Hvordan lykkes med krydderurter i vinduskarmen

Det er fullt mulig å dyrkeurtepotter fra butikk i en vinduskarm. I dag deler jeg noen triks, følg de og få din egen frodige lille vinduskarmkjøkkenhage 🙂

Artikkelen er delt opp i fem bolker:
1. Velg rett plante
2. Transport fra butikk til hjem
3. Preppe for hjemmelivet
4. Stell
5. Hvordan høste urtene

Hovedutfordringen er å få planten til å overleve de første dagene. Etter en par uker har den etablert seg, og da tåler den veldig mye mer. Så invester litt innsats i starten, så blir det bra! Og ikke bli overvelda over alle tipsene under 😉 Jeg deler alt jeg kommer på av stort og smått, så følger du de som passer for deg. 

1. I butikken:
Du får ikke bra resultat om starten er dårlig, så kjøp sunne planter! Om du ser at plantene er slappe, har mugg på seg, eller har mange gule blader, så dropp å kjøpe de om målet er en plante som varer. Det er også smart å vurdere hvilken butikk du kjøper plantene i. Generelt kan man si at det vanligvis er bedre kvalitet på urtene de selger på hagesenteret enn på matbutikken. Det kommer i stor grad av at hagesenteret er flinkere på stell, og til en vis grad er planter på hagesenter av en noe mer langsiktig kvalitet.

Eksempel: Nedenfor ser du to potter basilikum. Dette er to ulike kultivarer, (en småbladet og en «vanlig»), men selv når du ser bort fra det så ser du jo forskjellen? Den til venstre er prima vare med friske fine blader, stilkene er forgrenet langt ned, og hele planten strutter. Basilikumen til høyre derimot har kun blader øverst på stilkene, og noen av bladene har begynt å vissne/rottne. Du kan fortsatt kjøpe den siste for å spise, det er den super til, men det er vrient å få den til å bli en vellykket plante med langt liv.

krydderurt-stell

2. Transit:
Ikke torturer plantene på veien hjem! Ingen urteplanter liker å gå fra varm og trivelig butikk til vinterhufse. Så, pakk plantene inn, selv om du «skal bare rett ut i bilen», også selv når det ikke egentlig er minusgrader. Bruk feks skjerfet ditt om butikken ikke har pakkedisk. Planter som utsettes for trekk eller dramatisk endring av temperatur responderer med å furte. = de slutter å vokse og i ytterste konsekvens dør.

3. Pott om/ tynn ut
Krydderurter produseres for å være flotte i butikken, og er ikke dyrket for å vare hos forbruker. For å få frodige planter som det tar kort tid å utvikle (slik at de får en hyggelig pris) så såås det ekstremt tett i pottene. Det går fint når planten er liten, men det blir uholdbart trangt når du skal ha den til å leve lenge. Basilikum er et av de beste eksemplene, en potte kan ha 30 små planter, når det hadde vært evig nok med tre… En ting er at det ikke blir plass for planten å lage blader, værre er det at det ikke blir plass til røttene (og at jorda de står i er veldig godt drenert/tørker fort).

For å motvirke plassmangelen så kan du enten fjerne endel av plantene (tynne), eller potte opp hele rotklumpen i en større potte. Du kan også dele rotklumpen opp i flere mindre klumper og potte opp disse, men det er ikke nødvendigvis suksess.
– mer om dette med å tynne og potte om lengre ned.

Dersom du potter om så bruk jord som selges som krukkejord eller pottejord, unngå billigeste torvjorda og såjord. Plant i plastpotter, ikke terrakotta. Terrakotta er veldig vakkert, men terrakottapotter fører til at jorda tørker veldig fort ut.

krydderurt-stell-2

Hvordan tynne:
Den flotte av basilikummene over er bra, men hver stilk er en plante og plantene står veldig tett, noe som ikke gir de plass til å utvikle seg. Så jeg tynnet vekk de aller fleste stilkene (plantene) ved å knipe de av nede ved bakken. Jeg tynnet ut alt nå med en gang, det gir planten en god start i hjemmet mitt. Men om du ikke kan nyttegjøre deg så mye urter på en gang så kan du i stedet tynne fortløpende når du ønsker å bruke planten.
Når du har tynnet vekk alt du skal så fortsetter du å forsyne deg av planten ved å toppe.

kruspersille

Hvordan potte opp:
Kruspersille kommer ofte i uhyre små potter. Her kan du enkelt og greit plante hele den lille potten over i en større potte, og vips så vil kruspersillen ha det 1000 ganger bedre. Det er en fin ting om du snitter over røttene i ytterkanten av rotklumpen, de som går rundt og rundt, før du potter om. (og kremt, jeg glemte å ta flere bilder..)

