Hvordan lykkes med mynte i krukke

mynte-krukke-3Mynte er noe av det ivrigeste jeg har vært borti, men selv om den altså er villig, så er den samtidig enkel å drepe…!

Mynte er en flerårig urt som danner horisontale røtter som går bortover under bakken, og så skyter opp skudd fra røttene som danner nye planter. Det er derfor ikke en plante du vil ha i staudebedet for plutselig er det bare mynte der... Mynten bør enten stå i krukker, eller i bed hvor den kan boltre seg fritt (feks avgrenset av gressplen).

Problemet med å ha den i krukker er at røttene fort fyller krukken, og dermed blir det bare rotnett og ikke noe næring. Derfor bør du en gang i året (helst på våren) potte om mynten din. Altså ta den ut av krukka, bryte opp røttene, gi vekk minst halvparten og plante noen røtter tilbake. Jeg rakk aldri gjøre dette i våres, men for noen dager siden fikk jeg litt hjelp i hagen og da fikk vi blant annet pottet om noe av mynten, hurra sa både den og jeg 😉

mynte-krukke-2
Som du ser av første bildet, den bodde i en buet krukke… Her er nesten bare røtter, som går rundt og rundt og når vi fikk skåret over på en side ble det en slik lang tarm.

Mynte er geniale i krukker. Den får et dekorativt bladverk og nydelige blomster, og avgir en frisk god duft. I tillegg så er blomstene høyt elsket av sommerfugler og humler, så en skikkelig vinner dette.

Utover at den må pottes om av og til så krever mynte lite; Vanlig jord, like mye vanns som de fleste andre planter, og gjødsel om du husker – så har du en lykkelig mynte som du kan høste av, eller bare ha for duft, blomster og sommerfugler.

mynter-1

Det finnes en rekke ulike typer mynter med litt ulikt utseende og smak, se etter de i hagesentra og matbutikker, den er villig nok til at den er enkel å dyrke fra kjøpte urtepotter, eller du kan så.

Jeg et knippe mynter i hagen, alle kjøpt ferdige i potter. Litt gjetting og litt hjelp fra kommentarfeltet bringer meg til å tro at den til venstre er grønnmynte, den gule i midt er ananasmynte og den mørke er sjokolademynte. Alle disse tre har overlevd i små krukker hos meg, og i kommentarfeltet deler lesere erfaringer med at de har dyrket mynter både i H5 og H6. (Men det er nok forskjell på hvor herdig ulike mynter er)

 

mmmm, grønnmynte!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

21 KOMMENTARER

 1. Jeg synes sjokolademynten min både dufter og smaker litt rundere og bedre enn den vanlige mynten min jeg 🙂 Mynte er uansett helt fantastisk! Prøvd iskaffen med mynte, som jeg la ut på bloggen forrige uke? http://www.thereseknutsen.no/i… Den ble rågod!
  God sommer til deg Anne, du inspirerer og opplyser som alltid :-))
  Klem Therese

 2. Jeg har etterhvert plantet mine mynter i store bøtter som igjen er satt ned i pallekarmer. Når du sier at du har de i krukker? Hvordan overvintrer du de da?

 3. Jeg bor visst i H1, så det er ikke rart at mynten trives hos meg. Jeg har sveitsisk mynte og cubansk mynte i krukker. Den sistnevnte er helt klart den beste til det meste. Ungene plukker selv til myntete.

 4. Marrokansk mynte. Best til alt! Herdig i sone H4 (Stovner i Oslo). Har overlevd i halvskygge i flere år.

 5. Har Eau de cologne, Ananas, og vanlig peppermynte i små potter. De har alle overvintret ute i pallekarmer (uten potte altså) i H 4. I vinter stod de i garasjen i potter, og overvintret fint slik. Men det var en mild vinter da… De er så fine! Prøvde å laste opp bilde, men var for stort

 6. Tror den i midten er ingefærmynte. Ananasmynte er lyse/hvite i kanten av bladet og litt tykk i bladet.

 7. Hei, koser meg med å lage te av mangeårig peppermynteplante på fjellet (900 moh). Nylig oppdaget jeg at «noen» gnager eller biter av stilkene og bare lar de ligge der. Vet ikke om andre levende vesener her enn harepus, mus, padde/frosk, trost, røyskatt, snemus og ekorn. Hvem kan det være og hvordan kan jeg forhindre «hærverket» ?? Takknemlig for råd.
  Hilsen Kirsten Aasbo

 8. Hei. 🙂 Nå har jeg lett litt på nett, men finner ikke helt svar. Kan man ta en stilk peppermynte, hive den i et glass vann og vente på røtter og så legge den i jord? Eller man legge en stilk under jord, og så popper de opp?

  Har fått en stor bunt fra svigermor, og de skal fryses og tørkes og i det hele tatt, men kunne godt tenke meg å ha min egen peppermynteplante.

  • det vil være avgjørende at den ikke har tørket ut, men ja, du kan sette den i vann eller plante rett i jord og få røtter. Nå som den ikke er superfersk så tenker jeg å sette i vann er det greieste for deg.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her