Vårblomstrende iris! Festlig alternativ til krokus og snøklokker

PS: I morgen (fredag) fra kl 1800 sender jeg direkte video fra hagen på Moseplassen-Facebook. Tema blir vårblomstene, både det som bor i bed, og de jeg har plantet i krukker. Med andre ord stoff både for hagefolk og balkongfolk, og mulighet for å spørre meg direkte under filmingen 🙂

Men nå, til dagens bloggposttema, Iris!
Lyst på litt variasjon i vårbedet ditt? Den vårblomstrende irisen er ikke like kjent som krokusen, og ikke like villig. Men den er like tidlig og voldsomt vakker, og jeg synes den fortjener en plass i hagen 🙂

Det finnes veldig mange arter av iris. Noen av de er lave og blomstrer svært tidlig, og disse kaller jeg vårblomstrende iris. Iris reticulata er den vanligste arten, den kalles våriris, men det finnes også andre arter, og hybrider av disse.

iris-vaar-3

Irisen kan du kjøpe ferdig i potter nå, glede deg over i krukker inne eller ute og så plante. Eller du kjøpe løk på høsten.

Vinteriris
Vinteriris

Fakta om vårblomstrende iris:
Hentet fra Tommy og Kenneths udmerkede bok Hageselskapets løker og knoller:
Alle nevnte iriser er 10 cm høye. De trives best i godt drenert jord, de fleste liker sågar at det er litt tørt. Og alle elsker at det er mye sol på våren.

Snøiris, Iris histrioides. Blomster: Blå eller rødlilla. Blomstrer mars-april. Herdighetssone H5 (les om herdighetssoner)

Vinteriris, Iris danfordiae. Gul, april, H5. Foretrekker kalkholdig jord, plantes dypt.

Våriris, Iris reticulata. Blå, april. H5

Iris winogradowii. Lysegul, april. H5 Godt drenert jord, men liker ikke tørke. Kan spre seg godt. Skjelden.

‘Katharine Hodgkin’. Hybrid. Lyseblågrønn, april, H6. Av de enklere å få til å komme igjen. Se bilde nedenfor.

iris-Katharine

De ulike vårblomstrende irisene har ulik grad av villighet. Jeg har meget god erfaring med ‘Katharine Hodgkin’ (over) som hos meg ikke bare kommer igjen, men faktisk forøker seg! Den står midt i vanlig staudebed, og stortrives med det. (Men det er jo godt drenert i alle mine bed da).

I følge boka er Katharine av de villigeste, men en ting er hva en bok sier, og en annen ting er hva dere erfarer rundt i hagene. Så jeg vil veldig gjerne høre fra dere lesere om hvilken iris dere har erfaring med, og om de kommer flittig igjen hos deg, eller dør ut etter ett par år. Så bruk kommentarfeltet!

Og husk å stikke innom Moseplassen på facebook i morgen kl 18 for flere vårblomster!

iris-vaar-2
Trolig våriris
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Bra att du slår ett slag för våririsen. Tycker mycket bättre om dem än krokusar. Blommar tidigare, men vissnar senare. Visst, de kommer inte tillbaka till hundra procent, men det gör inte krokusar heller pm man inte bara väljer de vanligaste sorterna.

 2. Jeg har noen som er blålilla, de likner på den du har bilde av øverst, men jeg kjenner ikke navnet. Jeg fikk lov å hente dem i en villahage som skulle bygges ned med blokker (!!!!!!)
  De blomstret i noen få år, deretter har de bare kommet med blader. Det er mye sol der de står, men bakken er lett skrånende mot nord,så da varmer jo ikke sola så godt i bakken. De står i plenen, og i jorda her er det mye leire. Så jeg forstår, ut fra det du skriver, at jeg kanskje har en forklaring på hvorfor de ikke blomstrer lenger. Jeg tror jeg skal forsøke å flytte dem!

 3. Jeg kom over noen potter for et par år siden, aner ikke hva de heter, men fargen er blålilla og blågrønn. Etter at de hadde visnet ned i pottene, satte jeg dem ut i hagen. Hos oss er jorden leirete og ganske tung, så jeg hadde egentlig ingen forhåpninger om at de kom igjen, men det ser ut til at de trives ganske så godt og at de til og med sprer seg! En annen fordel er at rådyrene ikke ser ut til å knaske dem i seg med stor entusiasme! Gleder meg til de begynner å blomstre! 🙂

  • Så fint da at den trives godt hos deg i leire! Og veldig praktisk at rådyrene er litt mindre interessert i de 😀

 4. Har den blå typen i et av mine bed – visste ikke at den var der så den må ha blitt plantet av en tidligere eier eller kommet med som blindpassasjer. Det er sone 6 der jeg bor og den står i et bed på nordøst siden av huset. Den blomstrer hvert år

 5. Hei Anne! Jeg er veldig glad i mine iris som blomstrer og brer seg for hvert år! Jeg deler med familiemedlemmer som vil ha! Min ser helt ut som ditt nederste bilde, men har høye, slanke stilker og lange blader! Den blomstrer i mai-juni! har sett bilder av «våriris » hos venner på FB, synes de virker korte og lubne! Kan det være at det nederste bildet er den som blomstrer på sommeren?

  • Hei Anne-Kari. Bildet av den blå nederst er tatt 9. april. Men, om du bor i en kald del av landet hvor snøen ikke går før i mai, så kan det jo godt være den samme fordi. Det er jo noe forvirrende med anvisninger på når ting blomstrer på våren, ettersom de er beregnet på middeltid, så en må selv justere inn for lokalt klima.

   Eller det kan være en heeelt annen irirs, det finnes masse! En som ligner litt på det du beskriver når du sier lange stilker og lange blader er sibirirsen, men den er 40cm+ https://moseplassen.no/2012/07/sibiriris-min-irisfavoritt/

 6. Hei Anne!
  Titter innom bloggen din noen ganger, mest fordi jeg har så lyst til å ha en fin hage og jeg prøver å lære litt og litt. Jeg er ellers helt «grønn» på området.. (hihi)

  Spørsmålet mitt er. I høst rakk jeg ikke plante ut løk fordi vi drenerte rundt huset. Men som jeg syntes jeg leser, så kan jeg kjøpe løk i blomst nå, og plante der jeg ønsker at de skal komme igjen og igjen? (Krokus, påskeliljer, iris)

  Hva med de løkene jeg har igjen fra visne påskeliljer? Kan jeg plante de ut nå? Hvordan?

  Takk for tips! Jeg har flere spørsmål, jeg.. Men jeg skriver de under hver bloggpost.. Heads up.. Hehe

  • Jupp. Plant ut nå om bakken har tint 😀
   Del opp klumpen med løker slik at det er en og en løk, plant de såpass dypt at du har to høyder av løken med jord over toppen. Så en løk som er to cm høy, skal plantes såpas dypt at den får fire cm jord over toppen.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her