Hurra, tulipanen har formert seg :)

Tulipa neustruevae

Den gule kule Tulipa neustruevae (har ikke norsk navn) overrasket meg i år. Plutselig har den lille posen løk blitt en stor herlig tue! De ble plantet høsten 2012, og i dette blogginnlegget kan du lese om tulipanene se bilder fra 2013 blomstringen. Det er enorm forskjell!

Tulipa neustruevae er en botanisk tulipan. Det vil si en tulipan slik naturen har laget den, ikke «forbedret» av gartnere slik de de mer vanlige fancy/kultiverte tulipanene er. Botaniske tulipaner kommer ikke bare igjen fra år til år, de kan formere seg med både med frø og sideløk! Les mer om de geniale botaniske tulipanene her

Pst: Denne tua med tulipaner er veldig tett og står i en veldig skrå skråning, så de har veltet utover. Jeg synes igrunnen det er sjarmerende, men om du ikke liker det så trøst deg med at de sto relativt rett når de var færre.

Tulipa neustruevae-2

Tulipa neustruevae-3

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Nydelige! De skal jeg jammen se etter når det er tid for løksetting igjen. Takk for din inspirerende og lærerike blogg

 2. Det var en flott farge!
  Av det tidligere innlegget du linket til ser jeg at denne sorten var den som kom tidligst hos deg. Jeg bare tipse deg om at jeg har en sort som kom i blomst allerede 12. april i år. Den heter Polychroma og er hvit og gul (det er bilde av den på bloggen min). Jeg har også satt to andre typer, men dette er fortsatt den eneste som har kommet i blomst. Ganske tidlig den kalde våren tatt i betraktning!

  • interessant! Og ja, det er tidlig, samtidig har jeg merket meg at noen av de botaniske kan komme overraskende tidlig i gang, de bare nekter å blomstre før det er varmt nok.

 3. Her i Stavanger blir disse tulipanene kalt «Pakkeblomst». Jeg har hagen fullt av de og om en uke står de i blomst, litt sent her, fordi min hagen ligger direkte ved sjøen. Noen steder står de vild ved sjøen. Jeg ble fortalt at man kaller de «pakkeblomst» fordi de kom som lasse med på båtene som pendlet mellom Nederland og Norge. Vet ikke om det stemmer.
  Men for noen dager siden så jeg samme blomst i lilla farge med en veikant, ikke helt så høyt. Vet du om disse botaniske tulipaner finnes i andre farger?

  • Bestemor, som bodde på Hisøya i Arendal, hadde hagen full av de. Hun kalte de flasketulipaner. Vet ikke om hun hadde funnet på navnet selv. Jed har i alle fall fått fortalt at de kom med nederlandske seilskip og kaltes ballastplanter. Tok med meg noen få løk hjem til der jeg bor, og har nå hagen full av de – til og med i gressplenen.

 4. Her i Stavanger blir disse tulipanene kalt «Pakkeblomst». Jeg har hagen fullt av de og om en uke står de i blomst, litt sent her, fordi min hagen ligger direkte ved sjøen. Noen steder står de vild ved sjøen. Jeg Jeg ble fortalt at man kaller de «pakkeblomst» fordi de kom som lasse med på båtene som pendlet mellom Nederland og Norge. Vet ikke om det stemmer.
  Men for noen dager siden så jeg samme blomst i lilla farge med en veikant, ikke helt så høyt. Vet du om disse botaniske tulipaner finnes i andre farger?

  • tulipanen du referer til er en annen villtulipan/botanisk tulipan. Det finnes masse ulike arter 🙂

   Angående pakkblomst, det har jeg ikke hørt før men garantert en variant av balastblomst. Når skip seiler så kan de ikke være helt tomme, da har de dårlig balanse. Det er ikke alltid man får varer til og fra en by, så man pleide å fylle sand eller jord ol i bagasjerommet. Og denne balasten hadde gjerne med seg noen frø, som gjør at man langs deler av kystnorge har spennende utvalg blomster.

   Den vanlige villtulipanen på sørvestlandet er tulipa sylvestris, norsk navn skogstulipan. Den ligner på denne jeg viser frem, men er ikke den samme. Du kan lese om flere villtulipaner her: https://moseplassen.no/2015/10/tulipanene-som-villig-kommer-igjen-ar-etter-ar/

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her