Hvordan hjelpe pinnsvin i nød!

Pinnsvin er et hyggelig og ufarlig dyr som mange er så heldige å ha i hagen sin eller møter på turer i skogen. De greier seg stort sett selv, men av og til trenger de hjelp og denne artikkelen tar for seg når og hvordan hjelpe pinnsvin/piggsvin på våren. Jeg passer på et pinnsvin nå, og deler i dag alt jeg har lært om hvordan gjøre det på mest mulig korrekt måte. Artikkelen er skrevet med grunnlag i informasjon gitt av Ingrid Fosse ved Pinnsvinhjelpen. Har du spørsmål om pinnsvin du er bekymra for så kontakt de.

Kjapt om hvordan lage hagen pinnsvinvennlig:
1. Sett ut en skål med vann de kan drikke fra. Må ha lave nok kanter til at de kommer til, og bør være tung for pinnsvin velter kjapt en skål. Sånne fat man har under potter er helt supre, eller lave krukker uten hull.
2. Sett gjerne ut litt tørrfor for katter, det er snaddermat for pinnsvin. De er nattedyr, så du kan sette ut på kvelden og ta inn på dagen, så slipper du mate alle andre samtidig..
3. La det være rotekroker i hagen hvor de kan bo
4. Lag en bolig
– mer om alt dette nedenfor. Men først om pinnsvin som er i nød:

candy-pinnsvin

Våren og vinterdvalen:
Pinnsvin sover i dvale gjennom vinteren. Dersom de vekkes for tidlig så kan de få problemer fordi de ikke tåler de kalde nattetemraturene, og fordi det er lite mat å finne ute. Hovedproblemet på våren er at vi når vi rydder i hagen fjerner vinterhiene som de gjerne har i kvisthauger og blant lagrede hagemøbler og når de blir forstyrret på våren så har ikke pinnsvinene overskudd til å lage et nytt. Pinnsvin tåler ikke frost og om de ikke har lune gode hi å søke ly i så vil de svekkes, og til slutt dø. Det er derfor fint om vi kan la kvist og løvhauger ligge i ro frem til det er helt frostfritt, og at du når du henter hagemøbler og generelt rydder i hagen følger med og ser etter om du kan se spor til at det har bodd/bor pinnsvin der.

Det er grunn til å være bekymret om du ser pinnsvin som:
– Ligger rolig ute i åpent terreng på dagtid (dvs før kl 19)
– ligger i ro i åpent terreng over tid (natt og dag)
– beveger seg sakte eller sjangler
– ikke krøller seg sammen når det møter fremmede
– har rennende nese og øyne og tung pust
– har larver eller fluer i pelsen
– har sår, skader eller mangler pigger

Om du finner et pinnsvin som fyller ett av kriteriene over så bør pinnsvinet inn. Følg så behandling under etter behov.

piggsvin-1

Hvordan hjelpe:

Generelt:
Alle som veit at de har pinnsvin i nabolaget kan hjelpe disse ved å tilby vann, og gjerne også mat. Tørrfor for katter er best. Melk skal unngås, alle typer melk. Det er ikke bra for pinnsvinet ettersom laktose gir diare noe som kan føre til svekkelse av helse og død. Det kan være lite mat å finne når de vokner fra vinterdvalen så litt ekstra hjelp nå kommer godt med. Og vann bør alle hageeiere ha tilgjengelig hele året gjennom, flott for pinnsvin, fugler, ekorn og insekter.

Og, vær forsiktig med å kjøre gressklipperen inn under busker, sjekk først så det ikke gjemmer et pinnsvin seg der. Har du robotgressklipper så er det fint om denne programmeres til å ikke klippe på kvelden etter at pinnsvina har begynt å rusle rundt i hagen da pinnsvin ikke forstår å passe seg for de, og robotgressklipperen lett kan lage kuttskader på føttene dens.

 

Viktigest: varme
Om du finner pinnsvin ute på våren så er det mest sannsynlig kald. Det aller viktigeste er å få opp kroppstemperaturen på dyret. Ta pinnsvinet inn i varmt rom og legg det i en pappkasse med høye vegger. Legg en eller flere varmeflasker oppi kassen, med et håndkle rundt og plasser så pinnsvinet på toppen av disse. Viktig at esken er stor nok til at pinnsvinet kan gå unna om det blir for varmt. Varmeflasker kan du lage ved å fylle halvlitersflasker med varmt vann, ikke varmere enn du ville hatt i sengen til ditt barn, og husk hånkleet rundt. Ikke bruk hårføner eller varmt vann på pinnsvinet. Legg litt opprevet og sammenkrøllet avispapir i esken og sett pappesken i et varmt og rolig rom, vekk fra både folk og dyr, bevegelser og lyder.

