Pasjon for pasjonsblomst!

Å, jeg er så glad i pasjonsblomsten min!
Jeg kjøpte denne lilla skjønnheten i fjor. Da var den en liten plante med noen vakre blomster på en laaang arm som snoet seg i sirkel rundt seg selv. I år har den blitt et diger prakteksemplar. Makan til voksevilje!

Og, mest imponerende – den blomstrer fortsatt! Litt blekere i fargen enn i sommer, men fortsatt vakker som få.

pasjonsblomst-3
Bildet er tatt 1. november!

Vi hadde for en par uker siden en serie frostnetter som etterlot seg hagen dekket i tykk rim. Men til min overraskelse så plaget ikke det pasjonsblomsten nevneverdig. Den har iallefall fortsatt å åpne nye blomster, og produsere flere knopper. Men, når det er sagt, skikkelig vinterkulde tåler den ikke, så snart skal den inn for vinterlagring med blodbeger og kjempeverbena.

Jeg er ingen pasjonsblomstekspert og holder ikke fasiten her. Som med planter flest så er det også her mange veier til målet. Nedenfor kan du lese hvordan jeg har overvintret mine pasjonsblomster de siste fire årene, så håper jeg dere som har andre erfaringer vil dele de i kommentarfeltet!

pasjonsblomst-2

Slik dyrker jeg pasjonsblomst:
Pasjonsblomsten tåler ikke å bo ute om vinteren her hos meg i Oslo. Det finnes mange arter av pasjonsblomst, og noen av de er faktisk herdige i den sydligste delen av Norge, men resten av oss må ta den inn.

Når det er tid for å ta den inn så klipper jeg den ned og beholder kun 50 cm grener. Den vokser som et uvær og det er helt unødvendig å drass på lange ranker som knekker og vikler seg inn i ting og er teite. Finere plante til våren av å bli beskåret, og mindre skadedyrsfare i vinter.  Krukken den sto i i sommer er enorm og ikke til å flytte, så jeg kommer til å spa løs rotklumpen og sette over i en stor plastpotte.

Vinterlagring hos meg skjer på «planterommet». Jeg har ikke kjeller, så vi har satt av et lite rom i 2. etg hvor jeg har vinterlagring av planter, og etterhvert frøplanter. Dette betyr at halve vinteren er det helt uoppvarmet der (dvs 5-10 grader), og kun lys fra vinduene. Når jeg begynner å så på senvinteren så setter jeg på en haug lysstoffrør, og det genererer også varme. Pasjonsblomsten trives like godt under begge forholdene. Som alltid er trikset at planten trenger en viss mengde lys ut fra hvor varmt det er. Er det kjølig trenger de lite lys, er det varmt må du sette på ekstra lys. Vanning tilpasses også, er det kaldt så vannes den veldig lite, er det varmere så den fortsatt gror så må den få mer vann. Les forøvirg om vinterlagring av planter her.

pasjonsblomst-4

 

Litt inn på våren så våkner den opp og begynner å gro igjen. Og nå kommer det altså lange ranker. Jeg har pleid å toppe disse for å få den til å buske seg, men kan ikke si at jeg egentlig ser så mye effekt på det igrunnen.

Når det har blitt stabilt varmt ute så skal den ut (en gang etter 17mai). Husk at alle planter som har bodd inne om vinteren må herdes (les om herding her).

Når jeg planter de ut så sørger jeg for at den får en god matpakke med seg med kvalitetsjord og organisk gjødsel. Min erfaring er at de gror mye flittigere i store jordvolum enn i små. Så jo større krukke du spanderer, jo større plante får du. Vil tro dette kommer av at den store krukken gir jevnere voksevilkår, med nok vann og næring.

Settes i full sol, gjerne en lun plass, og husk at den skal ha noe å klatre på. Så er det bare å vente på blomstringen, som altså varer forbi frost 🙂

pasjonsblomst-5
9. oktober
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Kjempefin pasjonsblomst! Jeg er også veldig glad i denne, men har hatt problemer med overvintringen. I tidligere år har jeg bodd i en ganske ny leilighet, og der slet jeg veldig med spinnmidd på grunn av at luften ble for tørr og jeg ikke var flink nok med vanningen. Nå har vi flyttet til et litt eldre hus, så jeg håper det går bedre denne vinteren!

 2. Nydelig den du har der, da! 🙂
  Pasjonsblomsten min er en tøffing. Det startet med at jeg i et ubevoktet øyeblikk knep av noen cm. av en ranke på et hagesenter. Hjemme dyttet jeg den i en flaske med vann og satte den i vinduet. Nesten tre år senere ble den med på flyttelasset til nytt hus, fremdeles i vannflasken. Efter nok et år fikk den endelig jord og potte og ble en skikkelig plante. Om sommeren står den på terrrassen med «gjennomsiktig» tak over. Når frosten kommer gjør jeg ikke annet enn å sette den i et hjørne i stuen. Har forsøkt å overvintre den lyst ved ca. 10 gr. også, men den kaster bladene uansett. Av og til beskjærer jeg den litt om våren, men ellers gjør jeg ingen ting annet enn å gi den en skvett vann innimellom. Nå er den 18 år gammel, så jeg tenker det er best jeg fortsetter å ikke gi den oppmerksomhet 😉

  • De kan spises, saftes, juices, syltes.
   Godt, ofte litt syrlige (Det finnes minst 40 varianter.). De gule skal falle av selv før de spises, ellers blir de for sure.

 3. Hei! Jeg har fått en blå pasjonsblomst til min 60-årsdag, fant en god plass for det i hagen, så blomstret og vokste den godt. Men nettene blir nå kaldere, så jeg vil vite om jeg må beskjære det før jeg tar den inn. Jeg har ikke hus med eget rom for blomster/planter, så plassen er begrenset. Hva skal jeg gjøre for å bevare den til neste år? Takk for gode råd! Rita

 4. Hei

  Jeg bor på Sørlandet, og opplever i disse dager (begynnelsen av oktober) pasjonsblomster på min plante. Den ble plantet i hagen for 4-5 år siden. Jeg hadde nok ikke tro på at den ville overleve, men gjorde et lite eksperiment. Dette er første året den blomstrer.

  Jeg tar hardt i hvis jeg skriver den er kraftig, men sammenvokst med klatrerosen spiller det mindre rolle. Blomsten er et blikkfang uansett.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her