Terrasse skritt for skritt – konstruksjon

Lysten på ny terrasse? Vi anlegger terrassegulv på nordsiden av huset og jeg viser skrittvis hva og hvordan, så håper jeg det kan inspirere! På onsdag viste jeg frem området slik det var og hva som ble gjort av grunnarbeide, i dag skal jeg vise deg bæringen til gulvet, altså konkstruksjonen.

Men før jeg gjør det så vil jeg si litt kort om designvalgene for terrassen, for det påvirker naturligvis konstruksjonen. Jeg planlegger å lage en oppdatert bloggpost om designet for hele vest og nordsiden litt senere i sommer hvor jeg forklarer hoveddesigngrep, formspråk og materialvalg osv, men i dag fokuserer jeg på tredekket.

Designvalg
1. Vi ønsker et gulv som fyller helt ut i rommet, dvs går fra hus til mur.
2. Vi legger lem over kjellernedgangen, det gir en åpen ren flate.
3. Terrassebordene går diagonalt på huset, dette gjør at rommet virker bredere.
4. Gulvet henger sammen med eksisterende terrasse på vestsiden og vi fortsetter med samme materialer (trykkimpregnert virke i furu/gran, 198x36mm), og legger spikerslagene på linje.
5. Fordi panelet går nedenfor tredekket så legger vi inn en glippe mellom gulvet og veggen. Dette gir panelet mulighet til å lufting, og ser penere ut.

Vi valgte å hyre inn et snekkerfirma (Hannevik Bygg) for å bygge terrassen. Det er fullt mulig å gjøre dette selv om du har tid, men ingen skam å hyre inn hjelp 😉

Snekker tok over et underlag av stein i ulike størrelser, stabile masser, men ikke komprimert. Det finnes mange ulike måter å bygge opp bæring tredekket når man har et slikt underlag, slik jeg viser her er måten vår snekker foretrekker da den er fleksibelt og du slipper å bruke grus og evigheter på å flate ut og komprimere underlaget.

Noen dragere først
Noen dragere først
Så noen til
Så noen til

Så, det han gjorde først er å forlenge de eksisterende dragerene slik at jeg kan få spikerslagene på linje (de nye dragerne er 48×98). Dragerene settes på ben laget av materialkapp. Først noen få ben, og når han har lagt ut hele flaten og fått alle dragerne i vater så settes det på flere ben til konstruksjonen er stabil. Ved alle kurver legges det inn ekstra bjelker som går langs med kurvene, og så legges det inn ekstra bjelker ved kjellermuren.

Rundt bedet. Gammel betongkonstruksjon som vi viderefører i nytt design. Terrassebordene blir skåret til en jevn sirkel til slutt, se neste post.
Rundt bedet. Gammel betongkonstruksjon som vi viderefører i nytt design. Terrassebordene blir skåret til en jevn sirkel til slutt, se neste post.

Underveis i arbeidsprosessen skrus det på noen bord på tvers av dragene, disse fjernes når terrassebordene skrus på da tar bordene over jobben med å avstive. Jeg bruker jo ekstremt grove dimensjoner for gulvet: 198x36mm, egentlig konstruksjonsvirke. Jeg vil tro du må ha noe mer bæring om du bruker vanlige tynne terrassebord, det glemte jeg faktisk å spørre om.

terrassekonstruksjon-ben
Alle støttebenene før og etter at de ble skåret ned.

Når gulvet er stabilt så går snekkeren over med sag og skjærer alle benene ned slik at de blir i flukt med dragerene, og nå er det klart for å skru på terrassebordene.

 

terrassen-byggingFølg med videre!
Neste skritt nå er å legge på terrassebordene. Alle kurvene gjør at det er litt fiklete, så det får sin egen post, trolig på mandagen.

Og så kommer det en egen bonuspost om kjellerlemmen, den viste seg nemlig å bli enda kulere enn jeg hadde trodd og er en genial måte å skape oppbevaring på om man har terrassen på høye ben, som jo mange har.

Og ja, en post om hvordan den svingende muren er bygget, og om hele hagedesignet for vest og nord.

 

PS: I praksis så ble det jobbet med de ulike nivåene av prosessen underveis. Så de jobbet videre med konstruksjon i borterste ende parallelt med at de skrudde ned terrassebordene. Men jeg har delt opp for å gjøre det enklere å forstå.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Hei Anne,
  I am curious though, do the legs go down into the ground, or just sit on a nice big rock for support?

  Also, what about the lifespan of the legs? I guess they last as long as the rest of the beams so no worries!

  Will look great going up to the curved walls. That’s why your idea to use the 198 x 36 is so cool, it can ‘overhang’ the bearers lots (compared to regular terrasse board).

 2. Hei igjen, Anne,

  Litt sent ute nå, men jeg kom på 3 tulipansorter til, eller ikke bare kom på, men var ute i hagen igår og skulle luke litt/plukke litt blomster, og kjente plutselig en deilig duft, akkurat som den deiligste roseduft, og kunne ikke skjønne hvor den kom fra.. Så skjønte jeg det, fra tulipanene, så merkelig! Jeg nevnte jeg hadde noen oransje tulipaner, de står også sammen med noen gule, og noen hvite, alle tre er liljeblomstrende ! De heter Ballerina(oransje), Westpoint(knallgul) og Tres Chic(hvit)! Selv om jeg sliter med å få fargene til passe inn, må jeg si at de alle tre er helt fantastiske i seg selv! Den gule, Westpoint, dufter særlig sterkt, også den oransje, men den hvite har ikke duft. Ellers har de slanke, lange stilker(neste litt «slyngende» i vase, i alle fall), og kronbladene vipper vakkert bakover, blir som stjerner(den gule har spesielt spisse tupper) ! De hvite er også uvanlig vakre, som liljer, rent hvite, hos meg står de litt i skyggen, og lyser opp – virkelig en skjønnhet!

  Jeg kjøpte alle 3 hos Gardenliving i høst – antagelig ikke tilfeldig at de gutta har tatt dem inn! Du kan se dem her(selv om bildene ikke yter dem rettferdighet), ev google dem litt ekstra:

  http://www.gardenliving.no/cat

  Måtte bare nevne de for deg, for det med duften er da helt spesielt, så sterk..! Og så er de usedvanlig vakre både i form og farge 🙂

  Hilsen Annette

 3. Og den frynsete jeg ikke husket navnet på igår heter «Curly Sue»( også på tulipansiden til Gardenliving ) Utrolig vakker, dyp farge, og «tekstur», liksom silke/fløyelsaktig, og frynsene er jo bare morsomme, og den står utrolig lenge! (ganske sen tulipan, også)

  Hilsen Annette

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her