 

Mat:
Når pinnsvinet er varmt så trenger det mat. Prøv med en skål vann og en skål med tørrfor for katter, (helst kattungemat, og aller helst Royal canin for kattunger). Dersom det ikke vil spise eller drikke så må du hjelpe det igang, ta kontakt med pinnsvinhjelpen for å få tilpassede råd. Det står også tips på deres nettside.

Ikke gi pinnsvin melk! Melk gir diare og svekker dyrets helse, i værste tilfelle med dødlig utfall. Melk skal derfor absolutt aldri gis til pinnsvin, ei heller laktoseredusert melk.

Dersom du ikke har kattemat så kan du gi hundemat for små hunder, eller godt kokt og most kjøtt. Men det selges nå kattemat på alle matbutikker, og på mange hagesentra, eller du kan spørre venner om å få. Kattemat har rett næringsbalanse og er det beste alternativet.

Pinnsvina er glade i å romstere, så prøv å ha mat og vann i noe veltesikkert, og vask de om det kommer avføring i.

 

Helsesjekk:
– Dersom pinnsvinet ikke blir varmt eller ikke vil spise så må du kontakte pinnsvinhjelpen: Ring 922 80 021
– Dersom pinnsvinet har larver eller fluer, sår, skader eller manger pigger så må du kontakte pinnsvinhjelpen.
– Dersom pinnsvinet etter at det er varmet opp ikke trekker seg sammen, eller generelt ikke virker videre opplagt så må du kontakte pinnsvinhjelpen.

Ring direkte til pinnsvinhjelpen på 922 80 021 så får du råd pr telefon, og eventuelt forslag på hvor pinnsvinet kan leveres inn for videre stell. De sier selv det er bedre at du ringer en gang for mye enn for lite, så ring om det er noe du lurer på.

 

pinnsvin-bur
Mitt hjemmemekka bur, med kompostgjerde og en kasse jeg har skrået ut hull i enden på og lagt aviser oppi. Under er det gråpapp fra rull, og en stor vannskål og to matskåler.

Pleiebolig:
Når pinnsvinet er varmt og spiser så må du lage en egnet bolig hvor det kan være frem til det kan flyttes ut. Det vil si frem til du er rimelig sikker på at det ikke blir frost om natten. Boligen bør ha to avdelinger, en lukket enhet for å sove i, og en åpnere hvor det kan tusle rundt og hvor maten kan stå. Gjerne et stort kaninbur, har du ikke det så kan du lage andre løsninger, bare pass på at de er utbrytersikre. Redekassen fylles med avispapir som er lett krøllet sammen eller revet i strimler. Eller du kan ha høy i. Papir/høy bør byttes daglig, ellers kan det bli mye lukt. Avispapir i bunnen på buret for å samle opp fukt, byttes også daglig.

Boligen bør stå i et varmt og rolig rom, og det er viktig at hunder holdes unna.

 

Hygiene:
For din egen del så er det viktig med god hygiene når du håndterer dyret, matskåler og bytter redemateriale. Vask hendene godt etterpå, pinnsvin kan være bærer av salmonella. Piggene på pinnsvinet er skarpe og de kan lett stikke deg så bruk gjerne hansker. Ikke håndter pinnsvinet mer enn nødvendig, det er et vilt dyr som skal settes ut etterpå, ikke et kjeledyr.

 

Hvor lenge må pinnsvinet tas vare på?
Rehabilitering av dyret kan ta alt fra noen dager til flere uker, avhengig av skade og forholdene ute. Det bør bo inne til det er helt frostfritt alle netter, og til det spiser godt og ellers virker friskt. Fint om det veier minst 700 gram før det settes ut. Skal pinnsvinet være inne over flere dager så bør det få en romslig kasse slik at det kan gå litt rundt.
Obs: Viltloven sier at vi ikke kan ha ville dyr i bur mer enn 14 dager. Dersom ditt dyr trenger hjelp lengre enn det så tar du kontakt med pinnsvinhjelpen så gir de råd.

pinnsvin-1

 

Utsetting:
Aller først, vurder om nabolaget ditt er det beste stedet. Har du mye biler rundt deg så kanskje det er bedre å sette det ut et annet sted. Jeg har selv besluttet at mitt nabolag på Nordstrand har for mye bil, så «mitt» pinnsvin får flytte til noen andre. Om du synes det er ok å sette ut der du bor så lager du til en liten bolig ute som den kan sove i, og en foringsplass. Dette bør stå i en stille del av hagen, og boligen kan du lage selv, eller du kan kjøpe ferdige hus hos blant annet Natur og fritid, eller I Gros hage. Lenker til hus1, hus2, hus3, hus4. Jeg regner med å skrive mer om utsetting og boliger og foringsplasser i neste bloggposten om pinnsvinvennlig hage.

