Mur med buer, slik ble den bygget

For fire år siden revolusjonerte vi hagen med gravemaskin og nye murer. Siden det har vi gradvis lagt til nye elementer, og i forrige uke fikk endelig hagerommet på nordsiden sitt nye gulv! Du kan følge byggeprosessen av terrassen skritt for skritt: Grunnarbeide, konstruksjon og legging av gulvplankene.

Langs terrassegulvet går det en buktende hvit mur. Denne ble faktisk satt opp for snart fire år siden, men fordi området ellers aldri ble ferdig så har jeg ikke blogget den. Men. Nå er tiden endelig inne!

terrassen-mur-1Først litt om designet:
Hagen ligger i sterkt fallende terreng og den nedre halvdel av hagen står i sin helhet på mur. Det lå altså allerede en mur langs nordsiden av eiendommen når vi flyttet inn, men denne var i dårlig stand og var merkelig plassert. Vi valgte å fjerne eksisterende mur og betongdekke, og etablere to murer med bed mellom. For å få god jorddybde i den øvre delen (hvor gulvet flukter med fjell) så bygget vi muren høyere enn gulvet. Det gir i tillegg bonusen med at jeg kan sitte på muren og stelle i bedene, noe som passer godt for min helsesituasjon.

Tomta er ikke stor og huset står plassert midt på. For å bryte opp i arealene og få uterommet til å virke bredere og mer dynamiske så valgte jeg å etablere buer der hvor terrassen møter bedene, både på vestsiden og nordsiden. Dermed ble fikk vi en buet hagemur. Det kommer en egen bloggpost hvor jeg forklarer mer om hagedesignet på vest og nordsiden.

Slik ble muren bygget:

Buet mur ser jo veldig fancy ut, men i likhet med materialvalget for terrassegulvet: jeg har brukt ordinære materialer på en ekstraordinær måte. Muren er bygget med leka! Selve arbeidet ble utført av en entrepenør og jeg var ikke hjemme mens det ble gjort så jeg har dessverre ikke underveisbilder, men jeg håper etterpåbildene er illustrerende nok.
mur-moseplassen-1

Muren står for det meste ned på fjell, i et område mot huset står den på pukk. De røde rørene er føringer for vann og strøm, kjekt å ha.

mur-moseplassen2-1
Den buede hagemuren har stående lekablokker øverst, og så der hvor blokkene kommer under gulvhøyde er de liggende. Dermed blir den litt mer stabil nederst, og raskere å sette opp, mens den øvre delen kunne bli mer presis buete.

mur-moseplassen-ventebed-1

Blokkene ble satt opp på høsten. Men ikke fylt med jord før sommeren året etter. I mellomtiden ble det etablert et lite ventebed i øvre del av bedet.

mur-leka-buet-1

Her står lekablokkene direkte på fjell, festet med mørtel.

leka-knorteplast-mur-1
Grunnmursplast
Våt mur + puss = pussen faller av!
Det er derfor viktig med fuktisolasjon, hvilket inneæberer at du legger grunnmursplast/ knotteplast/ grunnmursplate mellom mur og jord. Den gjør at fuktighet ikke trekker inn i muren, og dermed vil pussen på fremsiden holde seg pen. Det ble lagt grunnmursplasten bare der hvor det var nødvendig, så ikke helt ned mao.

