Kongler er en av mine favoritt-materialer for dekorasjoner og veldig i tiden interiør-trendmessig. Det finnes masse ulike typer kongler, med ulike former og størrelser. Så, ta med deg øynene ut på tur i en park, i egen hage, eller i skogen, og samle sammen en pose skatter!
For ja, det er skatter! Jeg synes de er så verdifulle at jeg faktisk ønsker meg kongler til jul. Blir utrolig glad når slekt og venner kommer over artige kongler og samler sammen til meg 🙂
Tips for samling og oppbevaring av kongler:
– Offentlige parker har ofte spennende trær. Dersom du begrenser deg til å plukke på bakken, og ikke tråkker ut i bed ol for å plukke, så kan du fritt plukke kongler.
Men. Dette gjelder ikke automatisk i botaniske hager og andre steder med plantesamlinger. Jeg har tidligere skrevet at en kan plukke (med omtanke) i Botaniske hage på Tøyen (Oslo). Det var korrekt når jeg skrev, men siden det har de endret reglene. Nå sier reglene deres «Det er ikke lov å plukke blomster, blader, frø eller kvister (gjelder alt av materiale som er ute inkl. lauv og kongler)». Andre botaniske hager kan ha andre regler, men det tryggeste er å gå ut i fra at alle de norske botaniske hagene forbyr plukking, og eventuelt spørre i den konkrete hagen hva de tillater. Jeg ville også spurt ved museum, gallerier ol.
– Noen ganger bor det små dyr inne i konglene, disse kan du lett kvitte deg med ved å legge konglene i vann en time.
– Er konglene møkkete så bør de vaskes. Det kan du gjøre ved å først legge de i vann om de er virkelig møkkete, og så spyle de rene under dusjen på badet.
– Jeg liker å tørke konglene før jeg lagrer de. Da kan de legges i tette poser uten å mygle, og de er fine og klare for bruk. Jeg tørker kongler i steikovnen på femti graders varmluft, mye raskere enn lufttørking.
– Tørre kongler kan lagres i årevis. Jeg gjenbruker faktisk kongler fra år til år, de holder seg veldig godt.
Eksempler:
Nedenfor finner du eksempler på noen av de mange fine konglene du kan se etter. Så ut i skogen, skogbryn, bekkedrag, parker, gater og hagen og samle deg en skatt!
Hva jeg bruker kongler til? Heng på fremover så lover jeg å komme med mange gode ideer! En fin måte å følge med på hva som kommer av nyheter her på Moseplassen er å følge meg på Facebook – klikk her!
Spennende med kongler! Jeg har tenkt å ha et lite fuglematprosjekt med kongler før jul. Men jeg trenger store kongler. Vet du hvor i Oslo man kan finne det? Kanskje jeg også må ta meg en tur til botanisk hage?
Hei, jeg ønsker å lage bordkortholdere av furukongler til bryllupet vårt i september. Kan man finne disse på bakken hele året, eller er det spesielt fint å plukke dem på bestemte tidspunkter? 🙂 på forhånd takk for svar.
Tenkte å dypp tørka kongler i talg å gi dei bort som opptenning briketter ,men er det dumt å ha talg i ovnen?
Det vil vel avhenge litt av hvor mye man bruker. Men jeg veit ikke. Har lurt på det samme selv, kanskje jeg endag får ringt en ovnsekspert eller feier for å få avklart.
Hei Anne, det du kaller «trolig fra sypress» over, kan det være Douglasgran? https://naturvernforbundet.no/fremmede-arter-pa-nordmore/sare-kongler-article38147-4048.html
Er kongler lurt som vi vinterbeskyttelse rundt busker/stauder?
Hvor lenge skal de tørkes i ovn?
Til de er tørre 🙂 Det er umulig å svare på fordi kongler har ulik tørketid 🙂