Hageiris/ skjeggiris. Volumiøs, variert og vakker :)

Det finnes en rekke ulike arter av iris, og den vanligste i de norske hager er nok hageirisen (kalles også skjeggiris og germansk iris). Vitenskaplig navn Iris germanica. Jeg har vokst opp med å kalle den for bredblada iris, noe som er veldig logisk i en  hage hvor det var to typer, en bredbladet (hageiris) og en smalbladet (sibiriris).

Identifisere:
Selve irisblomsten er jo ganske lik mellom de ulike irisene, men hageiris skiller seg fra sibiriris, stråleiris og sverdiris ved at den har skjegg i svelget på kronbladene, derav navnet skjeggiris.  De grønne bladene er helt stive og står rett opp og blomsterstengelen er tykk og stiv, og den har en karakteristisk rar horisontal rot, (rhizome).

Kjappe fakta om stell:
* Trives best i sol
* Må plantes slik at øverste del av hovedroten (rhizome, en tykk knollaktig sak) ligger over bakken og får sol på seg. Planter du den dypere så nekter den å blomstre.
* Trives best i veldrenert jord.
* Herdig til H6

1001 ulike farger!
Hageiris er enkel å lage nye hybrider av, og det har iris-gale drevet med i flere hundre år så det er virkelig et fascinerende utvalg av farger å finne. Noen er nesten helt ensfarget, andre har tydelige mønstre og noen er som dere kan se flerfarget. Høyden varierer også noe, fra 60-200cm.

Formering:
Formeres ved å dele rotstengelen. På sensommer graver du stengelen opp. Når du ser på den så ser du at rotstengelen har noen tynne områder, der knekker eller snitter du slik at du får minst ett skudd (bladrosett) pr bit, helst tre (er det kun ett så kan du ikke forvente blomst første året). Klipp av det meste av bladene og plant den grunt slik at halve knollen er over bakken. Jeg har planer om å ta bilder av deling senere i sommer, sammen med en masse andre planter jeg skal dele for å fylle hagen med.

 

LES MER:

All iris er fotografert i mors hage, jeg kjenner ikke navn på en eneste en av sortene 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Iris er fantastiske=) Jeg har jo noen, men ser jo at jeg helt klart må få enda flere. Synd mange av dem blomstrer så kort. Fint og lærerikt innlegg=) Det trenger jeg som er amatør. Ha en fin, fin kveld=) Vibeke

 2. Iris er vakkert, og det er mange gamle hager som skjuler disse skattene godt, som der jeg en gang bodde som nygift, hvor en gammel dame hadde anlagt en fin hage fra rundt 1925… Irriterer meg at jeg ikke tok med den flotte irisen videre. Elever er vi alle, hele livet…
  så det kommer med årene, haha…

 3. Hei

  Gleder meg over mine iris, og vil gjerne dele dem i år, for å få flere. Når kommer bilder om hvordan man deler?

  • Hei Marion! Beklager så mye, jeg tror ikke jeg kommer til å orke å lage delevideoer slik jeg hadde tenkt. Helsa har ikke vært snill med meg og jeg rekker ikke over alt det jeg så gjerne skulle gjort!

 4. hei!
  Jeg har en type iris uten de den store roten som ligger oppå
  jorda. Det kommer mange og lange tynne blader opp fra ei «samlerot»/tue om du forstår. Det jeg lurer på er hvordan jeg skal få blomster på den.
  Det blir masse blader og er jeg heldig,- 1 blomst…
  Den står solvendt i litt mager jord. har stått i kraftigere jord tidligere, – da kom det ingen blomster.

  Jeg har fått denne av en venninde for mange år siden og hos henne blomstret den 🙂
  Nå har jeg gravd den opp og lurer på om jeg skal kaste hele tua rett og slett..:-(

  Mvh marit

  • Hei Marit
   Det høres ut som om du har en sibiriris, eller muligens en chrystophata eller ensata (sikkert stavet feil). Det finnes utrolig mange iriser!
   http://moseplassen.com/2012/07/sibiriris-min-irisfavoritt/

   Merkelig at den ikke vil blomstre. Det er oftest et tegn på at den ikke trives. Jeg har iris som ikke blomstrer, men det er fordi de er nyplantet, og/eller fordi de er så små planter at de ikke har laget nok overskudd til å orke blomstring. Andre grunner til å ikke blomstre er at de får for lite sol eller for lite næring, eller at jorda er for kompakt slik at den ikke får plass til røttene sine.

   Har den stått flere år på samme sted så synes jeg du skal flytte den til den mest solrike plassen i hagen, og gi den masse vann og masse næring. Så håper jeg den tar seg sammen til neste år!

 5. hei!
  Jeg har en type iris uten de den store roten som ligger oppå
  jorda. Det kommer mange og lange tynne blader opp fra ei «samlerot»/tue om du forstår. Det jeg lurer på er hvordan jeg skal få blomster på den.
  Det blir masse blader og er jeg heldig,- 1 blomst…
  Den står solvendt i litt mager jord. har stått i kraftigere jord tidligere, – da kom det ingen blomster.

  Jeg har fått denne av en venninde for mange år siden og hos henne blomstret den 🙂
  Nå har jeg gravd den opp og lurer på om jeg skal kaste hele tua rett og slett..:-(

  Mvh marit

 6. Hei! jeg har kjøpt iris i potte, som nå holder på å blomstre flott i stuen min. det er fortsatt bare februar, så jeg tørr ikke å sette dem i jorden når de snart er avblomstret. skal jeg da klippe ned alle bladene osv, og lagre løkene i kjelleren til det ikke lenger er frost i bakken, og bare plante dem rett nedi jorda? og kan jeg da ta de opp igjen til sensommeren og spille dem, eller bør jeg vente ett år slik at de ikke får for mye stress?

  håper på svar
  hilsen fersk blomsterentusiaist

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her