Førstehjelp for hagen!

Reklame

Vi vil jo alle ha struttende sunne og frodige hager, men også planter kan bli syke. De kan få soppsykdommer, kreft, mangelsykdommer, frostskader, og ikke minst bli utsatt for ørten og en skadedyr. Når problem oppstår kan det være fint å kunne finne ut hva som ligger bak, og om det er noe en kan/bør gjøre noe med.

Boken Førstehjelp for hagen av Jo Whittingham kan gi deg svar på det du lurte på, (og det du ikke visste du lurte på). Den er utgitt av Cappelen Damm som har mange av de beste hagebøkene. Jeg har fått oppdrag å skrive om en av dem, og jeg valgte førstehjelp for hagen fordi jeg synes den er genial.

Om boken:
Førstehjelp for hagen er delt inn i tre hovedkapiter: I første hovedkapittel får vi generelle tips for hvordan ha en frisk og problemfri hage. Så kommer ett kapittel om kjøkkenhagen og ett om prydhagen, som hver er delt inn i underkapitler ut fra de ulike typer planter. Problemløsingen er altså organisert rundt typen plante, ikke rundt om problemet er på bark eller blad osv. Et smart grep som sammen med en rik bruk av illustrasjoner gjør det lett å bruke boken.

Viser deler av kapittelet for plen

Kapitlene for planter er stort sett delt inn i tre. Først generelle tips om planta og hvordan dyrke de på en slik måte at det blir minst mulig problemer med plantene, så kommer kapittelet med flytskjema som hjelper deg å forstå hva ditt problem kommer av, før den avrunder med «klinikken» hvor du får kortfattet informasjon om hvordan fikse det.

Boken kan  altså både brukes for å lese seg opp på hvordan bedrive forebyggende helsearbeide, så når sykdom ol slår til kan du gå rett inn i et konkret underkapittel og raskt se hva det kommer av og om det er noe som du må gjøre noe med.

Eksempler fra boken:

hagebok-frukt

Fra kapittelet om frukttrær har jeg plukket to eksempler. Flytskjema som hjelper deg å finne ut hvorfor treet ikke bærer frukt, og et skjema som tar for seg skader etter skadedyr.

 

hagebok-foerstehjelp-kaal-1

Kål kan være krevende. Når den trives så trives den og kan dyrkes i mengder, men den er litt ekstra utsatt for trøbbel. Det ender fort med at vi dyrker mat til småkryp… 😉 Jeg kommer garantert til å bruke disse sidene i sommer, førstegangskåldyrker som jeg er.

 

hagebok-foerstehjelp-1

Boken handler ikke bare om å løse problemer. Det beste er jo å unngå problemer, eller rett og slett forstå hva som er normal oppførsel og ikke noe du skal problematisere 🙂

 

en stabel hagebøker fra Cappelen DammKommersielle forbindelser: Jeg har betalt av forlaget for å skrive om boken. Jeg har selv valgt hvilken bok og har naturligvis stått helt fritt i omtale. Jeg skriver kun om ting jeg faktisk liker, og er alltid tydelig om det er kommersielle forbindelser til noe jeg omtaler.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her