Bli kjent med grønnfink

Har du en grønn fugl i hagen, så er det mest sannsynlig enten en grønnfink eller en grønnsisik. I dag kan du lære forskjell på de to, og bli bedre kjent med grønnfinken som er en av våre vanligste hagegjester og en liten hissigpropp.

Raske fakta om grønnfinken, utbroderes nedenfor:
– Vitenskaplig navn: Chloris chloris. Svensk: Grönfink. Dansk: Grønirisk. Engelsk: European greenfinch.
– Størrelse: 14-16 cm
– Utseende: Grønn, gul, grå og brun. Hann og hunne har ulik drakt, hunne og barn kan forveksles med grønnsisik
– Både standfugl og trekkfugl,
– Hekker i skålformede reder som plasseres i gran, tuja, einer eller tette busker, gjerne i hager.
– Meny: primært frø, men spiser også insekter.

Jeg har nesten alltid grønnfink i hagen, gjerne i flokker som best kan sammenlignes med italjenske storfamilier. De vil gjerne være sammen, men drama og kjekling hører med, spesielt for gutta.

gronnfink-juvenil-fuglemater

Hvor:
Du finner grønnfink over nesten hele landet, men den er langt vanligere i sørlige halvdel enn lengst nord. Noen grønnfinker blir boende i Norge gjennom vinteren, andre reiser sydover. Og såpass mange blir boende her over vinteren at grønnfink har en sjetteplass i hagefugltellingen som jo foregår i januar.

gronnfink-mater-barn

Bolig og familieøkning
Naturlige habitat er halvåpne skogsområder og skogbryn, så hageområder passer perfekt for grønnfinken. Den legger eggene sine i skålformede reder i tette busker, både helårsgrønne og løvtrær. De lever i parforhold i hekketiden og deler på ansvaret for å bringe opp barna. Eggene er svakt blåfargede og har brune flekker. De ruges av mor i to uker før de klekkes, og så mates ungene i to uker før de må greie seg selv og mor og far tar fatt på ett nytt kull.

gronnfink-insekt
Ung grønnfink har fanget et insekt!

Spiser:
I naturen spiser grønnfinken primært frø fra blomsterplanter. Jeg ser fuglebøker nevner at den også er glad i nyper. Hos meg i hagen er de nesten utelukkende interessert i solsikkefrøene og jeg har såvidt sett de nible litt på noen staudefrø. I tillegg til frøene så kan grønnfinken ta insekt, men det er nok ikke videre vanlig.

gronnfink-gronnsisik
Grønnsisik (den lille) og grønnfink

 

Utseende:
Grønnfink hanne, hunne og unger har litt ulikt utseende.
De har til felles at de har et ganske kraftig nebb og et gult bånd på vingen. Det gule båndet er virkelig den enkleste måten å identifisere på!
– Hannen er den enkleste. Han er relativt grønn og ganske jevnt farget og ekstra tydlig vingebånd.
– Hunnen er langt brungråere, og har kun en tuch av det grønne. Hun har dessuten ikke så jevn farging som hannen, de kan ha litt lett spraglet bryst og rygg. (Det ser ut som den spragler mer på vinter enn sommer)
– De unge fuglene er likest moren sin, men langt mer spraglete enn hun er. En ung grønnfink kan lett forveksles med en grønnsisik, men denne er mye mindre, mer spettet og har et annet mønster på vingene.

gronnfink-hanne
Hanne
gronnfink-hunne
Hunne
gronnfink-juvenil
unge (juvenil)

 

Sang:
Grønnfinken har en sang som minner mye om bjørkefinken, du kan høre den her (avspilleren er heeelt øverst på siden, ikke forvekse med reklamen). Jeg er ikke den store fuglesangkjenner, men parringsklar grønnfinkhanne (ja, jeg har aldersmoderert innholdet i dag) kan jeg kjenne igjen gjennom husveggen… Den setter nemlig i gang med en skikkelig gjennomtrengende og energisk sang når den prøver å innyde seg..

Du kan se han i videoen nedenfor, dessverre uten lyd utover min prating ettersom det er filmet gjennom vinduet og selv om ørene mine kan høre det så var det ikke høyt nok til at kamera fikk fanget det opp.

 

Vil du lese mer om fugl?
– Jeg har skrevet sånn fuglebok… les om Fuglefryd her
– Har du lyst til å finne ut hva fuglene i hagen heter? Last ned fugleplakaten min!
Få tips om mating, boliger mm i den store hagefugl-oversikten.

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her