Hvordan dele potter i flere:
Dette er hakket mer avansert, men kan gi veldig bra resultat og planter å gi vekk, om du lykkes. Poenget her er at du deler potteplanten i 2-4 biter, og så planter disse i hver sine potter. Fordi du da uroer røttene så mye så bør du fjerne mye av bladverket ved å toppe, slik at planten greier å ta opp nok vann til de resterende bladene.

4. Stell
– Lys: Urter trenger lys for å trives,  en solrik vinduskarm er nok. Obs, utover våren blir det fort for varmt og sterkt lys i sydvent vindu, du må isåfall vanne ofte. Øst og vestvent er gjerne enklere å lykkes i, nord blir fort for mørkt.
– Vann: Rosmarin liker faktisk å tørke ut litt, men alle de andre urtene vil ha jevn tilgang på vann. Så sjekk de ofte og vann ved behov (feks løft på potta for å kjenne om den er lett). Selvvannende potter gjør det MYE lettere å gi de nok vann.
– Næring: Urtene dine trenger jevn tilgang på mat, og en liten potte har ikke stort lagringskapasitet. Så, kjøp deg en flytende næring og følg bruksanvisning for mengde, bruk den gjerne hver 14 dag.
– Temperatur: Rett over panelovnen er det veldig få planter som trives… Men utover det så er vanlig romtemperatur helt ok.

basilikum-spis

Rødbladet basilikum høstet 🙂

5. Hvordan høste
Hvordan du høster av urtene dine vil påvirke hvordan planten vokser! Det aller første du gjør er å vurdere om planten skal tynnes, se punkt 3. Alt du tynner ut kan du naturligvis spise.

Dernest må du se om planten har alle blader rett ut fra et punkt like over bakken, eller om de kommer blader og skudd ut fra en stilk.

Kruspersille og gressløk kommer ett og ett blad fra et feste ved bakken, og disse høster du ved å knipe av ett og ett blad nede ved festet, ta de største bladene først.

Basilikum, oregano, timian, rosmarin og de aller fleste andre urter har stilk med skudd, og disse høster du ved å toppe. Å toppe vil si at du kniper av et helt skudd, ikke bare ett og ett blad, og dette fører til at planten fristes til å lage flere skudd og slik bli stor og frodig og frisk. Du topper ved å knipe toppen av en stilk, og det skal stå igjen minst ett bladpar, gjerne to, nedenfor der du kniper. Det er best å knipe en stilk langt ned, enn å knipe bare øverst på mange (gir finere plante på sikt)

Klikk her så får du se en  kort video hvor jeg viser jeg hvordan jeg høster ved å toppe

Om du topper så lager planten nye sideskudd i bladfester nedenfor der du toppet. En topp blir til to eller flere topper! Dermed får du friske unge blader, og mye større plante. Yey! Nedefor ser du slike sideskudd. De kommer naturlig, men det blir flere av de og de blir kraftigere om planten toppes. (forøvrig, du kan lære mer om topping og stikling her, det er noe vi bruker også på blomsterplanter).

basilikum-grenet

Pst: Er urter i hagen mer din greie så har jeg en lang god bloggpost som lister opp alle flerårige urter som greier norsk klima. Les den her!

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. Tusen takk for gode tips! Jeg har alltid hatt en drøm om friske kjøkkenurter i vinduet, men det har så langt vært en sørgelig historie. Jeg tipper jeg har gjort alle feil i boka. 🙂

 2. Her var det mange fine tips. Den med topping har jeg prøvd, med godt resultat. Basilikum har jeg aldri fått til, men nå skal jeg prøve å følge dine tips neste gang, så får vi se. Har også hatt en tendens til å tørke ut for meg. Nå vet jeg grunnen. Så tusen takk for alle gode tips.

 3. Jaaa det første havetip jeg nogensinde har kunne bruge til noget! Fordi det starter på…well, mit niveau aka plantedummie:) Tak, glæder mig til at komme i gang igen – denne gang med succes.

