Blåregn!

Blåregn, wisteria, mot murvegg

Det er lett å falle i staver over blåregn. Det er rett og slett en av de vakreste, mest romantiske og stemningsskapende klatreplantene jeg veit om 🙂

Artikkelen forteller om planten, og gir tips for hvordan dyrke blåregn 🙂

Blåregn, Wisteria, kommer i et antall ulike arter. De vanlige i bruk i Norge er japansk blåregn, Wisteria floribunda og kinesisk blåregn, Wisteria sinensis. Den vanlige fargen er en lys blålilla, men de finnes også i hvit.

blaaregn-6

Hvor kan blåregn bo?

Dette er dessverre ikke en plante for alle. Den kan overleve vinteren i herdighetssone H3 (les om herdighetssoner og finn ut hva hagen din er her), men selv om den overlever vinter så kan grenene fryse så mye tilbake at det ikke blir blomstring. Jeg har ikke noen god faglig kilde på herdighet og artene, men internett er enig med seg selv i at japansk blåregn er den mest herdige.

I fjor var det litt ståhei rundt en navnsort med navn ‘Blue Moon’ som skulle være superherdig og tåle H4/H5, men basert på kommentarer i diverse forum fra brukere i norge og sverige (feks her) så tror jeg det bare er tull . Godt mulig det er den beste av blåregnene, men det er nok neppe noen superplante.

Blåregnblomst

Poenget mitt er at om du vil prøve blåregn, så gjør det! Men vit at det er sjangsespill om du ikke bor i de aller snilleste delene av landet. Vi har hatt en japansk blåregn her i hagen (H3, men ikke spesielt lunt) i minst tre år. Den lever godt og får flott bladverk og noen superkule kontaktsøkende grener, men blomstring har vi foreløpig ikke sett antydning til.

blaaregn-8

Stell av blåregn:

Vanlig jord, gjødsles som en busk, dvs mindre gjødsel enn stauder og sommerblomster.
– Masse sol og varme
– Lunt. Viktigere jo mer tvilsomt klima du har ellers.
– Vil når den er godt etablert og trives vokse kraftig hvert år, og kan beskjæres kraftig. Jeg har ikke funnet sikker kilde på beskjæringstidspunkt for Norge, men antar at sommer/etter blomstring er best + at du jo må fjerne det som har fryst tilbake på våren.
– Kan såås. Men det tar fort 15 år før den blomstrer, og du er sikret bedre kultivar om du kjøper ferdig plante.

Blåregn på romantisk bro

For meg er mye av sjarmen med blåregn er at den blir så gammel og etterhvert får tykke knurpete grener som det så faller kaskader av små blomster ut fra. Herlig på husvegger og over store pergolaer 🙂

De hengende blå blomstene på blåregn

PS: Planten er giftig, så har du små barn som beiter kan du med fordel fjerne frøkapslene da det er disse som har mest giftstoffer.

Blåregn, en flerårig og kraftig klatrer

Alle bildene er tatt i England våren 2014. Du finner flere bilder fra Englandturen på stikkord England.

Også var det den hvite blåregnen da, den fikk en egen bloggpost:

Den hvite blåregnen!

SaveSave

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

21 KOMMENTARER

 1. Å, dette var moro å se. Jeg bodde ca 1/2 år i Georgia, USA i 1980. Der opplevde jeg en fantastisk blomstringsprakt, spesielt av busker og trær. En av de jeg ble kjent med var Wisteria. Jeg ble helt betatt av den. Så tusen takk for alle de flotte bildene! Klem fra Berit.

 2. Hei! Jeg har hatt blåregn (kinesisk) i Oslo i 12 år til sommeren. De to første årene frøs den helt tilbake hver vinter. Så gikk det åtte år med blader, før den blomstret med tre blomsterklaser etter ti år! I fjor hadde den sju. Jeg venter spent i år! Den vokser voldsomt og krever veldig mye beskjæring. Hilsen fra Marianne

  • Hei Marianne, tusen takk for at du deler erfaring med blåregnen din! oppløftende å høre at den blomstret tilslutt etter mange år.
   Og ja, min vokser også kraftig, lange kule ranker 😀

 3. Hei 🙂
  Lurer på hvor man går kjøpt Wisteria og hvem pris di ligger på ?
  Prøvde å finne i fjor. . Uten hell.
  Nå håper jeg på Wisteria lykke

  • Hei. Blåregn (Wisteria) selges på hagesentra, men akkurat om din lokale har vil avhenge litt på geografi, og litt på størelsen på hagesenteret. Her i Oslo vil jeg tro det er nokså standard vare på de større hagesenterene. Pris vil variere på størrelsen (alder) på planten. Jo eldre og større en plante er, jo dyrere. Men skal jeg tippe så går det vel ann å finne noe fra 500 kr til 5.000 kr, og kanskje noe billigere også, men da må du ha mye tolmodighet for å få blomster.

