Terrasse skritt for skritt: Grunnarbeidet

inneholder omtale av sponsede produkt

terrassen-vaar
Terrassen mot vest, vårstemning

Jeg synes jeg har Norges fineste terrassegulv, nå skal det bli større 🙂
Halve moroa for meg med det gulvet er at det er helt vanlige materialer, brukt på litt uvanlig måte. Jeg får ofte spørsmål fra lesere som lurer på hvaforno fancy jeg har lagt, og som blir litt perplekse når jeg forteller at det er helt vanlig norsk trykkimpregnert furu/gran fra Bergene Holm (sammarbeidspartner).

Men noe uvanlig er det jo med det; dimensjonene. I stedet for å ha 10 eller 12 cm brede bord, så har jeg 20 cm brede bord, og for å ha frihet til å lage buer med overheng så har vi i tillegg gått opp i tykkelse til 3.5 cm. De brede bordene ser uvanlige ut og gir et roligere og grovere uttrykk, tykkelsen gjør at gulvet blir skikkelig robust.

Terrassegulvet på vestsiden ble ferdig for høsten 2013, i år har vi endelig kommet til nordsiden og nå tenkte jeg dere skulle få være med på byggingen av terrassen i nord, som egentlig startet for tre år siden, eller syv, eller 60, litt ettersom hvordan du regner 😉

Jeg deler det opp i tre bloggposter og starter opp med å snakke om grunnarbeidet.

2011, før transformasjon
2011, før transformasjon

Så. Fra starten av: Huset vårt ble bygget på slutten av femtitallet, og da eller ganske snart etter ble det lagt et stensatt betongdekke på to sider av huset. Vi tok over eiendommen her for 7,5 år siden, og da var dekket fillete og overmoden for en utskiftning etter 50 års tjeneste. Så, når kloakken (som naturligvis lå under dekket) gikk tett høsten 2011 så endte vi med å gjøre store arbeider i hagen. Vekk med hullete dekker, vekk med dårlige og merkelige murer og trapper og berlinmur mot nabo. Inn med en mer helhetlig hagedesign med vekt på å få hagen til å virke størst mulig, og romme store bed og stort tregulv. Jeg trodde jeg hadde skrevet en bloggpost om designgrepene jeg har gjort når jeg planla hagen. Det hadde jeg tydeligvis ikke, så det må jeg jo få gjort snart.

Hageomleggingen ble nokså omfattende og vi valgte å prioritere kjøkkenhagen og vestsiden av huset. Nordsiden fikk et opphøyd bed, men ble ellers liggende brakk til nå. I år har vi omsider funnet tid og penger til å få fjernet siste rester av den idiotiske betongen og legge ned fortsettelsen av tregulvet. Og når vi endelig har et gulv der igjen så er det også andre prosjekter for området, i bla et praktisk og pent oppbevaringssystem. Mer om det senere i sommer!

terrassen-nord-grunnarbeide-3
Mai 2015

Utgangspunktet for prosjektet var altså restene av et kjipt betongdekke som merkelig nok lå høyere enn tregulvet (som er nøyaktig like høyt som gulvet inne). Vi kunne naturligvis ha bygd tregulvet på toppen av dekket, men det ville ikke blitt like fint, det ville gitt et upraktisk trinn, og gulvet ville ha kommet merkelig høyt i forhold til huset. Så vekk med betongen.

terrassen-nord-grunnarbeide-2

Mannen leide et trykkluftsbor og så byttet min far og min mann på å bruke denne, og på å trille ut ca åtte kubikk betong og stein i en liten trillebår ned til en henger. Om noen skulle lure, det er tungt arbeide og det blir ørten ganger mer stein ut av det enn du kan forestille deg. Se bare på den stakkars trillebåra... I tillegg til trykkluftboret så ble det brukt en stor vinkelsliper for å sage i gjennom betongkantene rundt trappeløpet og det runde bedet.

terrassen-nord-grunnarbeide

Vi (dvs de) fjernet de største stenene og lot de mindre ligge. Dette danner da et stabilt (men ikke komprimert) underlag for bærekonstruksjonen for terrassegulvet. Mer om det i neste blogginnlegg.

oppdatert:
Del to, konstruksjon
 Del tre, terrassegulvet
Hvordan vi bygget de buede murene

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Hei Anne,

  Det så jommen flott ut – men for en jobb det høres ut til å ha vært , ja!

  Jeg la med den gang merke til den flotte bølgende betongmuren. Er det lov å spørte hvordan du har laget den? Mannnen min syntes også den var så fin – men det der er dyrt, sa han..! Stemmer det tro?

  Men fy søren så flott huset og eiendommen din blir nå:-) Det blir utrolig spennende å følge med videre å utviklingen!

  Hilsen Annette

 2. Du verden for en jobb. Det ser jo ut som dere har sprengt, så mye stein og betong som det er. Kan forestille meg at det var mye arbeid, ja. Flink far og mann du har. Og jeg er sikker på at det blir fint!

 3. jøss, ja det var imponerende å få til med leca-blokker – så høykant er cluet! For skulle man støpt noe slikt, ville det ha blitt veldig dyrt! Artig å få se og høre om den muligheten!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her