Lykkefund – hagens blomsterbombe

Lykkefund er en absolutt fantastisk rose!
Både mennesker og humler flokker seg rundt den, det er alle hagegjesters favoritt, ja med unntak av ekorna da, som liker å løpe på håndløperen og vel synes rosen er litt i veien 😉

‘Lykkefund’ er en slyng/klatrerose, formelt en rambler. Når den har etablert seg så lager den laaange årsskudd (på det meste er mine 4 meter, men de kan bli lengre), og dermed er den genial mot gjerder eller over pergolaer. Særdeles kraftig vekst og finest når den får utfolde seg i fri form, så ikke rosen om du skal ha en pyntlig sak opp en liten rosebue.

lykkefund-rose

Har kremhvite halvfylte blomster, med noe duft, og de kommer i mengder, alle nesten samtidig, slik at blomstringen blir kort og kraftfull. Danner nyper på høsten.

Herdigheten er satt til H5, les om herdighetssoner her.

lykkefund-rose-4

‘Lykkefund’ er en rose som plages lite med sykdom, og går for å være grei å ha med å gjøre. Min brukte vel en par år på å etablere seg, og eksploderte så i en sky som dette 🙂 Beskjæres med foryngelsesbeskjæring, dvs at du tar ut grener du ønsker å fjerne helt ned til bakken, og lar resten stå urørt utover å fjerne eventuelle tilbakefryste.

lykkefund-rose-7

‘Lykkefund’ er en ganske vanlig rose som en bør få fatt i på de fleste hagesenter. Kanskje utsolgt nå, men spør, og prøv eventuelt igjen til våren. Og du, om du liker ‘Lykkefund’ så tenker jeg du vil like ‘Bobbie James’ også, de ligner mye på hverandre! Eller Rosa Helenae hybrida, som jeg tror er et lite hakk mer herdig enn Lykkefund, og har enklere blomster.

lykkefund-rose-5

Og ja, som nevnt innledningsvis, Lykkefund er høyt elsket blant humlene 🙂 Selvfølgelig, for humla har svært god smak på blomster og liker godt å besøke roser, så lenge disse ikke har flere kronblader enn at humlene kommer ned til pollen og nektar. Så enkle og doble roser er flott, fylte roser er uinteressant, for en humle. Kanskje også for deg?

lykkefund-rose-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

  1. Så flottHar plantet 2 stk selv, sent i fjor sommer. Har du prøvd å ta stiklinger av denne? Mvh Tone

  2. Hei, gøy og inspirerende å følge deg Har et spørsmål vedr. Lykkefund, som du har omtalt tidligere. Ønsker å ha den som en frittstående stor busk, og lurer på om den må støttes opp, eller kan den stå alene?

    • Har du god plass så kan den vel stå alene, men det vanlige er å gi den noe å lene seg på. Jeg hadde min mot ett gjerde, men gjerdet var slik formet at det bare var bittelitt som fikk støtte, så strengt tatt kan man si den var frittstående, det kan funke det, men da blir det betydelig videre enn høy.

  3. Hei! Min Lykkefund er tre somre gammel. I år ser jeg ikke lengre bladene for alle de nydelige blomstene. Men foreløpig ser den ikke ut som en klatrerose, og jeg er redd det er min skyld… Jeg er nybegynner og har fjernet det jeg har trodd var villskudd. Myke lange grener som skyter ut i «voldsom» fart er kanskje ikke nødvendigvis villskudd?? Tusen takk for utrolig fin side, forresten. Det er så gøy og lærerikt å følge deg

  4. Takk for flotte og inspirerende sider, leser ofte det du jar skrevet! Tenker på å kjøpe flere rosebusker til å ha frittstående i hagen og et par klatreroser til rød husvegg. Lykkefund er nå på lista mi. Vet du om den er rotekte eller podet? En rotekte rose trenger kanskje ikke plantes så dypt som en podet rose?

  5. Nå venter jeg på at min Lykkefund som jeg plantet i fjor,skal vokse seg stor og fin:-) Når kan man ta stiklinger?

  6. Min Lykkefund har vokst meg over hodet. Enten må jeg flytte den, eller klippe den ned. Når er det best å klippe den ned og hvor mye kan jeg ta?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her