Hva kan du gjøre i hagen når snøen smelter:

Har vårsola smeltet snøen hos deg?
Lurer du på hva du skal eller må eller bør gjøre nå, og hva du bør vente med?
Jeg gir råd 🙂

 

Skal/bør jeg fjerne snø fra bedene?
Snø beskytter mot kulde og vind, så ikke fjerne snø bare for å fjerne, men der du tror du har noen vårblomster under snøen kan du godt ta vekk noe av den for å få litt tidligere vår, når våren først er i gang. Vær dog forsiktig, for plutselig er det en fem cm lang grønn spire som stikker opp, så ikke bruk spade…

vaariris-snoe

 

Skal/bør jeg klippe vekk gamle stilker og fjerne døde blader?
Bladene beskytter også mot kulde og vind, så her er det fordeler og ulemper ved å rydde. Der hvor bladene ligger i tette lag så er det lurt å rufse litt opp og fjerne noe av det slik at solen kommer ned til jorda/spirene. Men utover det så venter jeg med å fjerne til bladene er i veien. Dermed får de små spirene beskyttelse mot ekkel kald vind, det er nemlig mye lunere nedimellom stilker og blader. Når jeg ser at en plante er i god fart så klipper jeg vekk eventuelle gamle stilker, og jeg fjerner gamle blader. Stilker og blader går på kompost, eller graves rett ned i et bed.

fjerner blader

 

Hvor langt ned klipper man da?
Plantene bryr seg ikke om at det står igjen stilker, klippingen er rent estetisk. Ikke klipp så langt ned at du klipper i festet, og uteover det er det opp til deg hvor nøye du gidder å være, mine klippes slik at de har 1-5 cm stilk igjen.

Julerose klippe ned vår

 

Julerosebladene, hva med de?
Jeg får ofte spørsmål om julerosebladene (helleborus). De er jo vintergrønne, men blir stygge i løpet av vinteren. Noen hevder at gamle blader smitter nye med sykdom (rust), det aner jeg ikke om er sant, men jeg er noe skeptisk så jeg mener det helt opp til deg. Klipp vekk når du har lyst. Det vanlige er å klippe vekk tidlig vår, men det er nok mest fordi mange synes det blir finere og at det blir lettere å se blomstene – så gjør det som passer deg! (Det kommer uansett nye blader).

Og busker og klematis og sånn da? Beskjære de nå?
Jeg synes du heller skal vente med å beskjære busker og klatreplanter til våren har kommet lengre så du ser bedre hva som har fryst seg dødt, og så det ikke så lett blir frostskader og sykdom i snittflaten.

 

Når kan jeg begynne å plante ut i krukkene og balkongkassene?
Nå om du har lyst! Hold deg til plantene som tåler frost, og husk å herde de, så kan du begynne nå:
Les hvilken planter som tåler frost her
Les om hvordan herde planter her

Fjorårets mars-krukker!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her