De villige tulipanene!

Har du tenkt over hvordan hageblomster har blitt til? At det for de fleste av de plantene vi dyrker i hagen, finnes en forløper i naturen som ikke er like prangende og flott? For over mange hundre år har gartnere nøye parret foreldre og plukket ut barn for på den sakte måten manipulere frem nye farger, større blomster, og flottere planter.

Dette er spesielt tydelig blant tulipanene. De aller fleste av tulipanene du kjøper er nå høyere, større og i et mye bredere fargeutvalg enn de var i sin naturlige form. Men, de kultiverte tulipanene har en svakhet, de varer stort sett bare ett år! Etter det krever de stell og styr, og blir aldri like fine som det første året.

Men, det finnes håp for tulipanelskere som liker planter som kommer igjen år etter år, uten styr. Kjøp orginalene!

botanisk-tulipan
Bilde: Tulipa humilis ‘Little Beauty’

Tulipaner slik naturen har dyrket de frem kalles botaniske tulipaner, eller villtulipaner (og hei du fra sørlandet, det finnes masse ulike villtulipaner, ikke bare den du kjenner og som faktisk har ett navn, følg på!). Mens de kultiverte tulipanene bare rett og slett kalles tulipaner.

Det er faktisk mulig å få kjøpt botaniske tulipaner i vanlige hagesentra, du må bare leite litt for å finne de for produsenten er ikke videre flink til å merke de… De vanlige ,altså kultiverte, tulipanene dominerer markedet og er flotte solister, men for meg er det de botaniske tulipanene som er de faktiske stjernene.

botaniske-tulipaner
Bilde: Tulipa clusiana ‘Peppermint Stick’

Botaniske tulipaners gode egenskaper:
1. Blomstrer tidlig, (Ca en måned før de «vanlige»).
2. Blomstrer år etter år like fint (de fleste vanlige dør ut etter ett eller en par år)
3. Kan om de trives formere seg. (Det gjør aldri de vanlige).

Strengt tatt burde vanlige tulipaner være ulovlig å selge til hagenoviser for disse tror jo at de gjør noe galt når løken bare blir fin ett år…

botanisk-tulipan-2
Bilde: ukjent, men definitivt en botanisk tulipan

Noen  botaniske tulipaner:
– Min favoritt heter Tulipa Turkestanica Den har en masse klokker på samme stengel og blomstrer ganske lenge, veldig tidlig og like fint fra år til år. Les om den her og her.
– Skogstulipan, Tulipa sylvestris. Den vanligeste botaniske tulipanen i norge er nok skogstulipanen, som kom med ballast på sørlandet hvor den visse steder har forvillet seg. Der kalles den bare villtulipan, men obs. Villtulipan er altså egentlig navnet på alle botaniske tulipaner, dere har ikke enerett på navnet på de gule tulipanene deres nede på sørlandet 😉
Tulipa humilis ‘Little Beauty’ har en klar sterk rosafarge med blå bunn. Les om den her
– Skjermtulipan, Tulipa tarda, er gul og hvit og lav og villig. Les om skjermtulipan her
Tulipa neustruevae har vært først ute av tulipanene hos meg. Gul. Les om den her
Tulipa orphanidea ‘Flava’ har en artig spinkel rar blomst, les om Flava her
Tulipa clusiana ‘Peppermint Stick’ er lyserosa og hvit, i striper! Les om Pepermint stick her

Botaniske tulipaner kjøper du på høsten, i løkposer. Se etter de i hylla på ditt lokale hagesenter, eller i en av nettbutikkene med stort løkutvalg!
botaniske-tulipaner-2
Skjermtulipan, Tulipa tarda

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Den ukjente rosa og gule øverst ligner på tulipan Bakeri lilac wonder 🙂
  Du er årsaken til at det nå vrimler av botaniske tulipaner i hagen min! Jeg er hekta, og vil ha mer :p

 2. Så flott at du pusher botaniske tulipaner, men det du skriver om de kultiverte tulipanene virker vel pessimistisk etter mine erfaringer. Mine foreldre har noen store, rød og flotte tulipaner i rosebedene sine som formerer seg sakte, men sikkert og kommer igjen år etter år. Dessverre vet jeg ikke kultivaren. Jeg har prøvd å finne lister over kultivarer som egner seg til å forvilles i hagen, men uten særlig hell. Derimot kom jeg over denne artikkelen fra The Telegraph som viser at det er håp for dem som liker litt større tulipaner også. http://www.telegraph.co.uk/gardening/gardeningadvice/10801495/Top-tulip-tips-from-Great-Dixter.html

  • takk for flott lenke!
   Jeg veit jo at det finnes noen gode av de store, det er derfor jeg skriver noe ala «stort sett» der oppe i teksten, men ja, jeg kunne kanskje nyansert litt mer.

 3. Hei, vet ikke om du kommer til å oppdage denne kommentaren, men i tilfelle……. nå har mine strålende gul-hvite tulipaner, antagelig tara blomstret av i den Trønderske varmen. Jeg har sittet i kroken min mens jeg lader batterier til en bitteliten økt i hagen. Mennskelig jeg klippe ned blomsten eller la dem sette frø? Frøkapslene er vakre. Har fått dem igjen i krukke for andre år.
  Gøy å lese dette innlegget. Fant noen villtulipanløker på hagesenteret sist høst

  • Jeg får alle kommentarer inn som epost, så jeg får med meg nye uansett hvor de legges 🙂
   Så flott å høre at du har god erfaring med botanisk tulipan!
   Hva gjelder å la frøkapsler sitte på eller ei så strides de lærde. Noen hevder det er best å ta de av slik at løken kan få mer næring, andre sier det ikke spiller noen særlig rolle. Jeg har gjort litt ulikt ulike år, som du sier så er jo frøstendene veldig dekorative 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her