Slik overflatebehandler vi terrassen

Jeg får mange spørsmål om hva vi gjør med terrassen, og svaret er rasende enkelt:

Grønnsåpe + kost + muskler!

Vi hverken beiser eller oljer, og er ekstremt fornøyd med dette valget. Vi har en diger terrasse, bygget i ordinært norsk trykkimpregnert trevirke i uvanlig dimensjon.  (Du kan lese om terrassebygging her, trematerialene er forøvrig sponset).

Når vi la første del av gulvet i 2012 trodde jeg terrassebordene måtte overflatebehandles. Enten med beis eller olje. Men så snakket jeg med hagevenner, og med de som lager trevirket, og fant ut at det faktisk går brillefint å la de trykkimpregnerte bordene eldes naturlig, om man ikke herjer for mye med overflaten.

terrassegulv-trykkimpregnert

Det er to grunner til å beise eller olje terrassegulvet: Oppnå en farge og å beskytte materialene.
– Angående farge: Vil du ha helt jevn farge må du beise, ubehandlede gulv får fargespill etter oljeflekker og krukker som står lenge samme sted osv.
Trykkimpregnerte materialer er jo grønnlige og ikke så vakre når de er nye, men når de utsettes for sol og regn så vil de gradvis få en grå farge, (når de er tørre, de blir mer trefarget igjen når de er våte). Hvor fort gråningen går avhenger på været, der sola steker går det på en sommer, mens det i dype skygger kan ta en par år.

– Angående vedlikehold. Trykkimpregnerte materialer er i utgangspunktet vedlikeholdsfrie, men det kan være olje og beis kan forhindre litt oppsprekking og oppflising. Men, obs: Dersom du ikke beiser/oljer må du være mer forsiktig med vaskingen da både terrassevasker og sterke vaskemiddel kan føre til at gulvets overflate røffes opp og dermed bli flisete. Og da må du beise, om du ikke ødelegger gulvet kan det greie seg bedre selv.

Jeg ser mange missforstår grønnsåpen og tror vi setter inn gulvet med såpe slik man gjør med møbler. Det er ikke helt rett. Ja, såpen vil beskytte noe, men det vesentlige her er at grønnsåpen er et vaskemiddel, som bidrar positivt, ikke negativt til treets overflate. Ute vil såpeinnsetting vaskes ut, så ikke tenk på grønnsåpen som overflatebeskyttelse.

terrassegulv-kost-gronnsape

Hvorfor vi valgte å ikke beise?
Primært fordi vi synes gulvet er penere når det grånes naturlig. Det lever og ser flott ut i ulikt vær. Det er også et poeng at vi synes det er fantastisk å gå på ubehandlet tregulv. Det kjennes mykere og mer naturlig ut under foten (og ikke en flis i sikte så langt). At vi i tillegg slipper å styre med beis er jo heller ikke negativt. Den årlige vasken tar jo litt tid, men totalt sett tenker jeg det minst går opp i opp.

Hva vi gjør med terrassen:
Hver vår får de delene av terrassen som er grønne eller på annen måte flekkete en skrubb med grønnsåpe og piasavakost. Vi bruker ikke høytrykksspyler, selv med terrassevasker så er den litt hardhent med trevirket. Av samme grunn bruker vi ikke sterke kjemiske vaskemiddel, de kan også skade overflaten. Grønnsåpe og stiv kost krever litt mer innsats, men er ikke så ille som det kan høres ut, det er tross alt bare deler av gulvet som trengs å vaskes 🙂

.
Oppdatert:
Det har vært stort engasjement om denne posten, så gøy! Se gjerne facebooktråden for andres erfaringer med å gjøre slik jeg gjør.
Jeg har fått endel spørsmål her og på facebook om det er mulig å slutte å behandle gulv man allerede har beiset eller oljet. Det har jeg ikke kunnskap til å svare på. Dersom du har startet å beise så tror jeg det blir vanskelig å slutte fordi du ikke har noen god måte å bli kvitt den gamle beisen uten å røffe opp overflaten. Om du har oljet er det mulig det er enklere å stoppe, med mindre du har brukt fargepigment som blir værende og gjør at overflaten ser stygg ut.

 

Oppdatert 2018. Reklame:
Jeg har nå flyttet, og oppdaget et nytt produkt. Mitt nye terrassegulv er behandlet med Sioo:x, som gir det pene naturlig utseendet jeg liker med å vaske det med grønnsåpe, og i tillegg bedre beskyttelse enn hva grønnsåpen kan.
Les om det her (betalt omtale).

