En av Oslos flotteste takterrasser:

De senere årene har det blitt et økt fokus på at leiligheter bør ha gode uteareal, og at disse gjerne kan ligge på tak. Nå er dessverre ikke alle takterrasser gode å være på, men med investeringsvilje og dyktige fagfolk så kan takterrasser bli fantastiske.

Den felles takterrassen i Platousgate 6 er et godt eksempel på at det er mulig, det er en uteplassen du virkelig ønsker å bruke. En oase!

Takterrasse på Grønland i Oslo designet av Snøhetta

Bygget ble ferdigstilt i 2009. Byggherren var Infill, med Element som arkitekter og Andreas Nypan hos Snøhetta Landskap for utformingen av takterrassen. (Nypan er nå partner hos Landskapsfabrikken)

Jeg besøkte takterrassen tidligere i uken i forbindelse med at jeg var på visning på en leilighet i bygget. Leiligheten jeg var på visning til har sin egen private takterrasse som er verdt å sjekke ut, en riktig lekker sak jeg egentlig hadde tenkt å lage egen bloggpost om. Men siden jeg ikke har fått fatt i BoBedre så kjører jeg en forenklet versjon med å gi dere lenker. For, den private takterrassen ble utformet i 2011 av Darren Sains i forbindelse med en konkurranse BoBedre hadde. Les BoBedres artikkel om den mildt sagt imponerende transformasjonen her, og så kan du selv se hvordan takterrassen nå ut nå fem år etter i eiendomsannonsen her.  (nei, jeg kommer ikke til å by på den, det er ikke stille nok der for meg).

(Legg merke til at det viktigste som er gjort på den private takterrassen er grunnstrukturen. Gulvet og pergolaen. Det er igrunnen ikke så mange planter igjen fra prosjektet, og det går helt fint fordi den viktigste planten sto der allerede, det er det store treet i bakkant).

takterrasse-blomster

Men, tilbake til den felles takterrassen…!

Det er i mine øyne tre grunner til at den felles takterrassen fungerer:
1. Det er frodig!
2. Det er masse ulike soner
3. Estetikken røff nok til at det ikke er så nøye om noe ikke er perfekt

Pergola i tre og stål på takterrasse i Oslo

Frodighet:
Nå er det naturligvis ikke alle som er like opptatt av planter som meg… Men, det er plantene som skaper magien! De er helt essensielle for å skape gode omgivelser ute. Alle setter ubevisst pris på de, men folk som ikke allerede er hagetussete skjønner det kanskje ikke før det grønne mangler.

Plen på takterrasse, med busker, delevegger, pergola og møbler

Og frodigenten oppstår fordi landskapsarkitektene har fått inn store bed, mange bed, plassert de rundt hele slik at det grønne omslutter deg, og i tillegg kunnet låne litt grønt fra trærne i bakkant av takterrassen. Det er også vesentlig at man har valgt mange smarte planter som takler et liv med begrenset menge omsorg, og rett mye vind. Terrassen er åtte år gammel, og de fleste av bedene fungerer fortsatt meget godt (ut fra bildene fra byggeår så ser det ikke ut som mye er endret).

Pergola på takterrasse

Verdt å merke seg at det er instalert automatisk (skjult) vanningsanlegg, og alle planter bor i bed slik at man slipper den ekstreme uttørkingen som fort skjer i krukker. De bedene som ikke fungerer ligger alle ut mot takterrassens utkant på sol- og vindsidene, det indikerer for meg at vanningen trolig ikke er god nok i disse bedene, eventuelt så blir vinteren for tøff.

takterrasse-blomster-3

Pergola i tre på takterrasse i Oslo, designet av Nypan for Snøhetta

Soner:
Hele takterrassen er peppret med ulike sittegrupper, med eller uten pergolaer, og har i tillegg noen vegger. Dette gjør at hagen får mange hyggelige små rom, slik at du selv kan velge hvor sosial du vil være, uten at det blir så privat at du skjemmes over å komme inn i noens sone.

takterrasse-platousgate-5

Estetikk:
Ja, akkurat dette punktet er jo mye personlig skjønn, jeg tviler på at alle synes dette er det fineste i verden. Men, sett objektivt så har de gjort noe riktig smart. Takterrassens estetikk passer godt med stilen på bygget ellers. Men enda viktigere er det at det er valgt materialer som i stor grad greier seg selv, og som får patina og karakter, uten å se utdatert og forlatt ut.

Pergola i tre på takterrasse bygget av Snøhetta

Personlig synes jeg de har fått til en veldig fin urban stemning på takterrassen. Jeg anter det er brukt vanlig trykkimpregnert trevirke for både gulv, vegger og pergola, som ser ut til å være ubehandlet, (jeg beiser eller oljer heller ikke mitt trykkimpregnerte trevirke, les om det her). Rekkverk og klatrestativ er i galvanisert stål, og så har man valgt nøytrale møbler i rotting og komposittbetong.

takterrasse-platousgate-12

Gode uteareal gjør livet bedre. Jeg håper vi får mange slike takterrasser på leilighetsbygg i årene fremover!

For noen år siden besøkte jeg en annen takhage fra utbyggeren Infill, også flott, den kan du se her.

takterrasse-platousgate-7

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her