Drømmende vakker iris: ‘Katharine Hodgkin’

Jeg ble svært fascinert over ‘Katharine Hodgkin’ første gang jeg så henne. For en vakker og uvanlig farge! Mykt blågrønn, med gult i midt og sølvgrå blader.

Katharine er en vårblomstrende iris som kan kjøpes om løk på høsten, og av og til ferdig drevet i potter på tidlig vår.

katharine-hodgkins-6

Hun blomstrer tidlig vår, og er en av de mest robuste vårblomstrende irisene, herdig helt til H6! Det vil si at den kan stå i de fleste norske hager, om du passer på å sette den i godt drenert jord for den tåler ikke å være konstant våt, spesielt ikke om vinteren. Har du leirjord i hagen så planter du den det tørreste stedet, feks inntil husveggen.

katharine-hodgkins-2

Jeg har hatt en koloni av Katharine i hagen i fire år, og hun har formert seg jevnt og trutt. Hun står sammen med en lav sølvbladet heuchera, en meget vellykket sammenplantning for heucheraens blader danner da pen bakgrunn for de nakne stilkene på våren, og fyller ut slik at opplevelsen blir komplett.

Nå skal jeg jo videre fra denne hagen til en krukkehage på balkong, og ja, jeg vil tro at jeg skal greie å dyrke fru Hodgkin også der. Løk i krukker er ikke helt uproblematisk, blant annet fordi løkene blir utsatt for mye frostspreng, dette kan unngås ved at jorden de står i ikke er for våt på høsten. Jeg har en plan for å få til dette, inspirert av blant annet Claus Dahlby, men i en hverdagshageskala. Heng på så skal jeg forklare etterhvert 🙂

Oppdatert 2019: Det gikk kjempefint å ha henne i krukke. Krukken får hver høst et lokk over seg slik at jorden ikke er våt når den fryser, og irisen kommer tidlig og glad opp hver vår.

katharine-hodgkins

Fru Hodgkin får min anbefaling, se etter henne i løkhyllene til høsten!

Les om flere vårblomstrende iris her
Les om hvordan plante ut vinterens løkblomster her

katharine-hodgkins-3
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

 1. Hvordan får du den til å komme år etter år ? Mine blå iris blir færre for hvert år, etter 2-3 år er de borte. .

  • Kathrine er villigere enn de fleste andre, så det kan være at om du har de «vanlige» blå at du bør prøve deg på disse i stedet.

   Utover det så er som sagt trikset at de ikke liker fukt, de trenger godt drenert jord. De liker ikke å stå våte hverken om sommer eller vinter. Jeg har hatt mine stående på ett sted i hagen hvor jeg vanner mest og oftest, og de har ikke latt seg plage av det, så problemet er altså ikke at det regner, men om vannet kommer seg unna.

 2. Så inspirerende- mens jeg sleper mere og mere god bjørkeved inn fra boden. 8 minus er ikke mye men det merkes på gikten.-)
  Holder på med en «må ha» liste som du nevnte tidligere..Så fine bilder- regner med at du får en Edens hage når du setter i gang. Klem og ha en fin dag i solen.

  • Takk for det Anne Elise 🙂 Håper solen skinner på deg, og krysser fingrene for at du får hjelp med den veden!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her