Sibiriris, min irisfavoritt!

Iris!
Det finnes mange arter, og av de alle så er det sibiririsen, Iris sibirica, som er min favoritt :)

Her er noen andre arter: hageiris/skjeggiris, stråleiris, vårblomstrende iris og sverdiris

Hvorfor er sibiriris min favoritt? Jo, jeg liker så godt de rene enkle blomstene som står stramt og fint opp fra en tett tue med nydelige slanke blader. Den er super i sammenplantninger fordi blomstene stikker seg så høyt opp, og fordi bladene danner god bakgrunn og kontrast til andre stauder. Sibiriris er absolutt finest i mengder, det bør være en skikkelig tue av de og det blir det relativt fort om de trives.

Blå sibiriris fra min mors hage, arveplante, meget villig.

 

Fakta:
* Høyde: Blomstene kan bli opp til en meter høyde, bladene er vel omtrent opp til halvmeteren.
* Blomstrer juni (mai-juli avhengig av klima). Hver enkelt blomst blomstrer ikke lenge, men det er flere blomster pr aks. Finnes i omtrent alle farger, men blå og lillatoner er nok vanligst.
* Foretrekker fuktig men drenert jord (trives feks godt i lett leire), men vanlig hagejord er helt ok. Vil helst stå i sol.
* Herdig til H7. (det vil si at den kan vokse i nesten hele landet)
* Kan formeres ved frø, men for å beholde navnsorter så må en formere ved å dele roten. Den er enkel å dele, og liker å bli delt av og til, det gir den økt voksekraft. Deles helst på sensommer/høst.

Typisk sibiriristue.  Lysere blå sibiriris, også gammel og i mors hage.

Hvor skaffe sibiriris:
Den gamle blå sibirirsen er meget villig og lar seg lett dele. Så kjenner du noen med en tue så kan denne spas opp, deles i flere biter og så planter man noen deler tilbake, og gir vekk resten. Faktisk bør sibiriris deles av og til, ellers kan den få det så trangt at den gir opp blomstringen.

De mer alternative fargene kan være vanskeligere å skaffe. Jeg har samlet på meg mine over flere år, blant annet ved å være med på import fra utlandet. Følg med på plantemarkeder og hagesentere med spennende utvalg, det dukker opp fine sorter her og der. Noen av disse nye sortene vokser villig og kan etter en par år deles, andre ikke. Sånn er det gjerne med planter som dyrkes frem for utseende, de kan miste de gode vokse-egenskapene sine.

‘Sparkling Rose’
‘Sparkling Rose’
‘Pleasures of May’
Ukjent

 

‘Dawns Waltz’

 

‘Gull´s Wings’
Trolig ‘Pleasures of May’
Arveiris :)

Her kan du lese om andre typer iris:

Hageiris/ skjeggiris. Volumiøs, variert og vakker :)

Vårblomstrende iris! Festlig alternativ til krokus og snøklokker

Sverdiris, den norske irisen!

Sort skjønnhet: Iris chrysographes, stråleiris

13 KOMMENTARER

 1. Er definitivt med på favorittlisten denne også ja! Og nå fikk jeg identifisert to av mine egne, ukjente sibiririser også! Har den hvite nederst, «Gull´s wings» og den blå-lilla som heter «Sparceling Rose». Lærer noe nytt hver dag! ;o) Og de fiolett-lyseblå var heeelt nydelige! De knallblå også… Må en tur på hagesenteret tror jeg…

  Ha en god helg!

 2. Så bra med den kommentaren din! Takket være den oppdaget jeg at jeg har stavet litt feil… Den mørkeste lilla heter ‘Sparkling Rose’. (Det finnes forresten flere ulike typer hvit sibiriris, så det trenger ikke være akkurat den du har).

  Men flott å høre at du også er iris-fan! yohooo!

 3. Hei Anne! Det er eb stund siden du skrev om Sibiriris, men har et spørsmål til deg: Hva gjør du med den når den er ferdig blomstret? Jeg har samlet mine i en stor gruppe som er aldeles fantastiske når de står stramt og flott og ikke minst når de blomstrer. Men mine flater ut etterhvert og «velver» overende. Ikke så veldig pene da……….

  • Hei Lisbeth
   Mine sibiriris står stort sett fint, uten å flate ut, så nå må jeg gjette litt på hva som kan være grunnen til ditt problem.
   mine står som sagt rimelig fint, men noen ganger blir det for mye bladverk slik at de blokkerer andre planter jeg heller vil se, og da bare klipper jeg de tilbake.

   Om du plages med at dine velter utover så kan det hende de står for tett? sibiriris har det med å «legge på seg» og bør deles av og til, og kanskje vil en ekstra tett tue lettere sprenges ut og flates ut.
   Det kan også være du har gitt de for mye gjødsel (nitrogen), det kan gi overentusiastisk bladproduksjon. Men, jeg er litt skeptisk til at dette er grunnen.

   verdt å nevne at det finnes veldig mye ulik sibiriris, og jeg ser at det er stor forskjell på bladverket på de ulike, noen velter nok lettere enn andre.

 4. Hei! Jeg er også Iris-fan. Nå holder jeg på å anlegge hage i Nord-Norge, og har tatt med frø fra mine foreldres hage på Østlandet. Har du prøvd å så Iris? Når på året bør det gjøres, tror du? Bør jeg så dem ute, eller i potter inne?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her