 4. Vi ønsker en klatreplante Som vi ønsker skal bre seg oppover pergolaen vår. Når jeg ser på herdighetskartet så står det at i Porsgrunn så er herdighetssonen 2. Vil det da si at alle planter fra H2 til H8 mest sannsynlig vil klare seg hos meg?
  Hvilken klatreplante er lettest å få til? Og når den begynner å bre seg, skal jeg da hjelpe den på vei hvis jeg ønsker den feks oppå taket og gjennom utstikkene feks?

  • Jepp. Når du bor i H2, kan du dyrke alt i H2 og høyere, så ja alt i H2-H8 🙂

   Klematisk kan bli velidg stor og frodig ganske så lett, avhengig på sort hvor kraftig den er.
   Men, du vil ikke egentlig ha planter over hustak, plantene kan fort ødelegge tetning, isolasjon og fester. Platetak på hagehusoverbygg er ok da, der er det ikke mye ugang de kan gjøre 🙂

 5. Hei
  Moro å lese bloggen din. Spesielt artig å lese det du skriver om Wisteria, da jeg har en selv som er 3 år gammel. Jeg bor i Skien og selv om jeg leser flere artikler om den skal være vanskelig å få til å blomstre stemmer ikke det med min erfaring. Den blomstret allerede 1. Året og har allerede nå i år store lange lilla klaser med blomster. Blomstene kommer lenge før bladverket…
  Planten står på ett hjørne syd/vest i ett bed sammen med clematis og roser. Jeg har blandet mye sand og kompostjord, og gjødsler ett par ganger om sommeren med gress etter plenklipping. Planten venter på en pergola som forhåpentligvis blir bygget i år, i mellomtiden klatrer stakkaren i det den finner:-) Forsøker å legge ved en link til ett bilde tatt i dag 10.05.16

 6. Fantastiske bilder og så artig å lese. Jeg kjøpte et hus med hage for snart to år siden og stor var gleden da jeg den første våren oppdaget en stor blåregn i enden av terrassen. Den er fantastisk vakker og den blomstrer faktisk to ganger i sesongen – først tidlig, mai – juni, nesten på bar kvist, også nå, fra august og ganske lenge utover høsten. Har ikke funnet noe skriftlig om akkurat det, men jeg nyter det, uansett om det kanskje ikke er vanlig… Lykke til med din blomstring når den kommer!

 7. Jag har ett 20 år gammalt blåregn i husets sydvästra hörn här i Stockholm. Det klipps kraftigt varje vår, man ska bara lämna högst två bladskott på varje ranka för att tvinga fram blomning! Om man inte klipper får man inga blommor!
  Mitt blommar i slutet av maj – början av juni men det finns också remonterande blåregn som det som beskrivits här i kommentarerna.
  Jag länkar till ett inlägg från 2013, så kan ni se hur mitt ser ut.

  • Ah! Så bra tips. takk for det 😀
   Og takk for lenken til bloggen din, for noen nydelige bilder!

 8. Wisteria er vakker. Vi har en som vi plantet i 1999. Den begynte å blomstre to år etter. Den står inntil husveggen av gråstein. Den blomstrer helt enormt, inngrodd i eføy som også vokser der.Jeg har to ganger senere plantet Wisteria på andre siden av huset. Begge har dødd første vinteren. Vi bor i Bergen.

  • Rart med det der med lokale forhold. Det er vel bedre klima eller jord på den «rette» siden av huset da 🙂
   Og en 17 år gammel blåregn i samboskap med en eføy høres mektig ut!

 9. Vi måtte fjerne vår da den krøp under terrassen og opp under bordkledningen på huset. Jeg fant den langt inne på loftet plutselig! Hele terrassen måtte rives og det var et flettverk under av lange skudd som hadde rotet seg. At de lengste skuddene var over 10 meter lange er ikke tull… Veldig synd, for den hadde nettopp begynt å blomstre.
  Så til andre, vær obs på at du har kontroll over skuddene slik at du kan styre dem dit du vil.
  Og hard beskjæring så ut til å fremme blomstringen dens, jeg skar på sensommeren.

 10. Jeg har en kinablåregn som jeg har problemer med å finne egnet plass til – jeg er usikker på hvor dype røtter den får, men er det noen som helst sjanse for å få den til å trives og blomstre i en stor kasse….? Vil den evnt. kunne trives et sted med relativt fuktig jord om jeg legger et tykt lag med lekakuler nederst – mener å ha lest et sted at den vil ha det relativt tørt?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her