Oversikt: De vanligste fuglene på fuglebrettet – vinter

I denne bloggposten kan du lære om de 16 vanligeste fuglene på foringsplasser om vinteren. Jeg har laget en plakat du kan skrive ut i A4 eller A3 (heng den gjerne opp på skoler/ kjøkken/ kontorvindu). I tillegg finner du en gjennomgang av alle fuglene nedover i bloggposten, med noen ekstra bilder av jentefugler og lenker videre til mer kunnskap.

Målet er å hjelpe deg å finne navn på hagegjestene dine. De fleste er faktisk ganske overkommelige å skille fra hverandre, og jeg gjør det enkelt ved å fokusere kun på de vanligste, og gi deg noen små tips om hva du skal se etter. Lær de nå, og vær klar for fugletelling om to uker!

Er du ny leser her på Moseplassen? Kanskje boken min Fuglefryd kan passe for deg? Les om den her. Eller sving innom oppskriften for hjemmelagede meiseboller, og hjemmelaget fuglemater.

Plakat.

Klikk her for å få stor fil, lagre bildet på datamaskinen din og skriv ut.

Fugleplakaten

Presentasjon av fuglene:

– Jeg har valgt ut fuglene ut fra hvem som telles på flest foringsplasser under Hagefugltellingen.
– Jeg har gruppert fuglene delvis etter utseende slik at det er enklest mulig for deg å skille fugler som ligner litt på hverandre. Små fugler øverst, større fugler nederst. Under hver fugl er det lenker til mer kunnskap.

fugl-bla-granmeis

Les om blåmeis her. Det er en av hagens flinkeste akrobater og den nest ivrigeste hagegjesten.
– Les om granmeis hos Store Norske leksikon (SNL). Granmeis har en fetter som heter løvmeis som den ligner veldig mye på, men som er mindre vanlig. (Les om løvmeis her).

Oppdatert: Faktisk er granmeisen så lett å forveksle med løvmeis at de som solgte meg bildet hadde feilidentifisert den… Jeg har nå endret bildet her og i plakaten, slik at fuglen du ser her nå faktisk er en granmeis og ikke en løvmeis… Takk til Stein Roger Nybakke (@rogern_s) som tok kontakt på Instagram og påpeket feilen, og lot meg bruke dette bildet.

Fugleplakat-2
Kjøttmeis og svartmeis ligner på hverandre. Skilles ved at kjøttmeisen er litt større, har gulere mage og som du ser på bildene en litt annen tegning på hodet. Ser du nakken til svartmeisen så er det ekstra lett å skille for den er helt hvit, mens den er gul-grønn-grå på kjøttmeisen.

Les om kjøttmeis. Den aller vanligeste hagefuglen! Mye vanligere enn svartmeis
Les om svartmeis hos SNL

Fugleplakat3

Pilfink og gråspurv hanne ligner veldig. Men det er enkelt å se forskjell om du ser på kinnet. Pilfink har en svart flekk på kinnet, det har ikke gråspurven. Gråspurven er dessuten større.

Les mer om pilfink.
Les mer om gråspurv. Bildet over viser en hanne, hunnen har en lysere og mindre kontrastfull drakt på rygg og hode.

fugleplakat4
Grønnfinkhunner og grønnfink hanner har ganske ulike drakter.
Hannen er grønnere hele veien rundt, hunnen har spraglete mage. Hunnen kan ligne litt på gulspurv og grønnsisikdamer, men har blant annet en tydelig gulgrønn linje ytterst på vingen som gjør den enkel å skille, og er ikke like sterkt farget.
Les mer om grønnfink

fugleplakat5

Gulspurv og grønnsisik kan forveksles. Grønnsisik er ikke telt av mange nok til å være med i oversikten, men jeg tar den med her fordi jeg ser mange blander disse to. Grønnsisiken er mye mindre enn gulspurven, og har mye skarpere tegninger.

Les om gulspurv hos SNL
Les om grønnsisik her. Bildet over viser en herre, konemor er mindre gulgrønn og mindre svart.

Fugleplakat6

Les om spettmeis. Spettmeis er forøvrig den eneste norske fuglen som kan løpe både opp og ned!
Les om rødstrupe. Rødstrupen er vanligere på sommeren enn på vinter, men noen overvintrer her.

Nå har vi kommet til de litt større fuglene:

Fugleguide2

Visste du at ikke alle dompaper er røde? Faktisk under halvparten av de, ettersom det kun er voksne dompaphanner som har rødt bryst, hunnens bryst er brunt, og ellers er hun helt lik. Les om dompapen her og her.

Fugleguide3

Svarttrosthanner har vakker sort drakt med orange nebb, hunnen (og ungfugler) er brungrå med mørkt nebb.
Noen blander stær og svarttrost ettersom begge er svarte, men de er enkle å skille ved at stæren har gulhvite prikker over hele seg.
– Les om svarttrost
Les om stær

Fugleguide1

Les om nøtteskrike hos SNL. Denne får du ikke forvekslet med noen annen fugl!
Les om flaggspett. Bildet viser en hanne, flaggspettdamer mangler den røde flekken i nakken, ellers er de helt like. Flaggspetten har en fetter: dvergspett. De to er ganske like, men dvergspetten er mindre og har bla litt annen tegning på siden. Dvergspetten er sjelden på foringsplassen så ser du en som ligner på flaggspett, så er det nok en flaggspett.

Fugleguide4
Les om skjæra hos SNL
Les om kråka hos SNL

Det er naturligvis veldig hyggelig om du vil dele bloggposten videre med venner!
Og følg meg også gjerne på Snapchat (moseplassen),  Facebook og Instagram.

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  1. Hei! Nydelig blogg, som eg nettopp fann! Eg lurer på korleis eg skal lokka småfuglane til hagen vår.. Her kjem måkar(!) og eit par skjærer. Ser det er småfugl i nabolaget. Har lite tre og liknande i hagen. Har du nokre tips, så blir eg glad! Ha ein fin dag! Ragnhild

    • Hei RuFo. Takk for interessant inspill, her måtte fuglenavn googles for min del. Så ja, det kan godt hende den er vanligere enn folk tror, men den er LAAAAAANGT fra å fortjene en plass på listen over vanlige fugler å finne på et fuglebrett!

      Sitat fra artikkel: http://www2.artsdatabanken.no/faktaark/Faktaark146.pdf
      » Gjennom prosjektet «Hortulan i Norge» har den norske bestanden blitt nøye overvåket, særlig i årene 1996-2006. Undersøkelser har vist at det bare var omtrent 150 syngende hanner i Norge i 2001.»

  2. Så flott plakat, tusen takk! Lette en stund etter plakater bare av de vanligste norske småfuglene, og dette var akkurat det vi trengte for å lære 2-åringen om fuglene vi mater 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her