Slik binder du en blomsterkrans! (video)

Blomsterkranser er og blir det perfekte sommerfesttilbehøret! Plukk blomster i hagen, skogbryn og grøftekanter, eller kjøp deg blomstene på en blomsterbutikk. Ta fantasien og ståltråd i bruk, og vips så har du noe unikt for sommerfesten, bryllupet, bursdagen eller en hverdagshagekaffeslabberas, eller til å henge på hageporten 🙂

Min metode er enkel, dette kan alle få til!

blomsterkrans-jenter-1

Materialer du trenger for å binde krans:
– Tykk ståltråd for basen
– Tynn ståltråd for å binde fast blomstene. Du kan også bruke bånd eller hyssing eller garn, men det er enklere med ståltråd.
– Blomster. Se tips om hvilken nederst.

Hvordan binde blomsterkrans:
(Se skrittvis forklaring nedenfor video om du foretrekker tekst)

Videoen er laget på Snapchat, følg meg gjerne – brukernavn Moseplassen
Jeg hadde laget en mye finere opptak med videokameraet, men mengder med tekniske problemer oppsto, så nå får dere nøye dere med snap-videoen.

Hvordan-binde-blomsterkransSlik binder du blomsterkrans:
1. Dersom du ønsker at blomsterkransen skal holde lenge så lønner det seg å plukke blomstene på morgen eller kveld fremfor midt i solsteika. Aller best resultat får du om du lar blomstene så stå i vann i noen timer (gjerne fire eller mer) i ett kaldt rom/kjøleskap før du bruker de.
2. Gjør klar grunnkransen ved å surre en tykk ståltråd i en passe stor sirkel.
3. Klipp blomsterstilkene slik at det kun er fem cm lange stilker (nedenfor der du ønsker å feste), fjern uønskede blader. Legg hver blomsterslag i hver sin haug.
4. Fest den tynne ståltråden i den tykke ved å surre rundt noen ganger.
5. Begynn å legge på blomster. Her må du se ann blomstene du bruker, hvor store de er. Små blomster legger du på flere samtidig, store legger du på en og en. Surr to-tre ganger rundt med ståltråden for hver gang. Ikke surr for hardt da skjærer du over blomsterstilkene.
6. Prøv å binde blomsterkransen slik at det er ganske tett, med enten kort avstand fra blomsterhode til bindepunkt, eller masse andre blomster de støtter seg til. Stilken er nemlig det første som visner, så om kransen er så tett at de støtter hverandre så holder den seg pen mye lengre. Første blomstene bør dog ha litt lengde slik at du kan gjemme vekk stilkene på de siste blomstene.
7. Det er litt fiklete å avslutte. Men du får det til om du tar deg litt tid. Klipp de siste stilkene korte så er de enklest å gjemme.
8. Ferdig! Sett kransen på hodet, eller oppbevar den i en plastpose i kjøleskapet. Kan ligge timesvis i kjøleskapet om den er dusjet med vann.

Blomsterkrans-blomsterhaar
Annette (annettechristian.com) har en krans med syrin og klatrehortensia, Marianne (mariannehagakinder.com) stakk jeg bare noen hundekjeks ned i håret til.

Hvilken blomster varer lengst i en krans?
Sånn til en vanlig hagefest er det jo ikke så nøye, du kan binde med hva som helst og så lenge du ikke går i solsteika så holder det meste i tre-fire timer iallefall, og mye holder betydelig lengre. Men, om du gjerne vil ha en krans som er like fin hele kvelden, til for eksempel et bryllup, så har jeg fått Anja på Blomsterhagen på Abildsø til å dele noen tips til hvilken planter de foretrekker når de lager blomsterkranser. Blomsterhagen på Abildsø dyrker sine egne blomster, økologisk, og jeg anbefaler de helhjerta om du heller vil kjøpe kransene fremfor å lage de selv.

Anjas anbefalinger:
Blomstene som tåler mest: Statice, stikle, sedum, eføy.
Tåler mye om de får støtte i nakken: scabiosa, prestekrager/margeritter, ryllik, ranunkler, sommerasters, oregano, kornblomster.

Mine bonusanbefalinger:
Jeg har god erfaring med hortensia og allium som jeg synes holder svært lenge. I tillegg så ble jeg forundra over hvor flott løvmunnen holdt seg, og akeleiene og tvetannen like så.

Om du planlegger en krans basert på hage og markblomster som du gjerne vil skal holde lenge så kan du lett finne ut av hvilken som varer lenge nok ved å ta noen blomsterstilker og legge på en tallerken inne (i skyggen). Følg med på hvordan de oppfører seg og du får god oversikt.

anne-binder-blomsterkrans

Men du, ikke vær redd for å eksperimentere! De fleste blomster holder en kveld. Så sett deg gjerne ned i en grøftekant eller staudebed og bind med det du finner. Jeg var på fest forrige fredag hvor jeg endte med å lage en bonuskrans på stedet til Lauga, United Bloggers daglige leder. Hun plukket sammen blomster og hjalp meg å gjøre de klare ved å klippe stilkene korte, og jeg bandt. Kransen ble bundet på en halvtime tenker jeg. Den var fin festen gjennom, med hundekjeks og smørblomst og tjæreblom. Smørblomsten furta etterhvert litt, men det var bare sjarmerende. De to andre kransene hadde jeg med meg hjemmefra, og jeg tror nok de fleste ønsket seg en krans, om jeg hadde fått tid… Se mer fra den festen her.

Binde-blomsterkrans-2
Binde-blomsterkrans-6
De nederste fire bildene er tatt av Rolf og Espen ved Virus for United Bloggers på interiørkategorifesten. Sånn er det nemlig å være blogger, da har man eget kameracrew på fest, naturligvis 😉 Men ja, denne gangen var de altså med, og det kommer en finfin video snart hvor dere kan bli litt bedre kjent med gjengen. Enn så lenge så finner du oss på kategorisiden

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her