Slik får du ranunklene til å vare! Finn Schjølls beste tips

For mange er ranunklene en av vinterens og forvårens mest romantiske blomster. De tette ballene gir en god vårstemning, og selges både i buketter og potter i de alle farger med unntak av blått.

Ranunkler og meg er ikke egentlig bestevenner i bukett. Jeg har for ofte blitt skuffet, så i dag ringte jeg til Finn for å finne ut hva jeg hadde gjort galt og hvordan man kan lykkes med de flotte blomstene. Det ble en flott samtale om bukettranunkler,  og nå deler jeg det videre med dere. Nedenfor der finner du litt om ranunkler i potter, for ja det går altså også ann 🙂

ranunkler

Slik steller du ranunkler i bukett:
Aller først noen tips som gjelder absolutt alle blomster:
– Kjøp kun blomster som er friske og i god form. Henger de med hodet, har myggel på blader eller står i hard knopp så lar du de stå igjen i butikken!
– Snitt stilkene med skarp kniv og fjern alt bladverk som kommer under vann.
– Vask vasen, selv gammelt husstøv skal ut da det er perfekt grobunn for bakterier
– Fyll med rent lunkent vann, og plantenæringen som følger med fra butikken. Bytt vannet før det blir grumsete.
– Ikke sett buketten nær stekende sol eller peis,  og unngå trekk.

ranunkel-krukke

Spesifikke ranunkelbukett-triks:
– Ranunklene liker ikke å få vann høyt oppover stilkene sine! Litt vann som du bytter ofte er mye bedre. Dette var det første Finn trakk frem, og det som overrasket meg.
– La blomstene få hvile om natten ved å sette de kjøligere. Vi har det veldig varmt og tørt på stuene våre, og ranunklene og de fleste andre blomstene vi har i buketter tåler ikke det så godt. Ved å sette blomsterbuketten ut i en kjølig gang eller inn i kjøleskapet så kan du øke levetiden betraktelig. De får seg en nattesøvn, og er klar for en dag i varmen med oss.
– Det er kvalitetsforskjell på ranunkler. Du får litt det du betaler for, og de dyre store de selger på den fancy blomsterbutikken varer lengre enn billigbuketten. Det er rett og slett ulike kultivarer og Finn trakk frem Cloni/ Clooney som den som sto lengst.
– Ranunklene har store hoder som av og til for tunge for stilkene sine. Om du ser at noen av de bøyer stilken så mye at den nærmer seg å brettes så snitt av like over bretten og sett blomsten i en lav vase/glass med en gang.
– Finn anbefalte at du starter buketten med de lange elegante stilkene, men at du etter noen dager snitter stilkene kortere og binder buketten tettere. Kortere stilker gjør det enklere for blomstene å trekke vann og felleskapet gjør de godt.

ranunkel-krukke-4

Slik steller du ranunkel på rot:
Ranunkler er litt som primula, det er vårblomster som trives best i litt kjølige rom. De vil ikke tørke ut, så de bør få jevnt med vann og litt næring. Veldig gjerne ha mye lys, men ikke direkte i sydstekende vinduskarm (der tørker de fort ut). Følg gjerne primulatipsene jeg beskriver her.

Når planten har blomstret fra seg så kan du la den visne ned og sette den kjølig. Til våren kan du plante den ut, og med litt flaks kan du få den til å blomstre igjen senere på sommeren. Du kan også kjøpe knoller på våren for å plante ut i hagen, disse må da overvintres inne til vinteren.

ranunkel-krukke-2

Ranunkelene tåler litt frost når de er vent til utelivet, og jeg kjøper ofte ranunkler på våren. Da bruker jeg de i tidlige vårkrukker ute.

ranunkel-krukke-3

 

Pst: Liker du blomster så følg Moseplassen på Facebook! Der får du jevnlige små drypp med hageglede og inspirasjon 🙂 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her