Bli kjent med pilfink!

Pilfinken ser ut som den trinne trassige lillebroren til gråspurven. En småfugl uten de store personlighetstrekkene, men en veldig hyggelig og relativt vanlig gjest.

Raske fakta, utbroderes mer nedenfor:
– Vitenskaplig navn: Passer montanus. Svensk: Pilfink. Dansk: Skovspurv. Engelsk: (Eurasian) tree sparrow.
– Størrelse: 12,5-14 cm
– Utseende: Brun, beige, hvit og svart. Kan forveksles med gråspurv hanne
– Standfugl
– Hekker i hulerom. Kan flytte inn i fuglekasser.
– Meny: både frø og insekter

pilfink-barn

Pilfinken er den 13. vanligeste fuglen under hagefugltellingen. Den stortrives i boligområder og kommer gjerne på besøk på foringsplassen. Meget vanlig på lavlandet på Østlandet, men finnes også i store tall langs kysten på Sør- og Vestlandet, og noe på lavlandet i Trøndelag. Skjelden i de tre nordligste fylkene.

I naturen spiser den mest frø og endel insekter. På foringsbrettet er den relativt altetende og kan forsyne seg av både frø, nøtter og meisebolle, men spiser ikke frukt og bær. Hos meg er den spesielt glad i solsikkefrø.

pilfink-rygg

Pilfinken har  brun hette, hvite kinn med svart prikk, brun-svart-beige tegninger på rygg og vinger og lysebrun-grå mage. Stjerten er relativt kort og kroppen er rundt og trinn. Drakten er lik på hann og hunn, og barnas drakt er lik de voksnes med unntak av at de er mer fjonete og ikke så klare i mønster.

Sangen er hva Gyldendals fugleguide kaller «primitivt lydrepertoar»…. Det er mest en serie identiske superkorte strofer, og absolutt ikke noen flytende sang, du kan høre det her, (trykk på spilleren aller øverst på siden du kommer til).

Pilfink ligner mye på gråspurv hannen, men om du kan trikset er de enkle å skille. For pilfinken har en helt distinkt svart flekk på kinnet. I tillegg er pilfinken kortere og trinnere.

Fugleplakat3

I naturen trives fuglene godt i lett skog, og hagene våre er gode alternative boområder. Pilfinken er standfugl, det vil si at den holder til i omtrent samme område hele året gjennom. Den trives i flokk, både på vinter og i hekketidenm og pilfink, gråspurv og stær er av de få fugler som gjerne hekker i hva man kaller en koloni, altså flere boliger nær hverandre. Redene legges i hulrom, og en fuglekasse ment for småfugl med hull på 4 cm diameter passer godt.  Eggene er lysebrungrønnlige med massevis av mørke flekker.

Ruging tar litt under to uker og gjøres av begge foreldrene, og så er det litt mer enn to uker med foring før ungene er store nok til å greie seg selv.
Bilde av egg her
Bilde av nyklekkede pilfinkunger her
– Skjønne bilder av pilfinkunger som mates her

pilfink-fuglemater

MER OM FUGL:
– Se min lettforstående guide til de 16 vanligeste vinterhagefuglene, med lenker videre til flere fugleportrett
– Lær om hvordan lage den beste foringsplassen
Lær å lage fuglekasser
– Eller les om boken min Fuglefryd 🙂

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Tak skal du ha’ for al din information. jeg har fået nye øjne, læs: blevet opereret for grå stær, så nu kan jeg igen se småfuglene pordentligt. Faktisk har jeg i den sidste tid undret mig over og bekymret mig for de fugle i hækken, som jeg har opfattet som nogle gråspurvs-småskravl. Og i går, da jeg arbejdede lidt i haven, lagde jeg så mærke til en ny fuglelyd, som jeg ikke har hørt før. Det er så pilfinken, forstår jeg nu ved hjælp af din lille video. Ved du, hvad den mon hedder på dansk? Den figurerer ikke i inholdsfortegnelserne i de par fuglebøger, jeg har.

  • Dansk navn er skovspurv 🙂
   Ett lite tips om jeg i fremtiden ikke har oppgitt dansk navn: Jeg oppgir alltid det vitenskaplige (latinske) og det kan du alltid bruke som oppslagsord i alle identifikasjonsbøker på dansk, eller på internett.

   Og gratulerer med å ha fått synet tilbake!

  • Aha! Jeg har så ikke læst din tekst ordentligt, kan jeg forstå. Fuglens navn også på dansk står jo at læse i en af de allerførste linier, ser jeg nu. Jeg undskylder og takker for, at du tog dig tid til at lede mig på rette spor.

  • Ikke noe at unskylde kjære Jytte! Fort gjort å overse 🙂 Jeg tenkte å ha med dansk og svensk navn på fugleportrettene fremover, men for blomster holder jeg meg nok til norsk, så der anbefaler jeg trikset med å se på det vitenskaplige navnet.

 2. For noen vakre bilder av nydelige fugler. Du tar SÅ flotte bilder. Å sitte å se på fuglene har alltid gitt meg ro. Og kjekt å lære noe nytt om disse små vakre skapningene samtidig. Med ønske om en fin uke fra Birte

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her