, krukken tåler ikke frost.
Hortensiaen kommer jeg til å kaste. Det blir sjelden skikk på å overvintre slike hagehortensiaer som kjøpes i små potter i full blomst, vil du ha en hortensia som er fin fra år til år så kjøp andre typer enn dette. Altså, kjøp ekte busker borte i buskavdelingen. Men for all del, noen får det jo til, så prøv gjerne, men ikke forvent at det funker.

prydkaal

Jeg sverger til store krukker da det er mye enklere å lykkes med de enn små da det er mer jord og dermed bedre vann og næringsbalanse. Men på vår og høst når ikke sola så lett tørker ut plukker jeg frem noen små som jeg strør litt rundt etter kreative innfall. Her ser du høstlyng, prydgress og pyntekål. Alle tre er enkle å finne i butikken nå.

prydkaal-2

Håper dette inspirerte!
Sving gjerne innom denne artikkelen for å høre meg snakke om høsthagen i et NRK intervju, og for et knippe nyttige lenker til artikler om hvilken krukker som kan stå ute om vinteren osv.
Har du list på enda flere tips til hva du kan kjøpe og putte i høstkrukkene dine så finner du en oversikt i denne artikkelen.

Og: Har du lyst på daglige hagedrypp så følg meg gjerne på Facebook, eller Instagram!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

  1. Hei, så flott høstblomstring på terrassen, mye fint enda! Jeg ser at du nevner overvintring av pelargonium ifbm pasjonsblomsten – men hvordan gjør man det? Jeg har en duftpelargonium som har stått i potte ute i sommer og blitt ganske stor, hva gjør jeg?
    Andre som kan stå ute i vinter, kan jeg flytte dem fra potter til bed/friland før frosten, og ta dem opp igjen til våren hvis de har overlevd?

  2. Hei, vet ikke om det er riktig å finne gamle innlegg å skrive spørsmål til, eller om man skal bruke innlegg som nettopp er lagt inn fra deg, men jeg krysser fingrene på at jeg får svar når jeg velger et gammelt innlegg som innholder noe av det jeg skal spør om, nemlig prydgress. Jeg vil gjerne prøve å så disse, men finner ingenting om såtid eller stell. Kjøpte nettopp typen Pennisetum set. Summer Samba og har nettopp klipt av frøene, eneste jeg finner ut er at det er en 1 årig plante. Vet du noe mer om når jeg bør bynne å få frøene i jorda? Har drivhus med lys, så jeg kan starte tidlig. Har du noen navn på like fine prydgresstyper, men som er stauder? Tusen hjertlig takk for all hjelp, jeg følger spent med på innleggene dine, og har lært fryktelig mye av deg oppgjennom årene❤️

  3. Bruker du skåler under krukkene? Jeg gjør det for å beskytte underlaget, men det blir jo ofte stående vann for lenge i de. Jeg er litt i tvil om hva som er best.

    • Jeg bruker ikke skåler på de store. Men, de kan med fordel stå på klosser. Da får underlaget luft slik at det ikke så lett blir merker, og krukkene får enda bedre drenering.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her