Hvordan få en hage hvor blomstene omslutter deg

Reklame

Se for deg drømmehagen/balkongen din. Er det en oase hvor blomster og blader omslutter deg, eller en åpen flate? Det er det første ja? Tenkt jeg det ikke 😉

Denne måneden er jeg betalt gjesteblogger for Plantasjens hageblogg Leve med planter. Forrige uke skrev jeg om hvordan man kan pynte opp rundt inngangspartiet, og der var ett av triksene å sørge for at plantene ble løftet opp og ikke bare sto beskjedent nede ved føttene dine. Der brukte jeg blant annet hengende krukker, men det er enda mer effektivt å bruke planter som skaper høyden av seg selv.

Så i dag vil jeg inspirere deg til å skape en hage som omslutter deg, til å lage blomstrende høydepunkt rett og slett 🙂

Du kan oppnå dette ved å plante:
– Blomstrende trær
– Blomstrende busker
– Høye stauder og sommerblomster
– Klatreplanter

Klematis 'Paul Farges'

Klatreplantene gir mest effekt med minimal innsats. Kjøp en klematis og la den klatre på gjerdet eller ett klatrestativ på husveggen. Det tar vanligvis ett par år før planten får etablert røttene, men så belønner den deg årlig med overdådige blomstrende vegger. Klematis finnes i de fleste farger og kan dyrkes i hele landet, og noen arter kan trives i skygge. Feks alpina-klematis, den er herdig til H7 og trives like godt i sol og skygge.  Bildet her viser ‘Paul Farges’ som  er svært voksevillig og får mange små blomster fra høysommer og utover høst. Les mer om ‘Paul Farges’ her.

erteblomster-lilla

Har du lyst på noe som er fint allerede i år så kan du så erteblomster. Bor du i de varmeste delene av landet kan du så ute nå, og for resten av oss så lønner det seg å plante de i potter inne så lenge. Om du husker på å vanne de, gi gjødsel og plukke blomster slik at de ikke setter frø så får du velduftende blomstring sommeren gjennom. Det funker finfint å ha erteblomster i krukke, men krukken må være romslig ellers tørker de ut og blir sjuke med minimal blomstring. Og så må du huske noe de kan klatre på, enten du kjøper et klatrestativ eller lager det av lange grener du stikker ned i potten. Bønner er en annen finklatrer du kan så. Frodig og grønn, litt blomstring, og gleden over å høste spiselige godsaker gjennom sensommer og høst.

Og om du heller vil ha ferdige planter så finner du faktisk min favorittklatrer blodbegeret på Plantasjen nå!

blodbeger

solsikke-kremgulDu kan skape høyder i hagen med stauder og sommerblomster også. Solsikker for eksempel! Så de nå og lag et spennende punkt i bedet, eller en vegg/hekk langs tomten.

Av høye stauder så er både frøstjerner og flekkhjortetrøst blant mine favoritter. Det er ikke sikkert de har kommet til salgs allerede, men smør deg med tålmodighet så dukker de opp!

Rhododendron
Blomstrende busker er et must! Velg en som passer din hage i farge og form, og husk å beskjære busken av og til slik at de holder seg unge og blomsterrike. Klatreroser er jo både busk og klatrer, og det er lite som setter mer stemning i hagen enn de!

Bildet over viser en rhododendron. Den er en av mange som i tillegg til å være vakre også er nyttige for de viktige pollinatorene. La deg inspirere til å plante busker som humlene digger, her finner du 20 slike.

prydkirsebær

Prydkirsebær, prydepler og alle frukttrærne er vidunderlige innslag i hagen. De blomstrer ikke så lenge, men i blomstringen er de overveldende. Det er noe magisk med å gå inn under blomstrende vårtrær, la kroner av kronblader omslutte deg. Og du trenger ikke en gigantisk hage for å ha ett tre. Trær på tre til fem meter kan få innpass mange steder. Vi må bare slutte å være så manisk redd for litt skygge 😉 Har du stor hage, veldig god tid og bor i de varmere delene av landet så kan du jo satse på et magnoliatak ala det i første bildet, men det er akkurat like fint å ligge på ryggen under ett tre meter høyt tre også 😉

Du finner mer hageinspirasjon hos plantasjens Leve med planter!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her