Villrose har sneket seg inn på stjerneplass!

For lenge siden dukket det opp en frøsådd liten rose i hagen. Jeg er veldig glad når hagen gir meg gaver, og nysgjerrig som jeg er lot jeg den stå, og håpet det var noe spennende…

I fjor blomstret den endelig og avslørte at den slettes ikke var spennende. Vakker – ja absolutt, men rimelig ordinær 🙂

steinnype-2

Det viste seg at jeg, på hagens mest synlige plass, har ett eksemplar av den rosen mange kaller nyperose eller villrose, men som egentlig heter steinnype. Vitenskaplig navn er Rosa canina, og på engelsk kalles den derfor Dog rose.

Obs: Ikke å forveksle med rynkerosen, rosa rugosa, som også kalles nyperose. Rynkerose er på forbudslisten (og svartliste), men stennype er ikke på noen av listene.

Rosen har noen aldeles bedårende små blomster, akkurat denne i en lys rosa tone, men den finnes også i hvitt og sterkere rosa. Blomstene er enkle, med kun fem kronblader, og humlene eeeelsker den! Blomstrer nå og en liten stund fremover, men har ikke lang blomstring. Til høsten kommer det massevis av flotte røde små nyper, som naturligvis er spiselige.

steinnype

Selv om den er flott der den står nå, så skal ikke steinnypen skal bli stående i akkurat det bedet. Delvis fordi busken etterhvert blir for høy og uformelig og ikke interessant nok året gjennom, og delvis pga rotskudd som den produserer flittig. Men, oppe i «moseskogen» (naturtomta) passer denne rosen perfekt, så etter at den har blomstret av så klipper jeg den ned og flytter den dit.

Har du lyst på en omfangsrik rose som greier seg selv under karrige forhold så kan steinnype være et alternativ. Den er herdig til H6, og takler både god hagejord og temmelig skrinn og tørr jord. Og takler vind. Lite utsatt for sykdom, og generelt villig og grei. Danner rotskudd, så jeg anbefaler den altså ikke i bed, men som solitær kan den bli flott. Blomstrer på gamle grener, så den skal ikke klippes tilbake, men kan med fordel foryngelsesbeskjæres (hvilket vil si at når du beskjærer så tar du gamle grener helt ned til like over bakken)

steinnype-5

LES MER:
– Enkle og doble roser er strålende humlematfat! Se en rekke andre humlefavoritter her, og gjør ditt for å gjøre den viktige humlas liv lettere 🙂
– Skal du kjøpe roser i sommer? Her forklarer jeg hvor dypt du skal plante rosene, og viser veldig pedagogisk hvorfor det er så viktig å plante de dypt nok!
– Rosa står midt i bedet jeg har fått hjelp til å gjøre om nå i sommer. Om du ikke har sett bloggposten allerede, så anbefaler jeg den 🙂

steinnype-rosebusk

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her