 

Pinnsvinvennlig hage?
Det kommer etterhvert en egen bloggpos om hvordan lage en pinnsvinvennlig hage, følg med!
I mens finner du god informasjon på Pinnsvinhjelpens nettside.

.

Om du synes dette var en god og viktig artikkel så blir jeg og alle pinnsvin i nød glade om du vil dele den med vennene dine! Bruk gjerne facebook-deleknappen rett under her 🙂

Og du, om du vil lese mer om pinnsvinet jeg tar vare på så finner du de to foregående artiklene om pinnsvinet jeg fostrer her og her. Og så anbefaler jeg at du besøker den store artikkelen om levende hager, altså hager hvor dyr trives!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Hei! Takk for en fin og detaljert beskrivelse av hvordan hjelpe pinnsvin i nød. Til ditt hjemme-mekka bur bruker du gråpapp på rull. Hvor får man kjøpt det?

  • Hei Alexandra, så fint at du hadde glede av posten.
   Den gråpappen er slik som brukes under flytende parkett, selges sikkert på byggvarehus.
   Veldig greit når man har en rull, jeg bruker den rullen til alt mulig rart når jeg trenger underlag (inkludert når jeg maler småprosjekt inne), men det blir litt overkill å kjøpe den bare for å ha under ett pinsvinbur, synes jeg.

 2. Jeg har pinnnsvin i Hagen og mater den fra hånden og klapper den lit på hode (område uten pigger) vi har to leiligheter og vår eventuelt nye leieboer har katt og han virker hygelig men katt og pinnsvin kombinasjonen er jeg usikre på

 3. Har fire pinnsvin som besøker hagen regelmessig. Har også hatt paring i hagen i tre år på rad. Har kjøpt en pinnsvinbolig som ser ut som en iglo men den har ingen bunn. Vil det bli for kaldt å sette det rett på marka

  • Hei Fred, dessverre, her kommer jeg til kort, jeg veit ikke hva som er det optimale underlaget for en slik bolig

 4. Hei! Takk for info 🙂
  Jeg fikk en knyttneve stor krabat hit for ca 1 mnd siden. Har ikke tatt den inn men laget hus og foret den flere ganger pr kveld/natt. Første boligen brukte jeg tepper og høy kjøpt på Rema, slik høy som egentlig gis som for til kaniner og marsvin. Der trivdes knøttet godt. Bestilte så slik iglo hus med plast inni og kamuflasje utpå. Der må man ordne noe i bunnen da igloen er helt åpen og skal settes over rede-innholdet. Bruk planker, papp,isopor,tepper,masse avispapir etc. Jeg brukte litt forskjellig. Så la jeg høy sammen med litt tørt løv/gress fra hagen i en stor ball og satte igloen over. Så la jeg ved og planker inn mot igloen slik at den holdes på plass. Det må legges noe på da igloen er lett. Og veldig bra om man får lagt noe oppå som veier litt. Her går det i mye ved, rundt og oppå.
  Mitt piggsvin er så renslig, har funnet ut at det er ei pertentlig lita bolla som liker å gå litt unna for å gjøre fra seg. Ho er også mindre enn de andre som jeg tror er fra samme kull (de knuffer henne bort og er skikkelig grisete, slik jeg er vandt med). Nå er knøttet dobbelt så stor og håper ho klarer vinteren! Men man ser at ho er unge fortsatt.Jeg gir fortsatt mat hver kveld/natt og ho kommer når jeg roper på ho. (5 September idag, men det er kaldt nå). Ho bruker ca 3 timer på spising, romstrerer rundt her, forlater aldri huset her og er helt nydelig 🙂
  Jeg har gjort det jeg kan og blir å sette ut flere hus i disse dager, men det blir hjemmesnekrede hus som er vanntette. Vi må redde denne skjønne bestanden av småknøtter <3
  Klem

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her