Terrassen: Slik lager vi de flotte buene + andre triks

Bloggposten inneholder sponsede produkt

Vi anlegger nytt gulv på nordsiden av huset. Mellom hus og opphøyd mur, innfelt lem og et bed. Tidligere har jeg vist grunnarbeide og konstruksjon, i dag skal jeg fokusere på leggingen av terrassebordene.

Aller først det jeg veit mange lurer på: Gulvet er kledd med vanlig trykkimpregnert  norsk furu. Jeg har fått de av produsenten Bergene Holm som synes det er veldig artig at jeg bruker det helt vanlige virket på en så uvanlig måte. For i stedet for vanlige terrassebord så bruker jeg konstruksjonsvirke i 198×36 mm, det vil si 20 cm brede bord! Konstruksjonsvirke er nøyaktig samme tømmer og impregnering som de vanlige terrassebordene, men kan være noe grovere i overflate. Jeg anbefaler derfor at du sorterer før du kjøper (ja, det er helt lov å sortere ut det retteste og glatteste). For enkelhetsskyld kaller jeg bordene heretter terrassebord, ettersom det er det de brukes som.

Jeg har delt opp posten i ulike avsnitt med beskrivelser på hvordan legge og tilpasse terrassebordene. Først med tips for å skru ned bordene, så om tilpassning mot buet vegg, tilpassning mot panel, og til slutt hvordan lage en buet terrasseavslutning mot bed.

 

Hvordan feste terrassebord:
skru-terrasse

Oki, dette er noe banalt for noen av dere, men jeg tar det med lell. Du finner de mer interessante buene lengre ned 😉

Jeg spurte, og snekkeren mente at det ikke var vanskeligere å skru ned disse tykke og brede bordene enn vanlige terrassebord. Men de er jo tyngre å håndtere, så jeg vil tro at for en amatør blir det litt mer jobb enn vanlige terrassebord. Jeg har valgt å legge terrassebordene helt tett inntil hverandre. Vi gjorde det med de forrige, og har ikke angret på det, men når de ligger tett så er det en risiko for at trevirket sveller opp mer og sprekker.

Selv etter at du har sortert ut de beste så vil du kunne oppleve at noen av bordene ikke er helt rette. For å legge de som tett som mulig så ble det brukt et brekkhjern for å presse ett bordet mot det andre (slå brekkhjernet ned i bæringen med en hammer). Og av og til ble brekkhjernet slått ned mellom bordene for å rette ut en bøy den veien.

Festemiddel: Bruk skruer ikke spiker, mye bedre resultat på sikt. Velg dessuten en god skrue. De vi brukte trengte ikke å forborres, sparer oss for mye bry/tid! (Vi brukte terrasseskrue i rustfritt stål A4 5,0×90 fra Essve. Den er dyr. Om den er best veit jeg ikke, men snekkeren var iallfall entusiastisk.)

 

Tilpassning mot buet vegg:

terrasse-bygge-bue

1. De, (Kim og Andre fra Hannevik bygg), la planken på øyemål langs den sist nedskrudde planken og tegnet så på undersiden av bordet for å få kurven. (Du kan eventuelt legge plank (eller en «måleplank») fremfor muren, og bruke en kloss eller annet for å få jevn avstand, og så tegne opp streken.)

2. Kurven ble skåret ut med stikksag (vippesag).

terrassebord-bue

3. De la planken ned og sjekket om det passet. Om det ikke ble helt bra så tegnet de strek langs muren, og skar etter den på samme måten som over. Det vil altså si at den første streken var en grovskjæring, og at denne andre streken er den endelige.
Obs, legg merke til at den er skåret litt på skrå slik at den matcher i overkant og går litt fri i underkant, smart når muren ikke er helt perfekt jevn.

 

Tilpassning mot panel:
terrassegulv-husvegg
Vi valgte å lage en avstand mellom panel og vegg for å gi panelet mulighet for å lufte seg. Det betyr dessuten at det blir enklere å vedlikeholde veggen, og vi har vår lufting litt ekstra bred av den grunn ettersom veggen snart må revolusjoneres… Å lage en pen kant mot en slik vegg er enkelt, snekkeren lot bare bordene bli så lange som de ble, og så ble det tegnet en krittstrek i en gitt avstand ut fra panelet, og saget med en dykksag. Dykksag går på skinne. Stikksag kan også brukes om du ikke er utstyrsfreak, men det blir ikke like rett.