Fordi muren har to ulike tykkelser (tynnere øverst enn nederst, se første av lekamursbildene) så ble det litt klønete å feste grunnmursplasten, den ble jo ikke liggende rett ned. Det ble løst ved at den først ble festet midlertidig som vist på bildet over her, så skåret ned til å gå jevnt noen cm under kanten, så festet Hallstein på en slik klemlist man bruker for å avslutte grunnmursplast. Dermed ble det en pen og perfekt overgang mot topp av mur. (og ja, de spadde naturligvis vekk litt mer av jorda før de gjorde seg ferdig).

buet-mur-puss-1

Puss:
Muren ble først pusset i fremkant, så på topp.  Planen var egentlig at mannen skulle pusse, men det ble aldri tid så vi hyret inn en murer som tryllet den litt kantete muren om til en ganske så jevn sak. Helt perfekte er buene ikke, det er vrient om du lager krappe buer i leka, men jeg synes de bra nok 🙂

Obs. Det er ikke ideelt med puss liggende på vannrett flate slik. Det beste hadde vært å hatt et annet materiale enn puss på toppen, eller i det minste at toppen hellet litt. For på vinteren blir vann liggende på flaten, og det kan føre til at pussen svekkes og sprekker. Men. Når jeg oppdaget det så var vi kommet langt i prosessen og jeg fant ikke noen praktisk måte å lage en buet «ikkepusset» overflate, så da tok vi sjangsen.

moseplassen-buet-mur-2

Maling
Etter råd fra mureren så ble pussen malt med en silikatmaling. Så langt jeg har forstått så skiller silikatmaling seg fra vanlig murmaling ved at den blir en del av pussen, ikke bare et skall utenpå, og dermed er det mindre sannsynlig at den flasser av. I tillegg skal den malingen vi vlate være enklere å flekke uten at det blir synlig. Jeg ser nå at malingen begynner å bli litt slitt på toppen av muren, så i år må det legges på et strøk der.


moseplassen-buet-mur-1

Det var dagens berettelse om muren. Har du spørsmål om muren eller terrassen så still de i kommentarfeltet så skal jeg prøve å svare etter beste evne 🙂 Del gjerne posten med venner om du synes den var interessant.

Før helgen kommer det en bloggpost hvor jeg viser hele terrassen, både vest og nord,  med møblering og krukker, så kom tilbake! Følg meg gjerne på Facebook for daglige hagedrypp 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

26 KOMMENTARER

 1. Hei igjen:-)

  For en flott og grundig forklaring om prosessen, her er det mye å lære og ta med seg, enten man skal bygge en slik mur, eller noe annet i lignende materialer ag sammenheng!

  Er det lov å spørre hvorfor du malte muren hvit? Jeg synes det er veldig pent altså, og det fremhever nok formen veldig og gjør at man tenker, jøss, for en flott mur! Men samtidig tenker jeg at eventuelle ujevnheter, slitthet, smuss/renn osv vil kunne bli mye mer synlig..? Har du kanskje noe spesielle tanker bak, f. eks om at det skal passe til huset en gang i fremtiden, passe til omgivelsene, eller rett og slett at du synes det er penest? Den kunne jo vært grå? Men det ville kanskje ha virket trist…?
  Bare nysgjerrig – for det er virkelig en imponerende flott mur på alle måter!

  Hilsen Annette

 2. Så flott det ble med den buede muren Anne!! Nydelig med den hvite kontrasten mot de friske plantene! Vi laget en slik buet lekamur tidligere. En vannrenne, malt lys grå. Den kunne nok hatt godt av den supermalingen du anbefaler! Inspirerende:-))
  Klem Therese

 3. Hei.
  Hvor kan jeg finne innlegget om overflatebehandling? Jeg klarer ikke å finne det.

  Fantastisk hage som inspirerer!

  • Hei Marie. Tenker du på overflatebehandling av muren, eller av terrassen? Jeg misstenker at du egentlig mener det siste? Det innlegget har jeg nemlig ikke fått skrevet… Kortversjonen på det er at vi endte med å ikke overflatebehandle terrassen. Den skures ved behov på våren (der det er grønt eller flekkete) med grønnsåpe og piasavakost og spyles med en vanlig hagevannslange med munnstykke (ikke høytrykkspyler). Det funker finfint for oss, jeg får et gulv som er godt å gå på, og trenger minimalt med vedlikehold 🙂

  • Takk for svar 🙂 Det var terrassen jeg tenkte på!

