Syrinhortensia ‘Vanilla Fraise’

Hagens prakt!

Jeg har sagt det før, jeg sier det gladelig igjen. Skal du ha hortensia, så skal du ha syrinhortensia Hydrangea paniculata , (eller vierhortensia, den er visst nesten like bra). Mye mer herdig og lettere å lykkes med enn de derre «hagehortensiaene».

Vanille-Fraise-hortensia-3

I dag vil jeg vise deg min ‘Vanille Fraise’. Den står i en diger krukke, frempå der det blåser litt, og greier seg finfint. Og er så vakker at du vil ikke tro! Nå har den om jeg ikke husker feil blomstret i over en måned allerede, og kommer til å fortsette å glede meg en lang stund til.

Vanille-Fraise-hortensia-4

‘Vanille Fraise’ er ekstra magisk ved at hun starter ut med helt hvite blomster, som så gradvis får mer og mer rosaskjær, til den nå står med helt rosa høyblader. Jeg digger at plantene endrer seg gjennom sesongen, at de viser tiden som går, og derfor er ‘Vanille Fraise’ blitt min favoritthortensia 🙂 Det er forresten ikke den eneste hortensiaene som har denne transformasjonen, både den rene arten, og flere av navnsortene går også fra helhvit til ymse rosatoner.

Vanille-Fraise-hortensia-5

Vanille-Fraise-hortensia-6

Vanille-Fraise-hortensia-7

FIKK DU LYST PÅ?
Om du vil lese om hvordan syrinhortensia skal stelles så les her. Den er faktisk herdig til H5, det vil si at den kan vokse i svært mange hager!

På bildet under ser du to syrinhortensiar, ‘Vanille Fraise’ bakerst, og forran en oppstammet ‘Limelight’.

Vanille-Fraise-hortensia-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Hei Anne, den syrinhortensiaen din er noe av det fineste jeg har sett!! Jeg lurer på om du kan gi meg noen tips. Jeg plantet en syrinhortenisa i en stor krukke for 4 år siden, hver vår har jeg tatt bort en del jord fra toppen og fylt på med ny, samt brukt litt kugjødselkopost og gjødslet gjennom sesongen. Men busken har blitt litt mer pjusk for hvert år som har gått. Så i høst tok jeg å plantet den i hagen, så får vi se om den trives bedre der. Jeg har veldig lyst å prøve å plante en ny syrinhortenisa og ha i krukken til våren…Så har du noen gode tips på lur? Slik at jeg kanskje lykkes bedre denne gang ? skjønner ikke helt hva jeg har gjort feil 🙂 Takk for kjempe fin blogg med varierte innlegg og tips! Gleder meg til å følge prosjektet ditt og se hvordan den nye terassen din tar form 🙂

  • Hei Hege 🙂
   Dette blir ren gjetting fra min side, men kanskje den har vært for tørst? Hortensia er jo kjent for å like mye vann. Det kan også hende du skal gjødsle mindre, busker er generelt ikke så sultne som stauder. Eller, det kan rett og slett hende du har fått en mandagsplante, det hender, noen planter får en tøff start på livet (kan skje før de kommer til deg) og så blir de stående å sture etterpå.
   Blir spennende å se om den trives bedre i bedet!

 2. Vil den trives i Indre Østfold? Ut i fra det jeg har lest er det H5 i Askim… det er en del leirejord her, hvor mye bor jeg grave vekk og erstatte med ny jord…. Blander jeg grus inn i jorda? Det står at jorda skal være godt drenert Hvis jeg skal plante den i potte, hvor stor bør potta være?

  • Ja, ut fra klimasonekartet så bor du enten i H5 eller H4 http://www.hageselskapet.no/klimasonekart/ les eventuelt mer om det på
   https://moseplassen.no/2011/05/herdighetssoner/

   Skikkelig leirjord er ikke barebare å utbedre. Du kan ikke bare grave ut en grop, du må ta hele bedet ellers samles bare vannet i den nøye utbedrede gropa di.. Beste måten å drenere skikkelig leirjord på er faktisk å bruke organisk masse (kompost), ikke grus. Ett godt tips er å lage deg opphøyd bed, da dreneres vannet lettere vekk.

   størrelse på potten vil avhenge av størrelse på busk, hvor mye sol den står i, og hvor flittig du er til å vanne. Men mitt minimumsforslag er 50 cm diameter og 40 cm høyde.

 3. Hei Anne, og takk for kjempefin blogg! Jeg er en ganske fersk hageentusiast, og leser dine innlegg med stor interesse. Jeg lærer masse! Syrinhortensiaen din i krukke er noe av det flotteste jeg har sett! Ønsker meg en slik på terrassen. Kan du fortelle meg hvor stor krukken på bildet er? Og hva med overvintring? Står den i krukke ute vinteren igjennom? Og i så fall, hvor ofte skal den vannes i løpet av vinteren?

  • Hei Ann-Helen 🙂
   Det er en veldig stor krukke, husker ikke nå hvor stor den er (har den ikke lengre), men den var nok nesten en meter høy. Den sto ute året gjennom. Du vanner ikke planter som står ute om vinteren, med mindre du bor ett sted hvor det ikke fryser og krukken står under tak. Å drive å overvintre trær og busker inne gjør jeg ikke, så jeg har ikke noen erfaringer å dele på det.

   Jeg skal ha syrinhortensia boende ute her i den nye hagen også, de blir nok stående i krukker som er minst 50 cm diameter og 40 cm høye. Noen kanskje større 🙂

  • Hm, Hva mener du med legger seg flat? er blomsterhodene så tunge at planten legger seg utover? Eller legger den seg ut også uten blomster?

 4. Nei de er nok tunge for det er flotte blomster i full blomstring men bør jeg støtte dem opp eller skal dem ligge sånn? Plantet dem i juni så jeg tenkte kanskje dem blei sterkere i kvisene beste år. Det er pinky winky og vanilla fraise, satte dem annenhver 5 til sammen og det er vanillan som ligger mest

  • Det kan se litt ut for meg som at når grenene først er svake så greier de ikke riktig tøffe seg opp. Så jeg har noen grener på min vanilla som henger veldig, de er alle gamle, og noen som står stivt og flott opp, de er alle nye. Jeg regner med at de som henger alltid vil henge noe selv om det nok blir bedre, mens de nye sikkert blir stående like bra til neste år. Men her har jeg ikkenoe fasitsvar!

 5. Hei Anne! Som deg, er jeg veldig glad i syrinhortensia. Har flere, blant annet tre ganske store busker med Vanilla Fraise kjøpt i fjor. (Står ikke i potte). Der ser ut som det kommer villskudd rett opp fra stammen, med blomst. Skal disse fjernes, tro? Redd de skal «stjele» energien fra resten. Hilsen Anette

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her