Slik sår jeg tomater:

Tomater såås i februar, mars eller starten av april. Har du drivhus tomatene kan flytte i på våren kan du så i februar, har du ikke det så bør du vente til mars eller april. Men, vil du så før april så må du ha ekstralys til plantene. Har du ikke ekstralys så bør du vente.  Det er bedre å starte sent enn å få veike tynne planter.

Du trenger:
– Tomatfrø
– Såjord (eller vanlig jord + sand)
– Små potter (men ikke pluggbrett, aldri pluggbrett med mindre du driver storproduksjon..)

Tomatfrø får du kjøpt på alle hagesentra, og i alle nettbutikker med frø.
Jeg liker variasjon, så jeg dyrker en plante av hvert slag og har mange ulike slag. Frøene holder i mange år, så det blir ikke sløsete sålenge du ikke roter vekk frøa 😉

Pst: Tomater trenger masse sol og varme for å modnes. Mange har de derfor i drivhus, men drivhus er ikke et must med mindre du bor i de kaldere delene av landet. Om du dyrker utenfor drivhus så er det smart å velge små tomater, feks cherrytomater, de modner raskere enn store tomater. Noen frøbutikker oppgir hvilken frø som er egnet for frilandsdyrking og hvem som bør i drivhus, men tommelfingerregelen er så enkel som størrelsen på frukten. En sikker vinner som er enkel å finne er forresten ‘Gardeners Delight’.

https://www.instagram.com/p/zFzkasHMlK/?taken-by=moseplassen

Tomatfrø sås på akkurat samme måten som chilli, se videoen over. Så fyll opp potten med jord, legg frø på overflaten og dryss over jord slik at frøene dekkes, og trykk lett sammen med fingrene.

Jeg liker å bruke single småpotter og så legger jeg ett eller to frø i potten, og myrder den veikeste av småplantene slik at jeg får en liten plante pr potte. En annen metode er å så flere sammen i en litt større potte eller druebeger ol og så prikle de ut når de er store nok til det. Ikke bruk pluggbrett til å så med mindre du kun sår tomatfrø i hele brettet! (Frøene fra ulike planter spirer aldri samtidig så da blir det umulig å gi de gode forhold).

tomatplanter-1

Når frøet er sådd så setter du potten på et brett med vann til jorda har trekt opp det den kan, og så kan du sette potta på et varmt rom, gjerne baderomsgulvet (varmekabler = raskere spiring). bruk gjerne ett lite minidrivhus, det gir bedre mikroklima, kan enten kjøpes, eller lages ved tre en blank plastpose over potta, husk luftehull.

Når du ser små grønne hoder så løfter du potta over i et rom hvor det er minst 15 grader og masse lys. OBS, vinduskarm har ikke nok lys nok før i april, før det må du bruke ekstralys. Etter to uker kan du begynne å gjødsle meget forsiktig, sånn 1/4 styrke. Etter noen uker så kommer det til å tyte røtter ut av potta, og da er det på tide å ta den ut av potta og plante over i en litt større potte, med vanlig god jord.

tomat-2

Om du underveis ser at frøkapselen nekter å slippe tak på bladene så les tips om det her.

Husk, tomater trenger masse lys, og skal ikke ut i uteværet før det er stabilt varmt og godt. Jeg bor i Oslo uten drivhus og flytter vanligvis ikke mine ut før etter 17 mai, og av og til først et stykke ut i juni.

Tomatene må bindes opp, her kan du se hvordan jeg gjør det
De fleste tomater bør tyves og mange må toppes, her forklarer jeg hvordan.

Og sånn så tomatplantene mine ut i 2008. Jeg hadde sådd for tidlig sånn at de ble helt urejelige før jeg fikk flyttet de ut og de filtrerte seg inn i lyset og kolapset til slangevesen når jeg løsnet de fra lysene for å  flytte de ut… Så, det er ikke om å gjøre å så tidligest mulig 😉

tomatkaos

SaveSaveSaveSave

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

    • Ja du kan, men du risiker at det som ikke er så egnet for dine forhold. Butikktomater er dyrket i gartnerier er valgt ut for å passe det livet. Men det er jo bare å prøve!

  1. Jeg har god erfaring med frø fra butikktomater. Dyrker cherrytomater og da plukker jeg ut frøene og lar de tørke på kjøkkenpapir i noen dager før jeg sår de ut.

  2. …og blir de lange og hengslete kan du sette hele planten under jord når du potter om. La det bare stikke opp 20-30 cm med blader og skudd. Tomatene lager røtter langs hele stammen 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her