Smart behandling av terrassegulv!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. Skriver under på at grønnsåpe og kost er suverent! Det gjelder for så vidt tregulv både ute og inne- deilig å gå på, pent å se på ;o)

  • enig, innegulv er også mykere og bedre å gå på om de er ubehandlet 🙂 (men det er lettere å holde glatte gulv rene da)

 2. Hva slags blandingsforhold mellom vann og grønnsåpe bruker dere? På grønnsåpeflaska står det oppskrift på en veldig konsentrert blanding til bruk på ubehandlet tre. Er det den dere bruker?

  • Hei Aud. Jeg (vi, er ikke jeg som skurer) slumper. Målet er å få det til å skumme opp litt, så det er vel forsåvidt ganske sterkt, iallefall der det er nasty flekker.

 3. Vi har en beiset stor terrasse på sommerhuset – vi ønsker å fjerne den gamle beisen og la terrassen gråne. Men for å fjerne den gamle beisen må vi bruke terrasserens som gjør treverket mykere. Vil det ødelegge den nødvendige overflaten på terrassebordene slik at vi må fortsette med beis? Håper jo veldig på at vi skal slippe rens og beis hvert andre år

  • Mange har spurt om dette nå, og jeg har ikke nok kunnskap til å gi godt svar. Men. Personlig tror jeg nok terrasserensen vil herpe overflaten såpass at den fliser seg lett om man lar være å etterbehandle. Det er delt noen erfaringer inne på kommentarfeltet på facebook, kanskje blir du litt klokere av å lese de? https://www.facebook.com/Moseplassen/posts/1192599540750475

  • Jeg har også en terrasse på 50kvm og 2 mindre som jeg har beiset. Grudd meg lenge til å friske opp med nytt strøk nå. Men hvordan går man fram om man ha lyst til å fjerne gammel beis og ha slik grønnsåpebeh. slik du beskriver her?

  • vel, det er jo det som er det kjipe, du kan trolig ikke angre. For med en gang du prøver å fjerne den gamle behandlingen så røffer du opp overflaten på trevirket, og det vil gjøre den mer utsatt for vær og vind, og det igjen kan føre til at den fliser opp.

   Men dette er min synsing, ikke noe jeg _vet_

  • Vi renset den gamle terrassen da vi flyttet inn, brukte to forskjellige typer terrasserens, og har siden satt den inn tre ganger (høst og vår) med grønnsåpe (1+1 såpe og vann). Vi har ikke fått bort all den gamle beisen overalt så den er ikke akkurat 100% trehvit, men overflaten har ikke fliset opp, jeg går barbeint der hele tida:)

 4. Vår ubehandlede terrasse er også kjempefin – synes jeg. Gubben i huset er ikke helt enig, så i år blir det beising. Jeg får vilja mi på stort sett alt annet, så det er greit at han også får lov til å bestemme bittelitt … , og det er HAN som må gjøre jobben – bikkja og jeg reiser vekk noen dager så det ikke blir potespor i beisen (terrassen begynner ved utgangsdøra). Blir jo spennende å se det ferdige resultatet når vi kommer hjem. Altfor ille kan det vel ikke bli …. *krysser fingre*

  • Sånn er det med ekteskap, man må finne en fin middelvei 🙂 Og beis er jo fint det også!

 5. jeg har nettopp skurt terrassen med klorblandet med 50% vann og jotun hard kost, mye muskler trengs, den blir ha helt ren, kan også brukes på terrasse oljet beis, mye forsvinner, spyler etterpå
  dagen etter rulles grønnsåpen på ublandet, godt fornøyd med arbeidet

 6. Hei skal bruke grønnsåpe for å behandle terrassen, skal me spyle etterpå eller skal da berre trekke inn i treverket

 7. En kommentar ang SiO:x. Vi behandlet hele gulvet vårt med det for noen år siden, etter å ha lagt helt nytt gulv. Det holder seg ikke pent som de sier i reklamen og det tåler ingenting. Aldri hatt et terasse gulv som er er grønt og fult av alger etter vinteren. Og skal du behandle det med SiO:x sin vask for p få det bort må du bruke den sterke som gjør at du må sette inn gulvet på nytt. I tillegg flasser det som et rent H. Min erfaring er at dette er et overprisa dritt produkt. For det var sjukt dyrt å behandle og det holder ikke mål i det hele tatt. Et så sjukt skuffa over det produktet. Så nå skal vi pusse bort alt som flasser med fint sandpapir og prøve oss på grønnsåpe i steden.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her