   De fleste jeg snakker med anbefaler å beise med terrassebeis, men det er også noen som sier at det ikke trenger å bli behandlet (impregnert). Så da vet jeg sannelig ikke hva som er lurest!

   Hvorfor valgte du å ikke beise det?

   God helg til deg 🙂

  • Vi valgte trykkimpregnert virke (noe jeg beklagligvis ikke nevnte fordi jeg glemte det, er jo tydlig på det i alle terrassepostene), så det er jo behandlet, bare ikke overflatebehandlet av meg. Jeg ville ikke ha lagt ubehandlet trevirke i hagen, muligens med unntak av kjærnevedsfuru og ekte saktevoksende sibirsk lerk (ikke den de selger de fleste steder).

   Vi valgte å droppe å beise fordi vi synes det er bedre å gå barfot på rent trevirke enn beis, fordi vi liker utseendet på naturlig gråna virke bedre, og fordi vi ikke gadd å bruke tid på noe som må jevnlig gjentas.

  • Så finnes det jo også andre typer av impregnering. De er lettest gjenkjennelige på produsent/produktnavn, som Akoya, Kebony, Møre royal mf. Hvem som er best av de kan jeg ikke si noe om.

 4. Veldig inspirerande! Eg tar til meg ideen. Hadde tenkt å lage steinmurar i hagen, men dette var jo veldig fint og sikkert litt rimelegare enn stein!

  • Det var iallefall billigere å gjøre det slik enn med sten når jeg så på det dengang den ble bygget. Men om det gjelder fortsatt veit jeg jo ikke.

 5. Hei!
  Vi planlegger å lage noe lignende på gårdsplassen vår. Jeg lurer bare på hvorfor dere har laget det såpass dypt? Er det pga plantenes behov eller av hensyn til tomta og terrassen?

 6. Hei 🙂 Du har en utrolig fin blogg som inspirerer på mange måter! Koser meg med fugleboka og alle de fine ideene du legger ut. Vi har også buet steinmur, og skal nå legge platting. Vi synes de brede plankene du har lagt er utrolig lekre. Må disse beises/behandles, eller blir de naturlig gråpatinerte etterhvert? Og har du selvanningssystem i bedene dine?

  • Hei 🙂 Nå har jeg da omsider fått skrevet om overflatebehandlingen av terrassegulvet, se nyeste bloggposten.
   Veldig hyggelig at du liker det jeg deler!

   Nei, vi har ikke selvvanningssystem. Jeg bruker spreder. Vi la opp til å kunne føre vann frem i bedene, sånn at vi en gang kunne velge det, men det funker så bra med spreder at jeg ikke ser noen hensikt i å investere i mer opplegg.

 7. Hei, Anne!
  Jeg lurer på hva heter den burgunder busk på bildet på slutten av tekst «Puss:»? Den kanskje kunne passe til mitt bed med roser… Kan du tipse meg om noen busk som likner på Cercis canadensis ‘Forest Pansy’, bare mye lavere(1-1,5 m)?
  Vennlig hilsen,
  Victoria

  • Jeg tipper det er parykkbusken min du tenker på. Den finnes i ulike navnsorter som blir ulike høyder og farger (aner ikke hvilken min var), men om den blir for stor så bare beskjærer man den, den fryser nå uansett ofte nnoe tilbake

 8. Hei, jeg oppdaget denne siden nå da vi skal bygge et par nede rundt huset ved å mure. Men så lurer jeg på, hva slags type blomster har du plantet og er det ulik jord du bruker på de forskjellige? Har lest at noe trenger kalkholdig jord, annet veldrenert, rikholdig osv.. Jeg er nybegynner, men ønsker samtidig å gjøre det som er rett for plantene så de kan holde seg fine 🙂

 9. Veldig fin mur. La dere på klemlist på toppen av knotteplasten? Hvordan holdt den malte muren seg over tid?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her