 4. Hei!
  Har hatt god nytte av dine innlegg om planting og stell av krydderurter, og har etter kjøp av nytt hus med store kjøkkenvinduer fått til veldig god vekst. Men nå har mynten, rosmarinen og deler av basilikumen fått masse små hvite prikker og rundt pottene er det lagt seg et nesten usynlig prikkete brunt lag. Når jeg rister på plantene kommer det frem bittesmå, hvite «fluer» (kan være noe annet da det ikke ser ut til at de kan fly). Har satt alt av krydder urter ute, da jeg ikke vil ha dette innendørs, men vil jo gjerne bli kvitt disse uttøyene da jeg er veldig glad i urtene mine 🙁
  Har du noen tips til løsning på dette?

 5. Tusen takk for gode råd,har tidligere mislyktes med mange urter,så jeg har sluttet åkjøpe.Men nå skal jeg prøve meg igjen,etter flott informasjon.Takk og takk igjen.

 6. Hei du inspirerende dame!

  Jeg lurte på om du kunne hjelpe meg litt. Jeg dyrket basilikum i sommer. For noen uker siden omplantet jeg de i større krukker. Ca tre planter i en krukke på 12 cm i diameter og 12 cm høye. De er plassert i stuevinduet som er vestvendt. Noen av plantene har i det siste begynt å visne. Jeg lurer på om det trekker i fra vinduet, så tenker å plassere de på vaskerommet med plantelys. Må også nevne at det er en ovn under stuevinduet om det har innvirkning på plantens trivsel. Hvordan er basilikumens naturlige syklus? Vil den gå i vinterdvale, eller er det mulig å ha de spirende på vaskerommet med tilstrekkelig lys, vann og temperatur? Hvor mye plantelys er nødvendig i et rom på ca 6 kvm?
  Takk for inspirerende blogg!

  • Hei, hvor mye lys du må ha kan jeg ikke uttale meg om, det kommer helt an på hva du kjøper av lys, og jeg har uansett ikke kunnskap nok til å gi råd ut fra konkrete lamper.

   Men ja, basilikumen kan fint trives på vaskerommet om det holder grei temperatur og det får lys. Vindu over panelovn er ikke ideelt, der vil den tørke lett ut, og ja, om du har gamle vinduer så kan det også bli trekk.

 7. Er så usikker på gjødsel. Du skriver flytende gjødsel. Kan du skrive hvilken du bruker og hvor ofte du gjødsler. Lurer og om det er forskjell på gjødsel av urter i benk ute og urter i vinduskarmen. På forhånd takk

  • Hei, jeg er ikke komfortabel med å anbefale en fremfor en annen, da jeg ikke har prøvd de eller studert de alle sammen.
   Men, siden du lurer på hva jeg bruker så er det nå biobact. Men om den er verdt den økte prisen kontra mer ordinær gjødsel veit jeg ikke. For utepottene er det nok et poeng, men for små innepotter er jeg mer usikker. Ute i de store krukkene jobber jeg med å ha en levende og variert jord, da gir det mening med en kompleks gjødsel, men inne og i småpotter ute er det neppe så gøy for mikroorganismene uansett.

  • Uansett. Husk at det alltid er bedre å gjødsle, enn å ikke gjødsle (om du følger anvisningen i mengde på posen).
   Jeg synes det (ute) er bedre å bruke organisk gjødsel fremfor kunstgjødsel fordi den organiske gjødselen er bedre for mikrolivet i jorda og gir bredere næringstilgang. Men har man allerede en sekk stående av ettellerannet så er det mest rasjonelle å bruke opp den du har.

   Jeg er ikke fan av å dille, så hos meg får alle planter samme maten, mulig tomatene kunne bitt enda finere med ettellerannet avkok, men de blir fine nok som de blir 😉

   Les mer her: https://moseplassen.no/2016/04/morten-bragdo-jord-gjodsel/

 8. Heihei, og tusen takk for gode tips!
  Jeg har hatt en basillikum i vinduskarmen i over et år nå, så lenge jeg vanner den regelmessig har det så langt gått fint. Jeg har nok tatt av feil blader inntil nå, for nå har den veldig lange stilker, hvor det kun er blader i toppen. Har du noen tips til hvordan jeg kan få mer fyldighet på den nå? Kan jeg klippe stilken av på midten og fortsatt få nye skudd, eller tror du det er for sent?
  Igjen – takk for nok et godt innlegg med gode tips!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips