Hvordan overvintre planter inne

Pelargonia, kjempeverbena, engletrompet, blodbeger, pasjonsblomst, calla, georginer mm er vakre sommerblomster som stort sett ikke tåler å bo ute om vinteren i Norge. Men, de kan overvintres inne!

I denne artikkelen skal jeg fokusere på planter med vanlig rotnett (georginer og andre knoller kan du lese om hvordan oppbevare om du klikker her.)

Når du overvintrer planter gjelder det å finne en balanse hvor de får nok lys, passe temperatur og passelig med vann. Disse tre henger sammen. Så er det i tillegg slik at noen planter tåler veldig mye mer av suboptimale forhold enn andre. Pelargonia er av de minst kravstore, oliventre av de mer kravstore.

LYS – TEMPERATUR – VANN
Trikset for å lykkes med planter er å finne balansen hvor de får passe av lys, temperatur og vann. (Dette gjelder i grunnen alle planter året gjennom, både ute og inne).

Kjempeverbena. Tar inn en plante for vinteren, og tar så masse stiklinger av den til våren.
Kjempeverbena. Tar inn en plante for vinteren, og tar så masse stiklinger av den til våren.

Hvilken forhold har du å by på? 
Du har lettest for å lykkes med overvintring om rommet plantene står i har en relativt lav temperatur, helst mellom fem og ti grader. Da kan de fleste planter greie seg med lite lys, selv om de trolig foretrekker mer lys enn du har. Når planter står  kjølig så trenger de veldig lite vann. Om du vanner så vann bare litt og heller ofte, enn skikkelig gjennomvanning, for våt og kald jord = råtne røtter.

Kjølige kjeller er ofte godt egnet, gjerne med et lysstoffrør over for å få lys (jo nærmere planten jo bedre). Uoppvarmet rom annet sted i huset er også godt egnet.

Har du verken kjeller eller uoppvamet rom så tar du det rommet som har den beste kombinasjonen av mye lys og lav temperatur. Ikke sett plantene i vinduer du åpner for å lufte, og unngå å sette plantene nær varmekilder som feks panelovn.

Gi så gode vilkår du har, og vær forberedt på at det å overvintre planter er litt treningssak. Det kan være du treffer godt på første forsøk, eller at du må justere inn plassering eller fohold. Om du ser at planten blir blek/ gul og lager lange strekkete skudd, så har den for lite lys i forhold til temperatur, så da må du vurdere ekstralys, har du vannet for mye så den blir stående våt så setter du den på stua til den har tørket inn.

Når det gjelder vanning så tilpasser du altså det til plantas behov, som er styrt av temperatur. Står planten kjølig så vanner du bare littebitt om gangen, og sørger for at jorda er relativt tørr. Mens om den står på stua så bør den få betydelig mer vann, på lik linje med andre stueplanter.

pelargonia
Pelargonia som er klippet ned, og stiklinger som er satt med avklippet.

Beskjær:
Det kan lønne seg å beskjære planter når du tar de inn. Feks pelargonia, fuchia, pasjonsblomst og blodbeger. Ved å klippe de tilbake nå blir de frodigere til neste år, tar mindre plass i vinter, og får mindre sykdom og skadedyr over vinteren. Du kan nesten ikke ta for mye…

Klipp ned:
Kjempeverbena, sjokoladekosmos og andre som visner vekk over bakken uansett kan du klippe ned til fem cm over bakken. Er du usikker på hvor mye du skal fjerne så klipp vekk noe, så tar du resten når det har visnet.

pasjonsblomst-krukke

Pasjonsblomsten min ble kjøpt i fjor, og på høsten hadde den en enslig tre meter lang gren. Denne ble klippet vekk, til en 30 cm stubb så alt dette er årets vekst. Krukken den står er altfor stor til å tas inn, så jeg setter den over i en stor plastpotte, og klipper ned grenene til max 50 cm pr gren. Bildet er forøvrig tatt i dag, nattefrost er ingen hindring for blomstring for denne damen, men skal du være sikker så bør planter inn før temperaturen faller under fem pluss.

 

Overvintre oliventre og sitrustre
Mange har etterhvert skaffet seg oliventrær og sitrustrær. Disse trives som de fleste andre best med lav temperatur (dvs 5-10 grader) og endel lys. Det kan godt hende de kaster bladene, det er helt normalt, det kommer nye blader til våren.

Følg med!
Skal du lykkes med overvintringen så må du av og til sjekke opp plantene. Både for å gi de vann når det trengs, og ikke minst for å se om de plutselig blir syke. Det er naturligvis mye greiere å stoppe et angrep av lus om du gjør det når de er få, enn når de har invadert hele planterommet…

Årets siste georginebukett :)
Årets siste georginebukett 🙂

Les mer om overvintring:
– Garden Living har en god bloggpost om overvintring av planter  🙂
 Jeg har som sagt en lang post om georgineknoll-overvintring her
– vil du lage stiklinger av plantene du skjærer tilbake så se video om stiklingslagings her, eller den egne pelargoniavideoen her (rett nok ment for vårstell).

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  1. Engletrompeter, fuksia, kjempeverbena, agapantus, japansk viftelönn, nyinnkjöpt blåregn, syriske roser og en del andre roser med lav sone overvintrer jeg i mörk kjeller ved 5 – 12 gr. Fuksiane stripper jeg helt og klipper godt inn og de får en omgang med salmiakkvannsopplösning.
    Pelargoniane , oleander, pasjonsblomst og oliven oppebevares i et kjellerrom med lys fra vindu og ca 10 – 15 gr. Dette har jeg gjort i minst 25 år og det meste har overlevd. I mars setter vi på spesiallys og fordriver det meste för det i april kommer videre i drivhuset med varmevakt.

  2. Takk for mange gode tips. Jeg har foreløpig bare satset på pelargonoia som overvintringsplante. Den har blitt veldig stor nå, og trenger nok en ny potte til våren. Kan jeg vente helt til jeg setter den ut med å potte om?

  3. Tja, lysstoffrør i taket gir trolig ikke mye lys for planten, lyset svekkes velidg mye når det må reise, så anbefalingen er å ha lysstoffrør umiddelbart over planten. At lyset er på hele døgnet er litt uheldig fordi det stresser planten, den får aldri nattesøvn 😉 Men. Er det dette du har, så kan du jo like gjerne prøve, kan godt hende plantene dine synes det er ok!

  4. Hei Jeg har tre graniumer som har overvintra i kjelleren Nå har jeg tatt de opp og beskjært dem Jeg vanner forsiktig Det kommer mange nye skudd Men så visner skuddene ned.. Dette skjedde i fjor også Hva er galt ???

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her