 

Hvordan lage buer mot bed:
terrasse-buet-bed

Underlaget bør lages med fasetterte buer (feks en åttekant, se bilde i forrige bloggpost). Så legger du bordene på, og tegner opp en bue/sirkel. Jeg ville ha dette bedet helt rundt så jeg lagde en «passer» ved å sette et spett midt i jordhaugen, feste en blyant i et tau som jeg så festet i spettet, og så tegne rundt. Pass endelig på at streken går klar av konstruksjonen… Når du har tegnet deg en god strek så sager du med stikksagen, og så bør du pusse ned kanten med papir eller maskin da den lett kan flise seg opp litt.

En annen måte å lage pene buer på er å bruke en vannslange. Det gjorde jeg på vestsiden, se her. 

Dersom du etter at du har kuttet oppdager at det noen steder ble for mye overheng så bordet svikter når du trår på det, så kan du lage ekstra bæring ved å skru fast et bord på undersiden i ettertid. Sag til en bordbit som går på tvers av flere bord, legg under, mål ut hvor det er, og skru fast ovenfra.

terrassen-rundt-hull

 

 

Mer om terrassen og området rundt:

Har du lyst til å lese mer om denne terrassen? Jeg har skrevet både om muren i bakgrunnen, og om lem i gulvet som skjuler kjellertrappen, og om overflatebehandlingen. Klikk her så kommer du til de artiklene. Og du får se hvordan hagen utviklet seg videre 🙂

Kommersielle forhold:
Jeg har fått trevirke av Bergene Holm. De er norges største trelastprodusent, og de satser hardt på å inspirere forbrukerene til å bruke tre gjennom sin årlige inspirasjonspris. Har du/skal du bygge noe i tre? Meld deg på inspirasjonsprisen!
Den fjonge sekkestolen du ser på bildet har jeg forresten også fått, les om den her.

tregulv-hage-mur

Likte du posten? Del den gjerne på Facebook om du tror du har venner som kan ha glede av inspirasjon!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Vakkert gulv, og vakre former – utrolig fint, rett og slett! Og mye arbeid 🙂 Men det er det mye mer enn verdt, altså..! Jeg kan heller ike la være å legge merke til alt det fine du har i bedene dine som omrammes av muren..!

  Er nå veldig spent på hvilket tre som er det heldige utvalgte(!) til det store fine hullet:-)

  Hilsen Annette

 2. Det der blir bare så utrolig fint. Hvordan lagde du de hvite murene? Med Leca og murpuss, eller…?

 3. Personlig ville jeg valgt en liten glipe mellom bordene. Innbiller meg at regnvann og smårusk forsvinner lettere da. Men platten blir kjempefin den, og gode tips og forklaringer. Liker veldig godt de ekstra kraftige «terrassebordene» og den buede muren. Tommel opp!

 4. Hei, har du skrevet noe om overflatebehandling av gulvet enda? Jeg lurer på å bruke samme trevirket, og er i tvil om hvor grovt det er – måtte du pusse gulvet for å unngå flis i tærne? 🙂

  • Hei Nora 🙂
   takk for påminnelsen! Nei, jeg har visst ikke skrevet noe om det enda, det må jeg jo få gjort.
   Vi har ikke gjort noe med vårt underlag. Det er med andre ord ubehandlet utover den behandling det har fått fra produsent (trykkimpregnert). Så langt har vi ikke hatt noe flising.

   Dersom man går for ubehandlet gulv så er det viktig å ikke bruke høytrykkspyler. skyggefulle og ofte våte deler av gulvet får grønske, det skurer vi vekk en gang i året med grønnsåpe og piasavakost

 5. Hei, fikk tips om denne siden fra en venn. Veldig gøy og inspirerende og følge deg. 🙂 Skal til å restaurere / utvide terrasse og har valgt samme virke som deg. Spørsmålet er om skruene ( A4 5,0×90 fra Essve) fortsatt er å foretrekke eller hadde du valgt annet i dag?

  • Jeg ville ikke valgt anderledes nå, men det er basert på at vi er fornøyd, kanskje har det kommet noe bedre, det aner jeg ikke.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her